Wat zijn de eigenschappen en voordelen van kamut?

Vandaag vertellen we je over de eigenschappen en voordelen van kamut in je dieet. Dit graan is de afgelopen jaren vanwege zijn nutritionele eigenschappen populair geworden.
Wat zijn de eigenschappen en voordelen van kamut?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 07 november, 2022

We gaan het in dit artikel over kamut hebben. Wat is het en wat zijn dan de eigenschappen en voordelen van kamut? Kamut of khorasan-tarwe, is een graan dat vele jaren geleden in Afrika werd verbouwd en geleidelijk zijn weg naar het westerse dieet vindt.

Dit komt door de gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt en het aantal voedingsstoffen dat het heeft. Het is daarom een zeer aantrekkelijke optie om tarwe te vervangen.  Het is belangrijk om op te merken dat de positie van experts (Spaanse link) met betrekking tot de consumptie van veel granen de laatste tijd is veranderd.

Ze beschouwen bepaalde voedingsmiddelen zoals tarwe niet langer als een goede optie, vanwege de hoge mate van verfijning. In plaats daarvan winnen volkoren variaties zonder toegevoegde suikers, waaronder kamut, terrein.

De verschillen tussen kamut en gewone tarwe

Close-up van tarwe

Kamut en tarwe delen bepaalde toepassingen. Beide kunnen bijvoorbeeld het hoofdingrediënt van pasta zijn. De verschillen zijn echter opmerkelijk. Het belangrijkste is dat de eerste een veel grotere korrel is, hoewel deze veel gemakkelijker verteerbaar is.

Een van de belangrijkste verschillen tussen beide is dat kamut een hogere eiwitbijdrage heeft, namelijk 15 gram eiwit per 100 gram. Het is belangrijk om te onthouden dat deze voedingsstoffen voor een goede spiergezondheid essentieel zijn, blijkt uit onderzoek in het tijdschrift Nutrients (Engelse link).

Tegelijkertijd bevat kamut een grotere hoeveelheid vitamines, waarvan vitamine A opvalt. Deze voedingsstof heeft bewezen om een positieve invloed op de visuele gezondheid te hebben, waardoor het risico op het ontwikkelen van maculaire pathologieën wordt verminderd.

Wat koolhydraten betreft, vertonen tarwe en kamut geen significante verschillen. Behalve echter dat kamut zelf een lagere glycemische piek genereert. Houd er rekening mee dat tarwe meestal zeer geraffineerd wordt geconsumeerd, wat niet goed voor de bloedsuikerspiegel is.

Over het algemeen consumeren mensen veel zeer geraffineerde tarwe, daarom zijn voedingsdeskundigen steeds meer geneigd om kamut in het dieet aan te bevelen.

De eigenschappen en voordelen van kamut

Hieronder zullen we dan de eigenschappen en voordelen van kamut uitgebreider bespreken wanneer je het in een gezond en uitgebalanceerd dieet op zou nemen.

Het levert hoogwaardige energie

Koolhydraten zijn essentieel, vooral in het dieet van een atleet. Ze slagen erin om de energie te leveren die nodig is om een anaëroob metabolisme op gang te brengen, verantwoordelijk voor het leveren van maximale inspanningen.

In het geval van zittende mensen is de behoefte aan koolhydraten lager. Je kunt ze echter nog steeds in je dieet opnemen zonder de gezondheid te schaden. Om dit doel te bereiken, moet je de benodigde hoeveelheden bepalen en die koolhydraten met een lage glycemische index kiezen.

Het verbetert de gezondheid van de darmen

Kamut valt op door zijn vezelinhoud. Deze stof is essentieel voor het bevorderen van de gezondheid van de darmen. Volgens een essay (Engelse link) gepubliceerd in het International Journal of Food Sciences and Nutrition kan het zelfs episodes van constipatie voorkomen. En tegelijkertijd vermindert het het risico op darmkanker.

De noodzaak om zowel oplosbare als onoplosbare vezels in je dieet op te nemen, is belangrijk om in gedachten te houden. Kamut is een goede bron van dit laatste, dus het kan een aanvulling zijn op wat van andere granen afkomstig is, zoals haver, met bèta-glucanen in hun samenstelling.

