Manieren waarop tarwekiemolie je haar gezonder maakt

Tarwekiemolie laat je haar niet vet aanvoelen, terwijl het wel een olie is. Het helpt om je haar diep te voeden. Leer meer over de vele voordelen die deze olie je haar biedt in dit artikel.
Manieren waarop tarwekiemolie je haar gezonder maakt

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tarwekiemolie is een plantaardig product. Het wordt gemaakt uit de kleine kiemen die zich in de tarwekorrel bevinden. Het valt op door de karakteristieke kleur: donker amber. Bovendien heeft het een zachte nootachtige geur. Daarnaast wordt het zeer gewaardeerd vanwege de hoge concentratie van essentiële voedingsstoffen.

Tarwekiemolie heeft ook diverse medicinale en cosmetische toepassingen. 

Veel bedrijven gebruiken het om door hun huidverzorgingsproducten te mengen. Dat gebeurt ook bij producten om het haar te verzorgen. De reden hiervoor is dat het, nadat het product is opgenomen, een hydraterende, herstellende en verjongende werking heeft op het haar.

Daarnaast is het een bron van essentiële vetzuren, antioxidanten en eiwitten van hoge kwaliteit. Deze helpen om diverse esthetische problemen te voorkomen en te behandelen.

Omdat veel mensen dit product nog niet kennen en niet hebben uitgeprobeerd, willen we vandaag de 6 manieren waarop tarwekiemolie je haar helpt met je doornemen. Probeer het zelf!

1. Bevorderen van haargroei

Bevorderen van haargroei met tarwekiemolie

Het aanbrengen van tarwekiemolie op de wortels van je haar is een goede oplossing om het overmatig verlies van haar  te beperken. Ook geeft het de groei van je haar een oppepper.

Dit product bevat een significatie hoeveelheid B-complexvitamines. Deze vitamines zijn nodig om de celgroei en de vorming van nieuw weefsel te stimuleren.

De eiwitten versterken je haarstrengen en de follikels. Op deze manier voorkom je dat je haar breekt. Bovendien ga je overmatig droog haar tegen evenals andere veranderingen die haarverlies beïnvloeden.

Daar komt nog bij dat de essentiële verzuren en de vitamine E in deze olie de productie van vet op je hoofdhuid reguleren. Het helpt ook om je haar vol, glanzend en gezond te houden.

2. Bestrijden van droog haar

De gezonde vetten in tarwekiemolie bevatten linolzuur en palmitinezuur. Deze oliën worden gemakkelijk in de huid op je hoofd opgenomen en helpen om het haar te hydrateren.

De antioxidanten bestrijden oxidatieve schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Daarnaast verminderen ze de pH-onbalans die droog haar veroorzaakt.

Vitamine A, D en E versterken je haarstrengen. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat je haar glanzend en gehydrateerd blijft.

3. Vervangen van commerciële conditioners

Vervangen van commerciële conditioners met tarwekiemolie

Deze olie kan ook commerciële conditioners vervangen. Dat is mogelijk door zijn gladde textuur en de hoge concentratie van essentiële voedingsstoffen.

Dat is niet alleen goedkoper. Het levert het haar ook veel meer voordelen dan dat de commerciële producten doen.

De gezonde vetten zorgen ervoor dat je haar mooi glanst. Bovendien kun je het haar makkelijker ontwarren. Dat voorkomt dat je haar breekt als je het borstelt.

4. Statisch haar onder controle houden

Een klein beetje tarwekiemolie in je haar helpt om het onooglijke statische effect te verminderen. Statisch haar is een probleem dat vooral in de winter optreedt.

Met dank aan de textuur van de olie helpt het je haar te voeden en je haarstrengen bij elkaar te houden. Dit zorgt ervoor dat je haar niet alle kant op vliegt als je je jas uittrekt.

Hoewel het een olie is, verandert het niets aan de natuurlijke olieproductie van je hoofdhuid als je er maar een klein beetje van gebruikt. Ook maakt het je haar niet vet, wat er zowel onaantrekkelijk uitziet als onplezierig aanvoelt.

5. Je hoofdhuid beschermen

Je hoofdhuid beschermen met tarwekiemolie

De eiwitten, de vitamine E, en de essentiële vetzuren in het product zijn die voedingsstoffen die zeer essentieel zijn voor de gezondheid van je hoofdhuid.

Allereerst reguleren ze je natuurlijke pH. Deze bestanddelen bevorderen ook het verwijderen van dode huidcellen. Deze dode huidcellen hebben de neiging om op de hoofdhuid achter te blijven.

Door deze olie in te masseren, wordt de doorbloeding in dit gebied gestimuleerd. Het resultaat hiervan is dat het de zuurstofvoorziening van de cellen bevordert, evenals de aanvoer van voedingsstoffen.

Bovendien heeft tarwekiemolie een interessant antibacterieel en schimmelwerend effect. Dit voorkomt en behandelt het ontstaan voor roos en andere soorten problemen, zoals bacteriële infecties en schimmelinfecties.

6. Herstellen van gespleten punten

Hoewel het niet altijd mogelijk is om gespleten haarpunten te herstellen, is het altijd een goed idee om je haren goed te verzorgen. Door olie aan te brengen op de puntjes van je haar zorg je ervoor dat je haar goed gehydrateerd is. Dat zorgt ervoor dat je haarpunten er beter uitzien.

De linolzuur, vitamine B-complex en vitamine E werken samen om de schade aan je haar te herstellen. Ze zorgen ervoor dat de irritante gespleten punten verdwijnen. Daardoor ziet je haar er beter uit.

Hoe gebruik je tarwekiemolie op je haar?

Hoe gebruik je tarwekiemolie op je haar

Je kunt deze olie zowel als onderdeel van een haarbehandeling als apart gebruiken. Waar je voor kiest, is afhankelijk van de toestand van je haar. Je kunt een beetje van deze olie op je hoofdhuid gebruiken, maar ook op de uiteinden van je haar of verdeeld over het gehele haar.

  • Het is het beste om dit product te gebruiken als je meerdere uren de tijd hebt. De reden hiervoor is dat je de olie dan langer in het haar kunt laten zitten voordat je het uitspoelt. En hoe langer je het erin laat, hoe meer tijd de olie heeft om je haar te herstellen.
  • Gebruik altijd een bescheiden hoeveelheid. Overdreven hoeveelheden olie kunnen erg moeilijk zijn om uit je haar te spoelen met een gewone wasbeurt.
  • Gebruik de olie twee- of driemaal per week, afhankelijk van de soort behandeling die je het haar wilt geven.

Je kunt de olie bij je lokale gezondheidswinkel of drogist kopen. Neem tarwekiemolie op in je haarverzorgingsroutine en ontdek alle voordelen die deze olie je haar biedt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wheat germ extract. (2015).
    mskcc.org/cancer-care/herb/wheat-germ-extract
  • Brandolini A, et al. (2012). Wheat germ: not only a by-product. DOI:
    10.3109/09637486.2011.633898
  • Skolnik, P. Eaglstein, W.H., Ziboh, V.A. “Human Essential Fatty Acid Deficiency.” Arch Dermatol, 1977; 113 (7): 939-941 (ref. 6751). — fatty acids and hair loss

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.