Wat kunnen de oorzaken van gewrichtspijn zijn

Gewrichtspijn betekent meestal niet direct dat er iets ernstigs aan de hand is, maar als het blijft aanhouden, kan je toch beter een specialist raadplegen
Wat kunnen de oorzaken van gewrichtspijn zijn
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Opeens hebt je gewrichtspijn en je weet eigenlijk niet waardoor. Je hebt niet echt meer of zwaardere fysische activiteiten verricht. Als dit het geval is, weet dan dat dit vaker voorkomt dan je denkt. De volgende dingen kunnen oorzaken van gewrichtspijn zijn.

Hou er rekening mee dat de gewrichtspijn zich kan voordoen in het getroffen gebied of ver weg van de plek waar het veroorzaakt is.

Een voorbeeld hiervan is ischias. Hierbij neem je pijn en een verlies aan kracht waar in het been, maar de eigenlijk oorzaak bevindt zich in de lendenstreek in de rug. Dat is waar ischias begint. Nadien ondervindt je pas het effect bij het bewegen van de benen.

Een van de oorzaken van gewrichtspijn: fibromyalgie

Als je last hebt van een algemene pijn met scherpe pijnscheuten kan je dit het beste laten onderzoeken om fibromyalgie uit te sluiten.

Je moet ook andere oorzaken van algemene pijn niet uitsluiten, die metabolisch kunnen zijn en gerelateerd aan bindweefsel- en neuropatische weefselaandoeningen.

Als je denkt dat dit het geval is, raadpleeg dan een arts. 

Maak je geen zorgen. Het is een eenvoudige diagnostische procedure. In de meeste gevallen volstaat het voor de arts om een klein lichamelijk onderzoek uit te voeren  en de klinische geschiedenis van de patiënt te lezen.

Een van de andere oorzaken van gewrichtspijn is ontsteking

Een van de andere oorzaken van gewrichtspijn is ontsteking

Enkelvoudige gewrichtspijn kan gepaard gaan met roodheid, die een beperkte beweging kan veroorzaken. Dit wordt veroorzaakt door de pijn en ontsteking zelf die daarmee gepaard gaat.

Onthoud dat de meest voorkomende oorzaak van ontsteking in één gewricht trauma is. Het belangrijkste is om erachter te komen of er ook een infectie aanwezig is of niet.

Jicht

Een van de andere oorzaken van gewrichtspijn is jicht

Als je aan jicht lijdt, kunnen pijnlijke gewrichten hier een gevolg van zijn. Degenen die te veel urinezuurkristallen in hun lichaam opgehoopt hebben, weten dat de pijn die daarmee gepaard gaat heel plotseling en hevig is. Vaak gaat dit gepaard met roodheid en zwellingen rond de gewrichten.

Als het probleem jicht is, zal de pijn een langzame en progressieve ontwikkeling hebben, net als bij artrose.

Het kan weken of maanden duren om zich te ontwikkelen en het gaat niet altijd gepaard met ontstekingen.

Artritis

Een van de andere oorzaken van gewrichtspijn is artritis

In dit geval komt de pijn voor in meerdere gewrichten, niet slechts in één. Het komt vooral voor in de rug, bekken en heupen. Dit manifesteert zich als een aanzienlijk ongemak in de rug of heupstreek. Ook gevoelloosheid en stijfheid in de ochtend komen voor. Als dit bij jou het geval is kan het zijn dat je artritis hebt.

Hoewel ze in eerste instantie niet verwant lijken, zijn ook gastro-intestinale of huidproblemen zoals psoriasis gerelateerd.

Dit kan de sleutel tot een diagnose zijn, die zelfs vaak voorkomt bij mensen jonger dan 40 jaar oud.

Peesontsteking en slijmbeursontsteking

Een van de andere oorzaken van gewrichtspijn is peesontsteking en slijmbeursontsteking

Andere oorzaken van gewrichtspijn zijn peesontsteking (tendinitis) en slijmbeursontsteking (bursitis).

Tendinitis is een ontsteking van een pees waar het de spier en het bot verbindt om gewrichtsbeweging plaats te laten vinden. Bursitis, aan de andere kant, is een ontsteking van slijmbeurzen, die een soort van opvullend weefsel vormen onder de pezen en wrijving tussen de pees en het bot voorkomen.

Elk van deze kan veel gewrichtspijn veroorzaken als deze zones ontstoken raken.

Lichte ontstekingen

Een van de andere oorzaken van gewrichtspijn is een lichte ontsteking

Soms zijn er ook lichte ontstekingen zonder dat er een ernstige oorzaak achterligt. Dit is iets om in gedachten te houden alvorens je in paniek raakt over gelokaliseerde pijn op bepaalde plekken.

Als je een algemene pijn met specifieke pijnpunten ervaart, is het belangrijk om oorzaken te overwegen die een metabole aard hebben, evenals bepaalde neuropatische- of bindweefselaandoeningen. 

In elk geval, als de pijn blijft aanhouden is het altijd het beste om een dokter te raadplegen voor een meer accurate diagnose.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.