Misschien ook interessant om te lezen:
Eet je wel echt voldoende vezels?

Voordelen van kamut: het is een antioxidant

Het antioxidante vermogen van kamut komt van het vitamine A-gehalte. Zoals we al zeiden, is deze voedingsstof in staat om de visuele gezondheid te beschermen en ook ontstekingen of de vorming van vrije radicalen te bestrijden.

Een goede aanvoer van deze micronutriënt gaat bijvoorbeeld gepaard met een lager risico op het ontwikkelen van een leveraandoening. Je kunt er in dit artikel (Engelse link) gepubliceerd in Nutrition and Health meer over lezen.

Het draagt bij aan het beheersen van cholesterol

Bij andere gelegenheden hebben we al gezegd dat de voeding een beperkte invloed op het serumcholesterolgehalte heeft. Het is echter ook waar dat vezels een rol spelen als het om het aanpassen van het lipidenprofiel gaat. Kamut kan in deze zin het totale cholesterolgehalte verlagen, hoewel niet significant.

Houd er echter rekening mee dat het te laag houden van cholesterol niet goed voor je gezondheid is. De wetenschap begint de mythe te ontkrachten dat alleen het lipidenprofiel een goede marker voor hart- en vaatziekten is, tenzij je extreem hoge niveaus van lipoproteïnen hebt.

Voordelen van kamut: het verbetert de immuunfunctie

Schaaltje kamut

Onder de micronutriënten die kamut bevat, moeten we zink speciaal vermelden. Dit mineraal kan de aanmaak van testosteron bij mannen reguleren en voor een goede werking van het immuunsysteem zorgen. Door de juiste doses zink in je dagelijkse voeding op te nemen, verklein je het risico op infectieziekten.

Ondanks de voordelen moet je er echter rekening mee houden dat kamut gluten in zijn samenstelling bevat. Het is daarom niet geschikt voor mensen met coeliakie, glutenallergieën of glutenintolerantie, net als gewone tarwe. Toch is het niet raadzaam om gluten uit je dieet te schrappen, tenzij een medische professional je dat aanraadt.

Hoe kamut in de keuken te gebruiken

Je kunt kamut net als elk ander graan gebruiken, namelijk door het in water te koken. Zorg ervoor dat je het wast voordat je het in de pan doet. Na het koken zolang de verpakking aangeeft, zijn de kamut-granen zacht en klaar voor gebruik als bijgerecht of als hoofdingrediënt van een salade.

Je kunt ook kamutmeel kopen voor het maken van pasta of brood. Recepten met dit ingrediënt hebben echter een bepaalde complexiteit die met de fermentatiecapaciteit van dit meel verband houdt.

Kamut: een steeds populairder wordend graan

Vanwege zijn nutritionele eigenschappen wint kamut aan populariteit in de westerse keuken. De regelmatige consumptie ervan levert gezondheidsvoordelen op die veel groter zijn dan die van gewone tarwe, die door zijn hoge mate van verfijning opvalt.

Kamut heeft ook het voordeel dat het heel eenvoudig te bereiden is. Het kan met bijna elk eiwitrijk voedsel, net als rijst of quinoa geserveerd worden. Het combineert ook heel goed met groenten. We raden je aan om het te proberen en het een vast onderdeel van je dieet te maken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? a systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.
  • Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitgamin A, and risk of liver cancer. Nutr Healht, 2018. 24 (2): 121-131.
  • García, Fernando O. “Avances en el Manejo Nutricional del Cultivo de Trigo.” Actas Congreso “A Todo Trigo”. FCEGAC. Mar del Plata. 2004.
  • Gilarte, Yanisel Cruz. “Sobre las asociaciones entre los lípidos séricos y el riesgo cardiovascular.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 28.1 (2018): 27.
  • Šuligoj, Tanja, et al. “Evaluation of the safety of ancient strains of wheat in coeliac disease reveals heterogeneous small intestinal T cell responses suggestive of coeliac toxicity.” Clinical Nutrition 32.6 (2013): 1043-1049.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.