Behandeling van verwondingen van zachte weefsels

Zachte weefsels zijn pezen, ligamenten en spieren. De acute verwondingen die het meest voorkomen zijn verstuikingen en kneuzingen. Iemand kan echter een blessure door overbelasting oplopen, zoals tendinitis of bursitis. Ontdek hier hoe je een blessure van zachte weefsels kunt behandelen!
Behandeling van verwondingen van zachte weefsels
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Letsel van zachte weefsels treedt op in de zachte delen van het bewegingsapparaat. Dit systeem bestaat uit pezen, ligamenten en spieren.

 • Spieren bestaan uit een verzameling vezels, die door hun elasticiteit kunnen verkorten, krimpen en uitrekken.
 • Aan de andere kant zijn pezen de delen van spieren die de spieren en botten verbinden. De pezen brengen energie over naar het bot om beweging te veroorzaken.
 • Tot slot zijn ligamenten qua structuur vergelijkbaar met pezen. Het is echter hun taak om de componenten die een gewricht vormen te binden en te stabiliseren.

Verwondingen van zachte weefsels zijn onderverdeeld in twee categorieën: acuut en door overmatig gebruik. Hieronder zullen we dit verder toelichten.

Acuut letsel van zachte weefsels

Een persoon die een koud kompres op zijn schouder aanbrengt

Dit soort verwondingen worden veroorzaakt door plotseling trauma, zoals een val of klap. Verstuikingen, verrekkingen en kneuzingen behoren tot deze categorie.

Verstuiking

Een verstuiking is het oprekken en/of scheuren van zachte weefsels. De lichaamsdelen die het meest waarschijnlijk last hebben van verstuikingen zijn enkels, knieën en polsen. Volgens hun ernst worden ze geclassificeerd als:

 • Lichte verstuiking – graad 1 of minder: lichte rek treedt op, evenals lichte schade aan de ligamentvezels.
 • Matige verstuiking – graad 2: een onvolledige ligamentscheur.
 • Ernstig verstuiking – graad 3: totale scheur in het ligament die instabiliteit veroorzaakt.

Hoewel de intensiteit varieert, komen pijn, blauwe plekken, zwelling en ontsteking veel voor bij alle drie de soorten hierboven beschreven verstuikingen.

Verrekking

Een verrekking zijn de verwondingen van zachte weefsels die vaak wordt veroorzaakt door overmatig gebruik, overstrekken of extreme inspanning. Verrekkingen kunnen variëren van het licht oprekken tot een gedeeltelijke of volledige scheur in zowel de spier als de pees. Dit zijn de meestvoorkomende symptomen van een verrekking:

Blauwe plek

Een kneuzing of blauwe plek is het gevolg van een externe kracht of klap. Door het beschadigen van de bloedvaten treedt vervolgens een kleurverandering op. Het kan zelfs de mogelijkheden tot beweging beperken.

Behandeling van acuut letsel van zachte weefsels

De behandeling van deze letsels varieert afhankelijk van zowel het type als de ernst. Wanneer een acuut letsel van zacht weefsel optreedt, komt de eerste behandeling overeen met het RICE-protocol:

 • rust
 • ijs
 • compressie
 • elevatie

Het is belangrijk om een pauze te nemen van de activiteit die het letsel heeft veroorzaakt, samen met het aanbrengen van ijs of koude kompressen gedurende 20 minuten, meerdere keren per dag.

Bovendien adviseren experts om een ontsteking te dragen en de gewonde ledemaat boven het hart te houden om het dik worden en ontsteking zoveel mogelijk te voorkomen.

De behandeling van kleine verstuikingen is ook het RICE-protocol. Matige verstuikingen vereisen echter vaak een immobilisatieperiode en ernstige verstuikingen kunnen zelfs een operatie vereisen om het letsel te herstellen.

Wat betreft verrekkingen raden experts ook aan om rust, ijs, compressie en elevatie toe te passen. Je moet dit protocol volgen, samen met eenvoudige oefeningen om de pijn te verlichten en de mobiliteit te herstellen. De meeste milde verrekkingen reageren goed op het RICE-protocol.

Blessures door overbelasting van zachte weefsels

Een weergave van peesontsteking

Deze blessures treden geleidelijk op en ontstaan na verloop van de tijd. Ze manifesteren zich wanneer iemand zo vaak een bepaalde fysieke activiteit doet dat hun lichaam niet genoeg tijd heeft om te genezen. Peesontsteking en bursitis zijn de meestvoorkomende problemen bij zachte weefsels in deze categorie.

Tendinitis

Tendinitis of een peesontsteking is een irritatie of ontsteking van de pees. Meestal treedt het op als gevolg van een reeks herhaalde pogingen die de pees beïnvloeden. Typische symptomen van peesontsteking zijn zwelling en pijn die verergert met activiteit.

Bursitis

Bursae zijn kleine gelatineuze zakjes die zich rond de schouder, ellebogen, heup, knieën en enkels bevinden. Ze bevatten een kleine hoeveelheid visceuze vloeistof en bevinden ze zich tussen de botten en zachte weefsels. Ze fungeren dus als kussens om wrijving te verminderen.

Bursitis is een ontsteking van deze bursae. Deze vervelende blessure treedt op als gevolg van kleine, herhaalde inspanningen en staat bekend om zijn trage herstel.

Behandeling van blessures door overbelasting

Experts adviseren zowel rust, ontstekingsremmende medicijnen als oefeningen om de flexibiliteit bij de behandeling van peesontsteking te verbeteren. Als de zwelling aanhoudt, kan dit de pees aanzienlijk beschadigen, wat een chirurgische behandeling kan vereisen.

Je kunt bursitis verlichten door je activiteiten aan te passen. Ook moet je ontstekingsremmende medicijnen nemen. Als je toestand niet verbetert, kan het nodig zijn om de vloeistof uit de slijmbeurs te verwijderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Saavedra Lozano, J., Santos Sebastián, M., González, F., Hernández Sampelayo Matos, T., & Navarro Gómez, M. . (2011). Infecciones bacterianas de la piel y tejidos blandos. In Protocolos de la AEP: Protocolos de Infectología.

 • C.L Rodrígues Pérez, D.J. Fernández Gutiérrez, J.A. Ruiz Caballero, J.F. Jiménez Díaz, M. E. B. O. (2005). Tratamiento del esguince de tobillo. XIX JORNADAS CANARIAS DE TRAUMATOLOGIA Y CIRUGIA ORTOPEDICA. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(04)73454-4

 • Parker, R. H. (2015). Bursitis. In Clinical Infectious Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9781139855952.079


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.