Zes verschillende oliën om artritis mee te behandelen

16 oktober 2017
Dankzij de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, kunnen sommige oliën goed gebruikt worden om artritis tegen te gaan. Bovendien kun je tegelijkertijd van nog veel meer gezondheidsvoordelen profiteren!

Artritispijn is een van de heftigste vormen van pijn die iemand kan ervaren.

Deze ziekte zorgt ervoor dat er ontstekingen ontstaan in de gewrichten, de punten waar twee botten samenkomen. Artritis ontstaat wanneer het kraakbeen verslijt. Om het te behandelen, zijn bepaalde medicijnen nodig. Deze medicijnen kunnen echter bijwerkingen hebben die giftig zijn voor het maagslijmvlies.

Dit houdt in dat door één vorm van pijn te behandelen, je een andere vorm van pijn creëert.

Je hoeft echter niet te kiezen tussen maagpijn of artritispijn. Probeer de oliën in dit artikel eens. Deze kunnen erg veel steun bieden.

1. Kamille-olie

Kamille-olie

Kamille-olie biedt een groot aantal voordelen. De beste hiervan zijn:

 • Kamille-olie heeft hypo-allergene eigenschappen. Het resultaat hiervan is dat het aanbevolen is voor mensen die last hebben van rinitis of hooikoorts.
 • Het bevordert het genezingsproces en daarnaast verkleint het ook de kans op het ontstaan van keloïden.
 • Het heeft een vochtinbrengende werking voor de huid.
 • Het heeft een ontstekingsremmende werking.

Lees ook: Verlicht gewrichtspijn en rem ontstekingen af met deze lekkere zelfgemaakte smoothie

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen is kamille-olie perfect om de volgende kwalen te verzachten:

 • Spierpijn
 • Spasmen
 • Spit
 • Hoofdpijn
 • Pijn veroorzaakt door PMS
 • Pijn veroorzaakt door artritis

De beste manier om te profiteren van de voordelen die deze olie biedt, is door de olie door middel van een massage aan te brengen op het aangedane gebied. Blijf masseren totdat de olie volledig door de huid geabsorbeerd is.

2. Rozemarijnolie

Rozemarijn is een zeer aromatisch kruid. Het behoort tot de muntfamilie en is afkomstig uit het mediterraanse gebied.

Deze plant wordt al eeuwenlang gebruikt als ingrediënt voor het maken van verschillende gerechten. Daarnaast vormt het echter ook de basis voor een van de meest gebruikte oliën binnen de aromatherapie.

Rozemarijnolie valt al jarenlang op vanwege de therapeutische eigenschappen die het heeft. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor de volgende problemen:

 • Het helpt om problemen in verband met Alzheimer onder controle te houden.
 • Het is handig om je mentale scherpte, concentratie en geheugen te verbeteren.
 • Het versterkt je immuunsysteem.
 • Het verzacht hoofdpijn en spierpijn, zoals de pijntjes die veroorzaakt worden door artritis.

Om te profiteren van de voordelen van rozemarijnolie, is het al voldoende om het aangedane gebied er uitwendig een paar minuutjes mee te masseren.

Lees ook: Oefeningen om Alzheimer te voorkomen

3. Gemberolie om artritispijn te behandelen

Gemberolie heeft een vrij ongewone smaak, soortgelijk aan de smaak van peper. Wanneer je deze olie consumeert, kan het helpen om ontstekingen te verzachten. Daarom is het aangeraden om dagelijks een beetje gember te consumeren.

We weten echter dat niet iedereen even dol is op de smaak van deze geweldige wortelsoort. Als jij een van deze mensen bent, dan raden wij aan om een beetje gemberolie te gebruiken om de pijn van artritis te behandelen.

Dit extract kan heel goed gebruikt worden ter vervanging van niet-steroïdale ontstekingsremmende medicijnen.

4. Marjoleinolie

Marjoleinolie is in staat om pijn veroorzaakt door verschillende aandoeningen aanzienlijk te verminderen. Denk aan aandoeningen als verkoudheid, koorts, ontstekingen, pijnlijkheid of dijpijn.

De spasmolytische werking kan helpen om spierspasmen te behandelen en zelfs om krampen te genezen. Ook heeft marjoleinolie een antiseptische werking, waardoor de olie gebruikt kan worden om wondjes te desinfecteren en het genezingsproces te versnellen.

Om van de voordelen die deze olie biedt te profiteren, hoeft je slechts een beetje ervan aan te brengen op het aangedane lichaamsdeel. Zorg ervoor dat de olie op kamertemperatuur is. Of verwarm het een beetje, zodat het een aangename temperatuur heeft voor je huid.

5. Muntolie

Muntolie

Muntolie wordt gemaakt van muntblaadjes. Mensen gebruiken deze olie doorgaans als huismiddeltje tegen buikpijn, spierpijn en hoofdpijn.

Munt heeft pijnstillende, stimulerende, spasmolytische, slijmverminderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Daarnaast bevat deze essentiële olie verschillende mineralen. Dit zijn onder andere mangaan, ijzer, magnesium en calcium. En het bevat ook omega 3 en verschillende vitamines.

Lees ook: Hoe maak je muntolie voor je gezondheid

6. Kurkuma-olie

Hoe vaak eet jij kurkuma? Dit ingrediënt geeft niet alleen een speciale touch aan je gerechten; het biedt ook geweldige voordelen.

Gelukkig bestaat er ook een oplossing als je niet houdt van de smaak van kurkuma maar wel last hebt van ontstekingen. In dit geval kun je namelijk gebruik maken van kurkuma-olie om van de voordelen van kurkuma te profiteren.

Om de werking te versterken, kun je deze olie combineren met een van de andere oliën die we in dit artikel besproken hebben. Je zult zien dat de pijn al binnen een paar minuten verdwijnt. Hierdoor wordt het leven draaglijker.

Lees ook: Ontstekingsremmende kurkuma-amandelmelkdrank

Hoe zou je deze oliën moeten gebruiken?

Je kunt deze oliën op zichzelf gebruiken of er meerdere door elkaar mengen. Door ze door elkaar te mengen, wordt de werking alleen maar sterker.

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat niet alle oliën direct op de huid kunnen worden aangebracht. Het is belangrijk om deze oliën eerst te verdunnen in een andere plantaardige olie, zoals olijfolie, jojoba-olie of amandelolie. Dit zal ervoor zorgen dat je huid niet geïrriteerd raakt.

Je kunt de oliën in dit artikel op drie verschillende manieren gebruiken:

 • Direct op het pijnlijke gebied, door middel van een massage.
 • Door middel van een koud kompres dat je tien tot vijftien minuten tegen het aangedane gebied aanhoudt.
 • Door middel van een warm kompres, zo warm mogelijk. Houd dit kompres maximaal twintig minuten tegen het aangedane gebied aan.
Bekijk Ook