Natuurlijke remedies tegen slijmbeursontsteking

Eén van de oorzaken van slijmbeursontsteking is overbelasting van het gewricht. Leer de juiste gewoonten om bursitis te behandelen en zorg dat je gewrichten niet te veel moeten doen.
Natuurlijke remedies tegen slijmbeursontsteking

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Er zijn diverse natuurlijke remedies tegen slijmbeursontsteking. Activiteiten als lange afstanden wandelen, zware voorwerpen tillen, maar ook zware sporten beoefenen kunnen allemaal onze gewrichten beschadigen.

Dit kan later veranderen in een pijnlijke slijmbeursontsteking. Om de pijn te behandelen, raden we je deze 6 natuurlijke remedies tegen slijmbeursontsteking aan.

Slijmbeursontsteking is een veel voorkomende aandoening. Het kan onder andere ontstaan als je gewrichten een klap hebben gekregen. Of bijvoorbeeld na overmatige fysieke inspanning of andere uitputtende activiteiten die je niet gewend bent om te doen.

Het is een ontsteking van de zakjes met vloeistof die om je gewrichten zitten. Deze zakjes maken beweging in het gewricht mogelijk door pezen en gewrichtsbanden te mobiliseren.

Hoe weet je of je een slijmbeursontsteking hebt?

Dat is eenvoudig te herkennen, let op de volgende tekenen:

 • Het gebied rond het aangetaste gewricht is opgezet.
 • Bovendien is het gewricht pijnlijk met bewegen.
 • Er is ook een geleidelijke afname van pijn als je in rust bent.

Wat moet je doen als je denkt dat je een slijmbeursontsteking hebt?

 • Ga eerst naar een arts. Die zijn een belangrijke bondgenoot voor de behandeling van bursitis, oftewel slijmbeursontsteking. Deze aandoening kan zich in elk gewricht voordoen.
 • Je arts zal je enkele vragen stellen met betrekking tot onder andere je werk. Maar ook over alle activiteiten die je gedurende de dag gedaan hebt. Ook eventuele externe factoren die mogelijk je slijmbeursontsteking hebben veroorzaakt zullen aan bod komen.
 • Daarnaast kan het onderzoek ook wat bloed- en radiologische onderzoeken omvatten, om andere aandoeningen uit te sluiten.

De diagnose is gesteld, welke remedies tegen slijmbeursontsteking zijn er?

Ten eerste, geen paniek. Gelukkig is het een aandoening die goed te verlichten is, en waarvan de behandeling en verzorging vrij eenvoudig en makkelijk is. Volg altijd het advies van je arts op.

Ten tweede zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden. Welke van de volgende 6 natuurlijke remedies tegen slijmbeursontsteking je kiest zal geheel van jou afhangen. Het zijn allemaal prima remedies tegen slijmbeursontsteking, die je comfortabel thuis kunt doen.

1. Rust en koude kompressen

Koude kompressen

Als eerste is rust de fundamentele basis van deze behandeling. Door het aangetaste gewricht niet te gebruiken en op een zacht oppervlak te laten rusten, zal de pijn afnemen.

 • Breng elke 20 minuten met een ijs- of koud kompres om de ontsteking te verhelpen.
 • Vergeet niet om deze routine minimaal 4 tot 5 dagen achter elkaar te doen.

2. Appelazijn

Appelazijn is een van de natuurlijke remedies tegen slijmbeursontsteking

Deze vloeistof wordt als sinds de oudheid in het Romeinse rijk gebruikt als een ingrediënt in de keuken. Het natuurlijke ontstekingsremmende effect maakt appelazijn heel effectief bij de behandeling van slijmbeursontsteking. Azijn helpt om het bloed minder zuur te maken, door het gebruik van bepaalde minerale stoffen zoals fosfor, calcium en kalium.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel appelazijn (15 ml)
 • 1 eetlepel honing (25 g)

Wat te doen?

 • Meng eerst beide ingrediënten.
 • Breng ze vervolgens rechtstreeks op het getroffen gewricht aan. Bedek dit vervolgens gedurende 15 minuten met een handdoek.
 • Je zult onmiddellijk verlichting merken en de zwelling zal verminderen.

3. Gember

Gember

Nog een van die goede remedies tegen slijmbeursontsteking. Gember heeft meerdere voordelen. Deze wortel is zeer effectief voor pijnverlichting. Het bevat diverse antioxidanten, is ook nog ontstekingsremmend en daarnaast pijnstillend. Dit is allemaal heel nuttig bij de behandeling van een slijmbeursontsteking.

Ingrediënten

Wat te doen?

 • Laat de gember in warm water trekken en breng het daarna aan op het aangetaste gewricht.
 • Herhaal de behandeling 2 tot 3 keer per dag.

4. Etherische oliën

Etherische olie

Het masseren van het getroffen gewricht met gebruik van nootmuskaat-, kokosnoot- of pepermuntolie zal de bloedcirculatie bevorderen. Bovendien verlicht het ook de pijn en helpt het daarnaast ook bij het bestrijden van ontstekingen.

Deze techniek wordt in de oosterse geneeskunde gebruikt om reumatische aandoeningen te behandelen. Het is nog altijd een heel effectieve therapie.

5. Eet gezond

Eet gezond

Voeding speelt een fundamentele rol bij het verkrijgen van de voedingsstoffen die je nodig hebt voor herstel van botten en spierontspanning. Er zijn veel aanbevolen mineralen:

 • Magnesium is een van de essentiële elementen om te helpen bij de opname van calcium en fosfor. Voedingsmiddelen zoals cacaopoeder, amandelen, pompoenpitten, watermeloen en zonnebloempitten zijn rijk aan dit mineraal.
 • Als je aanvullende vitamine A en B toevoegt aan je gebruikelijke dieet, dan krijg je een ontstekingsremmend effect. Dit zal helpen om de slijmbeursontsteking te verlichten. Wortelen, tomaten en citrusvruchten zijn rijk aan deze vitamines.

6. Levensstijl aanpassen

Verandering levensstijl

Een van de belangrijkste doelen na een slijmbeursontsteking, is om terug te gaan naar onze levensstijl. We raden niet alleen rust en pijnstillende behandeling aan, maar ook om bepaalde wijzigingen in je dagelijkse routine aan te brengen. Dit met de bedoeling om te voorkomen dat de pijn verergerd. Ook is in beweging blijven een belangrijk element.

 • Zwemmen helpt je spieren te versterken en houdt je pezen soepel.
 • Daarnaast is het raadzaam om makkelijke schoenen te dragen met een lage instap, die je manier van lopen niet beïnvloeden.
 • Vergeet bovendien niet om niet meer van die lange afstanden te wandelen.
 • Tenslotte is het ook goed om regelmatig dokterscontroles te laten doen.

Bovenstaande zal je de nodige hulp en behandeling geven, die goed bij je levensstijl passen. En dat zal je helpen om een lichamelijk en geestelijk welzijn te bereiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.