Oliën om artritis mee te behandelen

Dankzij de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, kunnen sommige oliën goed gebruikt worden om artritis tegen te gaan. Bovendien kun je tegelijkertijd van nog veel meer gezondheidsvoordelen profiteren!
Oliën om artritis mee te behandelen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Pijn bij artritis is één van de ergste vormen van pijn. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal tips voor oliën om artritis mee te behandelen.

Artritis is een aandoening waarbij ontstekingen ontstaan in de gewrichten. Deze ontsteking bevindt zich op het punt waar twee botten samenkomen. Wanneer het kraakbeen tussen de gewrichten slijt, kan artritis ontstaan.

Om artritis te behandelen, zijn medicijnen nodig. Echter, deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Hiervan wordt gedacht dat zij giftig zijn voor het maagslijmvlies.

Door één vorm van pijn te behandelen, ontstaat dan een andere vorm van pijn. Daarom geven we je in dit artikel zes tips voor oliën om artritis mee te behandelen.

Oliën om artritus mee te behandelen

Je hoeft niet te kiezen tussen maagpijn of pijn door artritis.  Probeer de oliën om artritis mee te behandelen in dit artikel eens. Deze kunnen erg veel steun bieden.

1. Kamille-olie

oliën om artritis mee te behandelen kamille-olie

Kamille-olie biedt een groot aantal voordelen. De beste hiervan zijn:

 • De olie is hypo-allergeen. Hierdoor wordt het aanbevolen is voor mensen die last hebben van rinitis of hooikoorts.
 • Het bevordert het genezingsproces. Daarnaast verkleint het ook de kans op het ontstaan van keloïden.
 • Kamille-olie hydrateert de huid.
 • Het remt ontstekingen.

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen is kamille-olie perfect om de volgende kwalen te verzachten:

 • Spierpijn
 • Spasmen
 • Spit
 • Hoofdpijn
 • Pijn veroorzaakt door PMS
 • Pijn veroorzaakt door artritis

De beste manier om te profiteren van de voordelen van deze is door het in te masseren op het aangedane gebied. Blijf masseren totdat de olie volledig door de huid geabsorbeerd is.

2. Rozemarijnolie

Rozemarijn is een zeer geurig kruid. Het behoort tot de muntfamilie en is afkomstig uit het Mediterraanse gebied.

Deze plant wordt al eeuwenlang gebruikt als ingrediënt voor het maken van verschillende gerechten. Daarnaast vormt het echter ook de basis voor een van de meest gebruikte oliën binnen de aromatherapie.

Rozemarijnolie valt op vanwege de therapeutische eigenschappen. Maar nu wordt het vooral gebruikt voor het volgende:

 • Het zou helpen om problemen in verband met Alzheimer te houden beperken.
 • Het is handig om je mentale scherpte, concentratie en geheugen te verbeteren.
 • Het versterkt je immuunsysteem.
 • Het verzacht hoofdpijn en spierpijn, zoals de pijntjes die veroorzaakt worden door artritis.

Om te profiteren van de voordelen van rozemarijnolie, is het al voldoende om het aangedane gebied er uitwendig een paar minuutjes mee te masseren.

3. Gemberolie om artritispijn te behandelen

Gemberolie heeft een vrij aparte smaak, net zoals peper. Gember zou helpen om ontstekingen te verzachten. Daarom is het aangeraden om dagelijks een beetje gember te consumeren.

We weten echter dat niet iedereen even dol is op de smaak van deze geweldige wortelsoort. Als jij één van deze mensen bent, dan raden wij aan om een beetje gemberolie te gebruiken om de pijn van artritis te behandelen.

Dit extract kan heel goed gebruikt worden ter vervanging van niet-steroïdale ontstekingsremmende medicijnen.

4. Marjoleinolie

Marjoleinolie staat bekend om pijn veroorzaakt door verschillende aandoeningen te verminderen. Hierbij kun je denken aan pijn bij verkoudheid, koorts en ontstekingen.

De spasmolytische werking kan helpen om spierspasmen te behandelen en zelfs om krampen te genezen. Ook heeft marjolein-olie een antiseptische werking, waardoor de olie gebruikt kan worden om wondjes te desinfecteren en het genezingsproces te versnellen.

Om van deze olie biedt te profiteren, hoef je slechts een beetje ervan aan te brengen op het aangedane lichaamsdeel. Zorg ervoor dat de olie op kamertemperatuur is. Ook kun je het een beetje verwarmen. Dan krijgt het een fijne temperatuur voor je huid.

5. Muntolie

Oliën om artritis mee te behandelen muntolie

Muntolie wordt gemaakt van muntblaadjes. Mensen gebruiken deze olie doorgaans als huismiddel bij buikpijn, spierpijn en hoofdpijn.

Munt heeft stilt de pijn,  en werkt stimulerend, spasmolytisch, slijmverminderend en ontstekingsremmend.

Ook bevat deze essentiële olie soorten mineralen. Dit zijn onder andere mangaan, ijzer, magnesium en calcium. En het bevat ook omega 3 en andere vitamines.

6. Kurkuma-olie

De laatste van de oliën om artritis mee te behandelen in dit artikel, is kurkuma-olie.

Hoe vaak eet jij kurkuma? Kurkuma geeft een speciale touch aan je gerechten. En ook schijnt het ontstekingen te remmen. Als je kurkuma niet lekker vindt en wel last hebt van ontstekingen, is er toch een oplossing.

Dan kun je namelijk gebruik maken van kurkuma-olie. Zo kun je toch van de voordelen van kurkuma genieten.

Om de werking te versterken, kun je deze olie combineren met een van de andere oliën in dit artikel. Je zult zien dat de pijn al binnen een paar minuten verdwijnt. Hierdoor wordt het leven draaglijker.

Hoe gebruik je deze oliën om artritis mee te behandelen?

Je kunt deze oliën op zichzelf gebruiken of ze door elkaar mengen. Door te mengen, wordt de werking sterker.

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat niet alle oliën direct op de huid kunnen worden aangebracht. Daarom zou je deze olën eerst moeten verdoenen. Hiervoor kun je een andere plantaardige olie gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan olijfolie, jojoba-olie of amandelolie.

Door te mengen voorkom je huid irritatie. 

Je kunt de oliën in dit artikel op drie  manieren gebruiken:

 • Direct op het pijnlijke gebied, door middel van een massage.
 • Door middel van een koud kompres dat je tien tot vijftien minuten tegen het aangedane gebied aanhoudt.
 • Door middel van een warm kompres, zo warm mogelijk. Houd dit kompres maximaal twintig minuten tegen het aangedane gebied aan.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.