Aanvullende remedies voor een verstuikte enkel

Een verstuiking kan overal in het lichaam voorkomen, hoewel de enkel de meest kwetsbare plek is. Zonder geschikte behandeling kan je er lang last van houden.
Aanvullende remedies voor een verstuikte enkel

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 07 november, 2022

Iedereen kan een verstuikte enkel oplopen. Het is een blessure die optreedt wanneer je plotseling je enkel verdraait tijdens het rennen, lopen, of als je onvoldoende opwarmt voordat je gaat trainen, enz.

Naast het bezoeken van een arts, kun je natuurlijke remedies gebruiken als aanvulling op je medische behandeling om deze vervelende blessure sneller te laten genezen.

Basistips en aanbevelingen voor een verstuikte enkel

Een arts die de enkel van iemand verbindt

Het eerste symptoom van een verstuikte enkel is een scherpe pijn. Dit gebeurt wanneer de ligamenten zich uitstrekken tot het punt van beschadiging van het gewricht. Een slecht genezen verstuiking kan echter in de loop van de tijd meerdere gevolgen hebben.

Na een verstuiking van je ligamenten, moet je ten eerste voorkomen dat je je gewicht op de geblesseerde voet zet terwijl je deze op de grond plaatst. Bovendien moet je de enkel zoveel mogelijk immobiliseren. Voorkom elke vorm van druk en gebruik een wandelstok of krukken wanneer je probeert te lopen.

Een verstuikte enkel is een vrij ernstige blessure die tijd nodig heeft om te genezen. Een combinatie van rust en rustige oefeningen verbetert de bloedcirculatie in je enkel en de daaropvolgende genezing.

 • Het eerste wat je moet doen is dus rusten. Leg je been bovendien zoveel mogelijk op de hoogte van je hart om de pijn en de kans op ontstekingen te verminderen.
 • Iets anders dat je kunt doen om verlichting te krijgen, is je tenen zo vaak als je kunt te bewegen. Dit bevordert ook een snel herstel en vermindert de kans op ontstekingen.
 • Voorzichtig stretchen wordt ook aanbevolen, omdat dit de bloedsomloop in je enkel verbetert.

Aanvullende remedies om een verstuikte enkel te behandelen

Er zijn veel natuurlijke remedies om te helpen om een verstuikte enkel te genezen en ze kunnen een aanvulling zijn op de behandeling die is voorgeschreven door de arts.

Als de verstuiking niet zo zwaar is, dan kan het thuis worden behandeld met behulp van enkele gemakkelijk te maken en gemakkelijk toe te passen remedies. Als je een ernstig verstuikte enkel hebt, ga dan rechtstreeks naar een arts om het te laten beoordelen en behandelen.

IJskompres

Iemand die een ijskompres op zijn voet aanbrengt

IJs is een van de huismiddeltjes waarvan het bekend is dat ze pijn en zwelling bij verstuikingen verminderen. Na een verdraaiing of verstuiking zal het aanbrengen van een coldpack of ijskompres op het getroffen gebied de zwelling helpen verminderen.

IJskompressen kun je in sessies van 15 of 20 minuten aanbrengen en om de drie of vier uur herhalen gedurende een week. Natuurlijk hangt het allemaal af van de genezing van de blessure en de pijn die je ervaart.

Let op dat ijs nooit rechtstreeks op de huid moet wordt aangebracht, omdat dit tot bevriezingswonden kan leiden. Gebruik altijd een doek tussen je huid en het ijs.

Magnesiumsulfaat bij een verstuikte enkel

Magnesiumsulfaat is een andere geweldige behandeling voor een verstuikte enkel. Je kunt het zowel in plaats van, als naast de hierboven genoemde ijskompressen toepassen.

 • Verdun magnesiumsulfaat in 1/2 kopje warm water.
 • Week de verstuikte enkel twee keer per dag gedurende 30 minuten in deze vloeistof en herhaal deze behandeling gedurende drie tot vier opeenvolgende dagen.

Etherische oliën

Drie flessen etherische oliën en een kom met kruiden

Natuurlijke oliën zijn uitstekende alternatieven om een verstuikte enkel te behandelen en de bijbehorende pijn en ontsteking te verlichten. Dit zijn slechts aanvullende remedies om ontstekingen te verminderen en de pijn te verminderen door je spieren te ontspannen.

Een aantal etherische oliën hebben ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. De beste soorten natuurlijke oliën die je hiervoor kunt gebruiken zijn onder andere:

 • castorolie
 • kokosolie
 • knoflookolie
 • uienolie
 • kurkuma
 • arnica-olie
 • olijfolie

Gebruik

 • Breng de olie aan op het gebied en dek het af met een verband. Houd dit minstens een half uur om.
 • Herhaal dit dagelijks gedurende een week. Verdere toepassing hangt af van de voortgang van je blessure.

Het is zeer belangrijk om te weten hoe je een verband moet aanbrengen, dat ervoor zorgt dat het gebied van de voet en de enkel niet kan bewegen. Er mag geen druk op dit gebied uitgeoefend worden om een goede bloedsomloop niet te bemoeilijken.

Kurkuma en ui

Je kunt ook gebruik maken van kurkuma. Meng hiervoor wat kurkumapoeder met citroen om een dikke pasta te verkrijgen. Breng dit aan op het geblesseerde gebied. Bovendien kun je kurkuma mengen met een glas warme melk en dit tweemaal daags drinken om de pijn te verlichten.

Daarnaast kan ui een goede bondgenoot zijn. Snijd een ui in stukjes en voeg wat zout toe om een zachte pasta te maken. Breng het aan op het getroffen gebied en dek dit af met een verband. Laat het twee uur inwerken. Je kunt het zo vaak herhalen als nodig is om het ontstekingsremmende effect te maximaliseren.

Valkruid en olijfolie

Een verstuikte enkel behandelen met valkruidbloemen en olie

Valkruid, wat ook wel arnica wordt genoemd, heeft ontstekingsremmende effecten om de klachten van een verstuikte enkel en andere gewrichtsproblemen te verminderen en het verminderen van blauwe plekken.

Het is niet moeilijk om een verstuikte enkel met valkruid te behandelen.

 • Breng enkele druppels valkruid aan op het getroffen gebied en masseer het vervolgens in.
 • Laat het daarna minstens vijf uur inwerken.

Je kunt ook olijfolie mengen met een eierdooier en dit mengsel direct op het geblesseerde gebied aanbrengen.

 • Dek het gebied waar de zalf is aangebracht met een katoenen doek en breng een verband om dit op zijn plaats te houden.
 • Laat het twee dagen zitten.

De andere remedie is om meerdere druppels verwarmde olijfolie rechtstreeks op het getroffen gebied aan te brengen. Masseer het daarna zachtjes in. Je kunt dit maximaal vier keer per dag herhalen.

Als je weet hoe je een verstuikte enkel met behulp van aanvullende natuurlijke remedies kunt behandelen, dan kan dit je helpen om sneller te herstellen. Het gebruik van deze methoden is heel eenvoudig en goedkoop, maar bovenal effectief, mits je ze naast de door je arts aangegeven behandelingen gebruikt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.