Blauwe plekken behandelen met natuurlijke middelen

Zolang er geen complicaties zijn, zijn er een aantal huismiddeltjes en natuurlijke ingrediënten die mogelijk kunnen helpen bij de behandeling van blauwe plekken. Sommige kunnen misschien zelfs blauwe plekken voorkomen als je ze tijdig aanbrengt.
Blauwe plekken behandelen met natuurlijke middelen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

In een handomdraai kan je een stoot tegen je arm of been krijgen die later in een grote blauwe plek verandert. Het is zo gemakkelijk en het is iets wat we allemaal wel eens hebben ervaren. Hoe kun je blauwe plekken echter behandelen?

Blauwe plekken zijn niet meer dan verwondingen die ontstaan door een stoot, val of slag die een kleine breuk in de kleine bloedvaten veroorzaakt. Deze blauwe plekken kunnen verschillende kleuren en tinten aannemen.

Over het algemeen beginnen ze als paars vanwege de hoeveelheid bloed dat in de weefsels zit. Naarmate de tijd verstrijkt beginnen ze te verdwijnen. De hersteltijd voor je huid zal afhangen van hoe hard je geraakt bent.

Kenmerken van blauwe plekken

Er zijn ziekten die het gemakkelijker maken om blauwe plekken te krijgen. Dit gebeurt echter meestal alleen bij zeer ernstige of zeldzame ziekten. Als je echter niet genoeg vitaminen binnenkrijgt, kan je ook meer vatbaar zijn voor blauwe plekken.

Elke tik kan je huid beschadigen. Om die reden is het heel belangrijk om een gezond en evenwichtig dieet te volgen. Laten we hieronder een kijkje nemen naar een aantal huismiddeltjes om blauwe plekken te behandelen.

Huismiddeltjes om blauwe plekken te behandelen

Blauwe plek op been

Als je zeer donkere blauwe plekken hebt gehad of meestal hebt, dan kan je ze mogelijk met de volgende middelen behandelen. Het kunnen zeer effectieve technieken zijn om blauwe plekken te behandelen en hun uiterlijk te verbeteren.

1. Koud vlees

Dit heb je vast in veel films of tv-series gezien. Het is een grappig plaatje, maar tegelijkertijd is het een heel oud en gerespecteerd middel. Ze zeggen dat vlees, met name biefstuk, kan helpen om de markering te absorberen die op het punt staat zich te vormen.

Om dit middel te gebruiken, raden we je ten zeerste aan niet te wachten tot de blauwe plek verschijnt. Breng het koude vlees onmiddellijk aan, zodat de blauwe plek mogelijk niet ontstaat.

2. IJsklontjes

Wees heel voorzichtig als je ijsklontjes op blauwe plekken gebruikt. Leg ze niet rechtstreeks op je huid, want ijs kan deze irriteren en verbranden. Als je een open wond hebt, moet je geen ijs aanbrengen.

Als je echter alleen maar een blauwe plek hebt, kun je wat ijsblokjes in een schone doek of zak doen. Leg het vervolgens op de blauwe plek om de zwelling te helpen verminderen.

3. Appelazijn

Zoals veel mensen zeggen, is appelazijn een wondermiddel op het gebied van natuurlijke remedies.

 • Om te helpen bij het verminderen van blauwe plekken, verdun je een scheutje azijn in koud water.
 • Breng het vervolgens met een wattenschijfje aan op het aangetaste gebied.

Je zult zien dat de azijn kan helpen om je bloed beter te laten circuleren. De blauwe plek zal hierdoor geleidelijk aan verdwijnen.

4. Zout en citroen

Citroenen kunnen ook helpen om het uiterlijk van je huid te verbeteren wanneer je een blauwe plek hebt.

 • Om deze zelfgemaakte behandeling te maken, breng je vers geperst citroensap met een beetje zout aan op een doek.
 • Breng deze aan op de blauwe plek.
 • Laat het daarna 30 minuten inwerken.

5. Zonneschijn en massages

De zonnestralen kunnen mogelijk zeer nuttig zijn bij de behandeling van blauwe plekken. Ultraviolette stralen kunnen helpen om bilirubine af te breken. Deze stof veroorzaakt de blauwe plekken en laat die karakteristieke geelachtige kleur achter.

Als je het gebied daarnaast voorzichtig masseert of laat masseren, kan je mogelijk helpen om de blauwe plek te laten verdwijnen en je huid er gezond uit te laten zien.

Tips om blauwe plekken te behandelen

Blauwe plek op arm

Nu zullen we enkele van de beste tips delen om je huid te verzorgen als je een stoot tegen je armen of benen hebt gekregen.

 • Het eerste doel is om stoten te voorkomen en geen blauwe plekken te krijgen. Om die reden moet je je lichaam beschermen door te allen tijde geschikte kleding te dragen. Leer kinderen om voorzichtig te zijn tijdens het spelen. Ze mogen niet zonder toezicht op gevaarlijke plaatsen klimmen of spelen.
 • Als er toch een blauwe plek ontstaat, houd het getroffen gebied dan omhoog om de pijn en druk mogelijk te verzachten.
 • Breng zo snel mogelijk ijs aan. Dit kan helpen om de pijn te verlichten, zodat het niet te veel opzwelt.
 • Laat het getroffen gebied rusten. Als je bijvoorbeeld een blauwe plek op je been hebt, probeer er dan niet te lang op te staan.
 • Als je hard geraakt wordt, dan kun je wat pijnstillers innemen tegen de pijn. We raden echter af om aspirine in te nemen tegen pijn. Aspirine kan namelijk de bloeddoorstroming juist verhogen.
 • Neem meer vitamine C in, zodat blauwe plekken mogelijk sneller verdwijnen.
 • Als je een blauwe plek hebt, geef hem dan de tijd om te genezen en let op hoe hij geneest. Wanneer de plek niet geneest of juist erger wordt, moet je je huisarts er naar laten kijken.
 • Als je daarnaast een stoot tegen je ogen hebt gehad en moeite hebt met zien, ga dan ook naar je huisarts voor een evaluatie.

Vergeet niet om je blauwe plekken te verzorgen om complicaties te voorkomen

Blauwe plekken kunnen je mogelijk bang maken, maar ze komen ook vaak voor als je valt of gewond raakt. Je moet echter wel weten hoe je ze het beste kunt behandelen en kunt laten genezen, zodat ze niet tot grote problemen leiden. Houd de tips in dit artikel in gedachten en probeer ze de volgende keer uit.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.