Hoe verzorg je het haar van je kinderen

Wat je kind eet is erg belangrijk. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat hun lichaam sterk en gezond wordt, maar heeft ook invloed op hun haargroei.
Hoe verzorg je het haar van je kinderen

Laatste update: 08 oktober, 2018

Het haar van je kinderen verandert doorgaans drastisch naarmate ze ouder worden. Als zuigelingen hebben ze veelal maar weinig haar, maar voor je het weet is hun haar al weer dik en onhandelbaar.

Daarom kan het handig zijn om te weten hoe je het haar van je kinderen het beste kunt verzorgen, zodat het zo sterk en gezond mogelijk groeit. Daarnaast kunnen je kinderen zo zelf ook vanaf vroege leeftijd leren hoe ze hun haar het beste kunnen verzorgen, iets dat vooral handig kan zijn voor meisjes.

Ons haar is niet alleen een kenmerk dat bijdraagt aan onze uiterlijke aantrekkelijkheid of schoonheid – het is ook verbonden aan onze hygiëne. Ook hier kunnen kinderen het beste al vanaf jonge leeftijd aandacht aan leren te geven.

In dit artikel geven we je enkele eenvoudige richtlijnen om je te helpen ervoor te zorgen dat het haar van je kind zo sterk en gezond mogelijk groeit. Als je kinderen hebt, let dan dus goed op!

Kenmerken van haargroei bij kinderen

Allereerst: maak je geen zorgen als je kind kaal geboren wordt of met heel weinig haar. Na een paar maanden zal dit voorbijgaan. Dit is volkomen normaal. De haargroei van elk kind is weer anders en het enige wat je kunt doen is afwachten. 

Doorgaans zullen hun kleine hoofdjes tegen de tijd dat ze drie jaar worden alweer helemaal vol met haar zitten, hun haartjes zouden glanzend en soms golvend moeten zijn.

Toch is het wel belangrijk te weten dat het haartype van je kind niet permanent is. Er zijn genoeg kinderen die geboren worden met blond haar, dat na een paar jaar langzamerhand steeds donkerder wordt.

Dit geldt trouwens ook voor de oogkleur. Veel kinderen worden bijvoorbeeld geboren met blauwe of grijzige ogen. Na acht of negen maanden verandert deze kleur in de uiteindelijk oogkleur.

Wat is de reden voor deze veranderingen? De cellen die melanine produceren zijn bij kinderen nog zeer onderontwikkeld. Dit houdt in dat de cellen nog niet in staat zijn om het haar en de ogen de genetisch bepaalde kleuren te geven.

Voeding om het haar van je kind sterk te laten groeien

Smoothie voor haargroei

Zoals je waarschijnlijk wel weet, hebben kinderen een gebalanceerd en gevarieerd dieet nodig dat rijk is aan vitaminen en proteïnen. Welke voedingsstoffen zullen er echter voor zorgen dat het haar van je kinderen sterker en beter zal groeien?

Vitamine B (biotine) is essentieel om de haargroei te stimuleren en is in het bijzonder van belang voor jonge kinderen.

Hoewel in elk lichaam van te voren genetisch bepaald is hoeveel haar je zult hebben, is het toch belangrijk om het lichaam voortdurend te voorzien van de juiste voeding om de haargroei te ondersteunen. Vergeet dus niet om de volgende producten aan het dieet van je kind toe te voegen:

 • Eieren
 • Volkoren brood
 • Kaas of yoghurt
 • Avocado
 • Frambozen
 • Sardines
 • Zalm
 • Forel
 • Walnoten
 • Bananen
 • Tomaten

Haarverzorging bij kinderen

Klitten in het haar

Vereist het haar van je kinderen dezelfde verzorging als het haar van volwassenen? Hoe kun je het beste voor het haar van je kinderen zorgen, zodat hun haar zo gezond mogelijk is? Wij hebben een aantal tips voor je die vast en zeker handig zullen zijn bij de dagelijkse haarverzorging. Probeer ze eens uit!

Hoe vaak zou je het haar van je kinderen moeten wassen?

Het is helemaal niet nodig om hun haar elke dag te wassen. Hier zal het haar namelijk alleen maar droog van worden. Het is het beste om hun haar slechts om de dag te wassen. Dit hangt echter allemaal af van wat je kind allemaal doet. Als je kind bijvoorbeeld veel sport en dus ook veel zweet, dan moet je het wellicht wat vaker wassen.

Vergeet niet om altijd hypoallergene haarverzorgingsproducten te gebruiken, die de natuurlijke pH-waarde in balans houden.

Haar dat moeilijk kambaar is

Lang haar kan vaak snel in de klit raken of moeilijk te borstelen of kammen zijn. Waarschijnlijk weet je al dat het belangrijk is om haar meerdere keren per dag te kammen om de haargroei te stimuleren en de bloedsomloop in de hoofdhuid te bevorderen. Kijk daarom even naar de onderstaande tips om het haar van je kinderen makkelijker te kammen.

 • Kokosolie: de voordelen die kokosolie biedt voor de gezondheid en de schoonheid zijn oneindig. Een van de handigste eigenschappen van kokosolie is dat het een geweldige conditioner is. Doe gewoonweg een paar druppels kokosolie op je handen en masseer de olie in het haar van je dochter, van de wortel tot de punt. Gebruik dan een grove kam om voorzichtig de knopen eruit te kammen.
 • Warm water en conditioner: dit is nog zo’n handige tip. Je hebt hiervoor een spuitfles nodig die je vult met wat lauw-warm water dat gemengd is met je gewone conditioner. Schud de inhoud goed door elkaar en spuit het vervolgens op het haar van je dochter. Je zult versteld staan hoe gemakkelijk het haar hierdoor uit de knoop gaat wanneer je het kamt.
 • Wekelijkse behandeling met appelazijn: het enige wat je hiervoor hoeft te doen is 100 ml water samen met 25 ml appelazijn overgieten in een spuitfles. Spuit dit mengsel op vochtig haar en laat het vijftien minuten intrekken. Vervolgens was je het haar zoals gewoonlijk met shampoo. Het haar zal er echt ongelooflijk glanzend en gezond uitzien!

Gebruik krultangen of föhns niet op de hoogste stand

Het is geen probleem als je het haar van je kind een keer in de zoveel tijd krullend wilt maken voor een feestje of andere aangelegenheid. Over het algemeen is het echter beter om agressieve middelen of producten als krultangen, föhns, haarverf etc. te vermijden, zodat het haar van je kind zo natuurlijk en gezond mogelijk kan zijn.

Hoe sneller je je kind gewend laat raken aan deze manieren om hun haar te verzorgen, des te beter ze hun haar zullen beschermen. Onthoud ook dat je het haar van je kinderen voor het slapengaan goed borstelt en dat ze niet gaan slapen met elastiekjes of haarspeldjes in.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wade, M. S., & Sinclair, R. D. (2002). Disorders of hair in infants and children other than alopecia. Clinics in Dermatology20(1), 16–28. https://doi.org/10.1016/S0738-081X(01)00226-7
 • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
 • Asifa N, Kusagur MS, SugaReddy. Prevalent Practices and Perceptions in Hair Cleansing. Int J Trichology. 2017;9(3):136–137. doi:10.4103/ijt.ijt_41_16
 • Zhou, Y & Rigoletto, Ray & Koelmel, D & Zhang, Guojin & Gillece, Tim & Foltis, Linda & Moore, David & Qu, X & Sun, C. (2011). The effect of various cosmetic pretreatments on protecting hair from thermal damage by hot flat ironing. Journal of cosmetic science. 62. 265-82.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.