De voordelen van een Shiatsu-massage voor je lichaam

Hoewel sommige mensen terughoudend kunnen zijn voor een Shiatsu-massage, kan het helpen je energie in evenwicht te brengen en gunstige effecten hebben op je gezondheid.
De voordelen van een Shiatsu-massage voor je lichaam
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

De Shiatsu-massage is ontstaan in Japan, maar heeft ook een aantal componenten van de traditionele Chinese geneeskunde. Wat Shiatsu onderscheidt, is dat er tijdens deze vorm van massage gematigde druk wordt uitgeoefend op de aangetaste gebieden. Dit doet men met behulp van de duimen, de handpalmen en de ellebogen.

De druk met behulp van de duimen komt overeen met de acupunctuurpunten uit de traditionele Chinese geneeskunde. Kneed-, rek- en mobilisatietechnieken worden ook gebruikt, maar in mindere mate.

Hoe ziet een Shiatsu-massagesessie eruit?

Een Shiatsu-massagesessie vindt plaats in een ruime en luchtige ruimte. Je hoeft je niet uit te kleden, maar je moet wel comfortabele kleding dragen die niet strak om je lichaam zit. Meestal lig je op de vloer of een stevige tatami, een bepaald soort mat.

 • Je kunt naar muziek luisteren of de therapie in stilte ontvangen.
 • Als je eenmaal de juiste houding hebt aangenomen, zal de masseur de zogenaamde ‘Chi’ uitvoeren, die bestaat uit het roteren van de energieën door je lichaam.
 • Dit zal hem/haar bewust maken van eventuele problemen die de patiënt mogelijk heeft.
 • Vervolgens zullen ze stevige druk uitoefenen op de gebieden die behandeld moeten worden.

Hoe een Shiatsu-massage kan helpen

Massagetechniek

Dit kan een uitstekende preventieve medische behandeling zijn, omdat massage je immuunsysteem en de natuurlijke genezende werking van het lichaam kan stimuleren. Het kan ook voor een integraal evenwicht tussen lichaam en geest zorgen. Sommige van de kwalen die een Shiatsu-massage mogelijk kan behandelen, zijn onder andere:

 • Rugklachten
 • Hoofdpijn en migraine
 • Verminderde mobiliteit
 • Chronische en acute pijn
 • Menstruatiepijn
 • Sportblessures
 • Depressie
 • Spanning

Effecten van een Shiatsu-massage

Pijn of nervositeit is een natuurlijke reactie van je lichaam wanneer er sprake is van een onevenwichtigheid. In het begin kan je ook bepaalde onaangename gevoelens ervaren zoals:

 • een verstoorde slaap
 • hoofdpijn
 • de noodzaak om vaker naar het toilet te gaan

Dit komt door de mogelijke energetische en fysieke effecten van een Shiatsu-massage. Na een paar sessies zal je lichaam er echter aan gewend raken. Dan zullen de mogelijke bevorderlijke effecten zichtbaar worden. Wanneer dit gebeurt, dan zul je een balans tussen je vitale energie en het lichaam vinden.

Het is een goed idee om naar Shiatsu-sessies te blijven gaan. Dit komt omdat je met slechts één Shiatsu-sessie niet het gewenste resultaat behaalt. Hoe dan ook heeft Shiatsu zeer waarschijnlijk geen schadelijke effecten op het lichaam, omdat men geen chemische stoffen gebruikt.

Andere kenmerken van Shiatsu

Vrouw die massage krijgt

Zen Shiatsu is vergelijkbaar met acupunctuur, maar zonder naalden en zonder directe invloed op specifieke punten. Acupunctuur werkt alleen zolang de naalden in de patiënt worden geplaatst. Shiatsu kan daarentegen helpen bij het mobiliseren van energie door middel van fysieke belasting van de spieren en gewrichten.

Hierdoor kan een grotere flexibiliteit en rotatie worden bereikt. Het is echter belangrijk om op te merken dat acupunctuur over het algemeen krachtigere effecten heeft dan Shiatsu, omdat de naald nauwkeuriger is en werkt om energie beter vrij te laten.

Deze oosterse natuurlijke therapie kan kortom zeer nuttig zijn om je beter te voelen, omdat het mogelijk alle delen van het lichaam in balans brengt en spanningen loslaat. Enkele van de mogelijke verbazingwekkende voordelen van deze vorm van massage zijn onder andere:

 • Een uitstekende techniek voor zwangere vrouwen, omdat het verstoppingen in het bekken en de heupen weg kan nemen, waardoor de mobiliteit voor de bevalling mogelijk verbetert.
 • Sterk aanbevolen voor lumbale problemen, ischias en andere rugpijn.
 • Aanbevolen voor mensen met zeer sterke spieren, omdat blokkades gemakkelijker te bereiken zijn via Shiatsu-therapie dan met een normale massage.
 • Goed voor de behandeling van problemen met vochtretentie en pijn in de benen en spieren.
 • Een geweldige manier om een patiënt eraan te herinneren dat de meeste kwalen ontstaan door externe stress en dat een rustige geest altijd samengaat met een evenwichtig lichaam.

Als alternatieve therapie is er weinig wetenschappelijk onderzoek over Shiatsu. Dit betekent dat weinig studies kunnen garanderen dat het effectief is wanneer het gebruikt wordt bij een patiënt. De beste vertegenwoordigers zijn de patiënten die deze therapie zelf ervaren hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.