5 natuurlijke behandelingen voor gewrichtspijn

Kurkuma bevat dezelfde ontstekingsremmende en pijnverminderende eigenschappen als ibuprofen. Het is dus een gezonde keuze voor het verlichten van gewrichtspijn als je medicijnen die in de winkel verkocht worden liever vermijdt.
5 natuurlijke behandelingen voor gewrichtspijn

Laatste update: 10 februari, 2019

Ontsteking door het verslijten en verscheuren van een kniegewricht of pijn in de vingers en tenen is iets dat vaak voorkomt en we nemen bijna altijd een medicijn in om gewrichtspijn te verlichten.

Wist je echter dat er geweldige natuurlijke ontstekingsremmende middelen zijn die je ook effectief van je gewrichtspijn afhelpen?

Uiteraard zou je ten eerste altijd de aanwijzingen van je huisarts op moeten volgen, maar als je thuis bent en de behoefte hebt om ibuprofen of andere medicijnen in te nemen, probeer dan deze natuurlijke ontstekingsremmers eens. Je zal verrast zijn hoeveel verlichting je zal krijgen!

5 natuurlijke behandelingen voor gewrichtspijn

1. Rozemarijn

Rozemarijnthee

Rozemarijn is een aromatisch en medicinaal kruid dat veel gebruikt wordt in het Mediterraanse dieet. Het geeft een onderscheidende smaak aan veel gerechten en wordt gebruikt tijdens het maken van verschillende huismiddelen.

Wist je dat het ook fungeert als een natuurlijke pijnstiller? Dankzij dit is het geweldig voor het verlichten van alle soorten gewrichtspijn.

De pijnstillende eigenschappen worden gehaald uit het ursolzuur, dat uitstekend is voor het bestrijden van ontstekingen die in en rond het kraakbeen van hand- en kniegewrichten ontstaan, zonder negatieve bijwerkingen te veroorzaken. Let goed op hoe je er van kan profiteren.

Ingrediënten

 • 200 gram rozemarijn
 • 400 ml water (2 kopjes)

Bereiding

Het enige wat je hoeft te doen is thee maken.

 • Breng het water aan de kook en voeg wat rozemarijn toe.
 • Laat het zo’n twintig minuten trekken, totdat het afgekoeld is tot kamertemperatuur.
 • Je kan per dag twee kopjes van deze infusie drinken.

2. Paardenstaart

Paardenstaart

Je kan paardenstaart in elke reform- en gezondheidswinkel vinden. Het geweldige van paardenstaart is dat, naast dat het een van de beste natuurlijke ontstekingsremmers is, het ook essentiële vitaminen en mineralen biedt. Hoe zou je het in moeten nemen?

Een simpele thee twee keer per dag drinken. Het is zo makkelijk!

3. Kurkuma

Kurkuma

Op deze website praten we veel over kurkuma. Deze kruidige specerij komt oorspronkelijk uit Azië en geeft gerechten een aantrekkelijke kleur, maar het is ook uitstekend om gewrichtspijn te behandelen. Aarzel niet om eerst kurkuma te gebruiken voordat je naar de ibuprofen grijpt om de pijn te verlichten.

Dankzij de ontstekingsremmende, pijnstillende en antioxidante eigenschappen helpt kurkuma om elke ontsteking in het lichaam te bestrijden, terwijl tegelijkertijd het lichaam wordt geholpen om beschadigde weefsels te repareren en giftige stoffen te elimineren.

Om te profiteren van kurkuma maak je een rijke thee door het volgende recept te gebruiken:

Ingrediënten

 • 20 gram gemalen kurkuma (1 eetlepel)
 • 750 ml water (3 kopjes)
 • 60 gram honing (3 eetlepels)

Bereiding

 • Breng eerst het water aan de kook.
 • Voeg vervolgens de eetlepel kurkuma toe. Je zal opmerken dat het water onmiddellijk een aantrekkelijke gele kleur krijgt.
 • Laat het daarna nog tien minuten koken voordat je het van het vuur afhaalt.
 • Giet de vloeistof daarna af en voeg drie eetlepels honing toe om het drankje te zoeten.

Je kan dit gedurende de dag drinken om ontstekingen en pijn in de gewrichten te verlichten. Het is super makkelijk!

4. Gember

Gember

Je wist waarschijnlijk dat gember op deze lijst terecht zou komen. Deze medicinale wortel is mogelijk een van de beste natuurlijke ontstekingsremmende ingrediënten die beschikbaar is, waardoor het uitstekend is voor het behandelen van alles dat gerelateerd is aan gewrichtspijn.

Dus op de dagen dat je last begint te krijgen van die pijnlijke gewrichten, dan hoef je alleen maar het volgende huismiddel klaar te maken:

Ingrediënten

 • 200 gram geraspte gemberwortel
 • 400 ml water (2 kopjes)
 • 2 eetlepels honing

Voorbereiding

Zoals in de vorige recepten zal je thee met dit kruid maken.

 • Wanneer het water begint te koken, voeg dan de gember toe.
 • Laat het vervolgens twintig minuten sudderen.
 • Laat daarna je thee tien minuten staan voordat je de vloeistof afgiet.
 • Voeg daarna twee eetlepels honing toe.

Zoals je kan zien is honing een essentieel ingrediënt in dit soort huismiddelen, dankzij de eigen natuurlijke eigenschappen. Honing het helpt ook om gewrichtspijn te bestrijden. Onthoud om twee kopjes van deze thee per dag te drinken. Het zal je verlichting geven.

Misschien ook interessant om te lezen:
3 recepten voor gembershots

5. Lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaad is ook direct beschikbaar in speciale voedingswinkels. Het is goedkoop en fungeert als een natuurlijke ontstekingsremmer, maar weet je waarom het geschikt is voor het behandelen van gewrichtspijn?

 • Het is een natuurlijke bron van omega 3-vetzuren. Dit helpt om het immuunsysteem van je lichaam te versterken en infecties te bestrijden die ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Het is een goed idee om omega 3 van plantaardige bronnen te verkrijgen, omdat die van dierlijke vetten juist het tegenovergestelde effect kunnen hebben (meer ontsteking).
 • Hoe zou je lijnzaad moeten consumeren? Je consumeert twee eetlepels (40 gram) per dag. Je kan het los eten of toevoegen aan salades, maar overkook het nooit, want zodoende gaat de omega 3 verloren en zal je het niet goed kunnen verteren. Onthoud dat je het regelmatig rauw moet eten. Je lichaam zal zich aanpassen aan de extra vitamine-inname en de ontsteking in je gewrichten helpen verminderen.

Probeer natuurlijke ontstekingsremmers altijd eerst een kans te geven voordat je naar de ibuprofen grijpt. Onthoud echter ook dat je altijd eerst de instructies van je huisarts op moet volgen


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Daily, J. W., Yang, M., & Park, S. (2016). Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.3705

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.