De rol van zink in het menselijk lichaam

De rol van zink is belangrijk omdat het essentieel is voor verschillende stofwisselingsprocessen. Lees verder om er meer over te weten te komen.
De rol van zink in het menselijk lichaam
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Ben je je bewust van de rol van zink in je lichaam? Dit mineraal is essentieel en uiterst belangrijk voor je gezondheid, en je moet voldoende hoeveelheden in je voeding opnemen.

Deze voedingsstof heeft een specifieke rol bij meer dan 300 enzymen omdat het deelneemt aan alle biochemische reacties in het menselijk lichaam. Zo hebben zinkwaarden een direct effect op onder andere je:

Wat is de rol van zink in het menselijk lichaam?

Zowel zink, koper als selenium zijn betrokken bij processen die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van het leven. Dit element is aanwezig in alle organen, weefsels, vloeistoffen en afscheidingen van het lichaam.

De katalytische functies ervan verhogen de snelheid van chemische reacties en vervullen een structurele en regulerende rol. Volgens El Zinc: Oligoelemento Esencial (Spaanse link) heeft dit mineraal een modulerend effect op de neuronale communicatie.

Het handhaaft ook de integriteit van de celmembranen en het evenwicht van de weefsels. Het is met name een bestanddeel van de botmatrix (Spaanse link) dat helpt bij de vorming van nieuwe osteoblasten.

Dit mineraal heeft antioxiderende, ontstekingsremmende eigenschappen en voorkomt celbeschadiging. Ook is het een regulerend middel in verschillende mediatoren van de immuniteit, omdat het ingrijpt in de activering, de groei en het functioneren van de immuuncellen. Daarom bevordert het de wondgenezing.

Bovendien reguleert het de bloeddruk in het cardiovasculaire systeem. Het is om deze reden dat het de cardiorespiratoire functie beïnvloedt en de kracht bij gezonde mensen en sporters bevordert. Supplementen met zink hebben in al deze gevallen ook een positief effect op de training.

Zink versterkt ook het smaakgevoel (Spaanse link), wat weer de eetlust stimuleert. Supplementen met zink bevordert ook de gewichtstoename en verbetert de symptomen van angst en depressie. Alsof dat nog niet genoeg is, helpt het bij het herstel van patiënten die lijden aan anorexia nervosa.

Voedingsmiddelen die zink bevatten

Hoeveel zink heb je nodig?

Over het algemeen bevindt 83% van het zink dat we in ons lichaam hebben zich in de cellen die de spieren en botten vormen. Er is geen manier om tekorten in de voeding te compenseren, omdat er geen specifieke plaats is om deze voedingsstof op te slaan.

Volgens verschillende onderzoeken (Engelse link) is de dagelijkse hoeveelheid zink die iemand nodig heeft afhankelijk van zijn of haar leeftijd.

Deze waarde ligt tussen 8 en 11 milligram per dag voor respectievelijk vrouwen en mannen, in het geval van volwassenen. Ook zijn er stadia als zwangerschap en borstvoeding waarbij de behoefte toeneemt tot 13 milligram per dag.

Daarnaast hebben baby’s die de fles krijgen meer zink nodig, vanwege de lagere biologische beschikbaarheid van dit mineraal in het melkpoeder.

Voedingsbronnen van zink

Gelukkig komt deze voedingsstof veel voor in verschillende voedingsmiddelen, maar de inhoud ervan varieert net als bij andere elementen. De belangrijkste voedingsbronnen van zink zijn:

  • producten van mariene oorsprong, vooral schelpdieren (zoals oesters en schaaldieren)
  • vlees, met name de organen en spieren
  • zuivelproducten en eieren
  • plantaardige voedingsmiddelen zoals:
    • volkoren producten
    • peulvruchten
    • noten
    • zaden

Dit mineraal is gebonden aan eiwitten en nucleïnezuren, zodat de biologische beschikbaarheid hiervan afhankelijk is. Zo wordt zink uit planten minder geabsorbeerd door de aanwezigheid van fytinezuur. Dit is een stof die onoplosbare complexen vormt die de darmabsorptie belemmeren.

Misschien ook interessant:
Zeven voedingsmiddelen rijk aan zink

Wat gebeurt er als je niet genoeg zink krijgt?

Een zinktekort is zeldzaam omdat deze voedingsstof in veel voedingsbronnen aanwezig is. Het betekent echter niet dat het niet kan gebeuren. Sterker nog, volgens gegevens van de Amerikaanse National Institutes of Health veroorzaakt een tekort veranderingen in al die reacties waarin het ingrijpt.

Het kan dus invloed hebben op:

  • de ontwikkelingssnelheid van baby’s en kinderen
  • de juiste seksuele ontwikkeling bij adolescenten en het uitstellen ervan, maar ook leiden tot mannelijke impotentie
  • haaruitval, oog- en huidletsel
  • eetlust en leiden tot diarree, en gewichtsverlies
  • gevoel voor smaak en concentratie
  • het immuunsysteem

Dingen om in gedachten te houden over de rol van zink

Zoals je kunt zien, heeft dit mineraal verschillende acties in het lichaam en de inname ervan moet voldoende zijn in alle fases van het leven. Raadpleeg dus altijd een voedingsdeskundige, zodat hij of zij je kan helpen om aan je dagelijkse behoeften te voldoen.

Tot slot zijn er tal van processen die afhankelijk zijn van het zinkgehalte en die variëren van het verbeteren van je smaakgevoel tot de activiteit van je immuunsysteem. Een goed uitgebalanceerd dieet zou voldoende moeten zijn om aan je dagelijkse behoeften te voldoen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • López de Romaña, D., Castillo, C., & Diazgranados, D. (2010). El zinc en la salud humana-1. Revista chilena de nutrición37(2), 234-239.
  • Rubio, C., González Weller, D., Martín-Izquierdo, R. E., Revert, C., Rodríguez, I., & Hardisson, A. (2007). El zinc: oligoelemento esencial. Nutrición Hospitalaria22(1), 101-107.
  • Datos sobre el zinc. National Institute of Heatlh. Disponible en https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/Zinc-DatosEnEspanol.pdf
  • Torres Acosta, R., & Bahr Valcarcel, P. (2004). El zinc: la chispa de la vida. Revista cubana de pediatría76(4), 0-0.
  • de Burguera, Oscar Alarcón Marcela, et al. “Valoración de niveles séricos y óseos de calcio, cobre, estroncio, hierro, magnesio y zinc en pacientes con osteoporosis.” Vitae: Academia Biomédica Digital 23 (2005): 5.
  • Llavero-Valero, M., and M. Currás Freixes. “Protocolo diagnóstico y terapéutico de las alteraciones del magnesio y el zinc.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 13.14 (2020): 816-818.
  • Jiménez, Rafael, Mayder Martínez, and Ronoel Peñalver. “Efecto del zinc sobre el crecimiento y desarrollo del niño con bajo peso al nacer.” Colomb Med 38.1 (2007): 6-13.
  • King, Janet C., David M. Shames, and Leslie R. Woodhouse. “Zinc homeostasis in humans.” The Journal of nutrition 130.5 (2000): 1360S-1366S.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.