Tips tegen pluizend haar

· 7 december 2015

Het winterseizoen met veel regen kan een echte aanslag plegen op ons haar. Heel wat mensen onder ons hebben te kampen met pluizend haar, vooral bij extra regenachtig weer. Tijdens het winterseizoen gaat je haar pluizen door blootstelling aan de zon, binnenverwarming, de bijtende wind en sneeuw, regen en koude temperaturen. Er zijn dan ook heel wat verschillende producten verkrijgbaar in de winkel om pluizen tegen te gaan maar ontdek ook enkele natuurlijke en thuis bereide recepten die helpen je haar onder controle te houden.

Er zijn verschillende oorzaken voor pluizend of kroezend haar, zoals een gebrek aan vocht, schommelende temperaturen, het overmatig gebruik van kleurstoffen of misschien heb je van nature heel poreus en droog haar.

Thuis bereide behandelingen voor pluizend haar

 • Prak een rijpe banaan, meng met een eetlepel citroensap en een eetlepel zonnebloemolie. Goed vermengen tot een egale pasta en op het haar aanbrengen. Laat dit masker een half uur inwerken en was nadien je haren zoals gewoonlijk, maar gebruik geen föhn. Laat je haren drogen “au naturel”.
 • Klop een rauw ei door een kwart kopje olijfolie. Breng dit mengsel aan op vochtig haar en laat een half uur inwerken. Nadien opnieuw je haar wassen. Olijfolie bezit de eigenschap de haren te verzachten en hydrateert de haarstrengen, terwijl ei aminozuren bevat die de haren herstellen en de aanmaak van nieuwe cellen stimuleren.
Klitten in Haar

 • De rijpe banaan kan je ook vermengen met het geprakte vruchtvlees van een avocado. Breng deze voedende crème aan op vochtig haar en laat dit 20 tot 30 minuten inwerken alvorens te spoelen. Nadien de haren opnieuw wassen met een neutrale shampoo. Bananen bevatten hoge dosissen antioxidanten, die de haren herstellen en de vetzuren aanwezig in de avocado zijn ideaal om droge en gebroken haren te voeden.
 • Een avocado kan je eveneens mixen met een kop zelfgemaakte of gekochte mayonaise. Breng de pasta aan op de haren en wikkel deze vervolgens in een vochtige handdoek of een douchekapje. Laat het mengsel ongeveer een half uur inwerken.
 • Een rauw ei over de haren verdelen en inmasseren zorgt er gegarandeerd voor dat de kroes uit het haar verdwijnt. Spoel en was je haren na een kwartiertje met je gewone shampoo en conditioner.
Gespleten Punten

 • Vermeng een halve kop appelazijn met een liter water, waarna je dit mengsel goed schudt. Deze remedie is ideaal om te verstuiven over droog haar alvorens de haren te wassen. Dit natuurlijke alternatief werkt niet enkel fantastisch tegen kroezend haar, maar zal je haardos bovendien stralend doen glanzen.
 • Gebruik natuurlijke of essentiële oliën zoals kokosolie of amandelolie. Ze zijn een fantastische voeding voor het haar en laten je haren bovendien heerlijk ruiken. Was je haren zoals gewoonlijk en breng op je half gedroogde krullen en de hoofdhuid enkele druppels olie aan. Ook olijfolie, die je vast en zeker in huis hebt, is een goed alternatief, maar dan zonder de heerlijk ruikende geur.
 • Masseer een eetlepel pure honing in je haren. Honing is een fantastische natuurlijke conditioner en ruikt bovendien heerlijk zoet. De honing kan eveneens vermengd worden met essentiële olie. Dit mengsel kan je inmasseren en 10 minuten laten inwerken. Nadien goed spoelen met koud water en wassen zoals gewoonlijk.
 • Soms wordt ook aangeraden koolzuurhoudend of bruisend water te gebruiken. Was je haren zoals je gewend bent en spoel na met bruisend water. Dit geeft je haren een strakke, glanzende look.
Pluizend Haar

 • Natuuryoghurt kan niet op het lijstje van voedende producten ontbreken. Mix een kop met het vruchtvlees van een middelgrote komkommer, breng dit aan op de haren en laat deze pasta een half uur inwerken. Spoel bij voorkeur uit met lauw water en gebruik geen fijn getande kam, maar ontwar de haren met de vingers.
 • Vermeng een kop kokosmelk met twee eetlepels honing en twee eetlepels olijfolie. Voeg nadien ook het geprakte vruchtvlees van een avocado toe. Laat dit rijke masker een uur inwerken op je met een doek bedekte haren. Was nadien met je gewone shampoo en herhaal dit bij voorkeur twee maal per week.
 • Gebruik je favoriete conditioner vermengd met een eetlepel olijfolie. Deze remedie kan je toepassen na elke wasbeurt met je normale shampoo.
Droog Haar

Enkele tips om kroeshaar te voorkomen

 • Koop haarverzorgingsproducten van volwaardige kwaliteit en bespaar niet op producten die je haren verzorgen en voeden. Je vindt ook heel wat crèmes op de markt tegen kroezend haar, maar vermijd liever degene op basis van alcohol.
 • Was je haren altijd met lauw tot warm of koud water. Gebruik nooit heet water, want dat zorgt er namelijk voor dat de haren nog verder uitdrogen.
 • Na het wassen van de haren wrijf je de lokken handdoekdroog en breng je een voedende, hydraterende conditioner of crème aan. Maak geen gebruik van de föhn, maar laat je haren aan de lucht drogen.
 • Vermijd zo veel mogelijk het gebruik van clips en andere accessoires voor het haar. Ze maken de haren breekbaar. Kies eveneens niet te vaak voor strakke kapsels en ga steeds slapen met de haren los.
 • Je haren kam je het beste met een houten, breed getande kam of borstel. Een kam van plastic of metaal zorgt voor statische elektriciteit die de haren laat uitdrogen, waardoor sneller haarbreuk ontstaat.
 • Gebruik zo weinig mogelijk de föhn en rollers in je haar. De hitte zorgt voor extra kroes en breuk. Droog de haren met de föhn enkel wanneer echt nodig en houdt het apparaat dan minimaal 5 centimeter van je hoofdhuid.
 • Vermijd om je haren elke dag te wassen, waardoor de poriën van de hoofdhuid extra gestimuleerd worden en pluisvorming geactiveerd wordt. Natuurlijk neem je gerust elke dag een douche, maar weersta de drang om ook je haren elke dag te wassen. Om de andere dag of om de twee dagen wordt aangeraden om een gezonde haardos te bewaren.

Experimenteer met deze natuurlijke middelen om de kroes uit je haren te houden. Je vermijdt hierdoor het gebruik van toxische stoffen, bespaart eveneens in wat geld en het resultaat mag er vast en zeker zijn!