Wat je over het nemen van biotine moet weten

Er zijn rond het innemen van biotine veel mythen gebouwd, vooral omdat het als een component met belangrijke cosmetische effecten is gepromoot. Er is echter onvoldoende bewijs dat het alle voordelen biedt die geclaimd worden.
Wat je over het nemen van biotine moet weten

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Biotine is een soort B-vitamine die helpt om de koolhydraten, vetten en eiwitten die we consumeren in energie om te zetten. Het werd oorspronkelijk vitamine H genoemd, maar wordt nu B7 genoemd. Het innemen van biotine is populair geworden vanwege de vermeende cosmetische werking op nagels en het haar.

Vitamine B7 is in tegenstelling tot andere vitamines in een groot aantal voedingsmiddelen aanwezig. Het is ook in voedingssupplementen aanwezig. Mensen hebben slechts kleine doses van deze stof nodig om goed te functioneren.

Om precies te zijn hebben kinderen slechts 200 microgram van deze vitamine per dag nodig en volwassenen slechts 300. Vandaag zullen we je meer over deze vitamine vertellen en wat je over het nemen van biotine moet weten.

De werkzaamheid van het gebruik van biotine

Biotine wordt vaak als een voedingssupplement geconsumeerd, aangezien er wordt gezegd dat het een aantal gunstige eigenschappen voor het lichaam heeft. Het beschikbare bewijsmateriaal wijst erop dat het nemen van biotine waarschijnlijk alleen effectief is om biologische biotinedeficiëntie te compenseren.

Het is zeer zeldzaam dat er lage niveaus van biotine in het lichaam zijn, omdat deze vitamine in veel voedingsmiddelen aanwezig is. De hoeveelheid die mensen nodig hebben is ook laag. Er zijn echter enkele aandoeningen of gezondheidsproblemen die tot een afname van deze vitamine leiden. Deze situatie doet zich vooral voor bij onder andere:

 • Zwangere vrouwen: wanneer hun dieet niet ideaal is.
 • Mensen die lange tijd sondevoeding hebben gehad.
 • Mensen die ondervoed zijn.
 • Ernstige tabak-of alcoholverslaafden.

Onbewezen werkzaamheid van kunstmatige biotine

Verschillende voedingsmiddelen

Hoewel deze vitamine als het antwoord op een groot aantal tekortkomingen en problemen wordt gepromoot, is de waarheid dat de wetenschap voor veel van de veronderstelde voordelen onvoldoende bewijs heeft gevonden. Er is voorlopig, niet doorslaggevend onderzoek dat beweert dat het gebruik van biotine in de volgende gevallen nuttig kan zijn:

 • Stoppen of het verminderen van haaruitval, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Skin Appendage Disorders (Engelse link).
 • Verdikking en verbetering van de nagels, als deze schilferig zijn.
 • Helpen om glucosespiegels te reguleren en aan de vermindering van perifere zenuwpijn bij mensen met diabetes bij te dragen, volgens verschillende experts (Engelse link).
 • Vermindering van spierkrampen bij dialysepatiënten.
 • Verbetering van het gezichtsvermogen.
 • Verhoging van de mobiliteit bij mensen met multiple sclerose.

Hoewel al deze eigenschappen eraan worden toegeschreven, is er nog steeds niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat dit ook echt zo is. Wat praktisch uitgesloten is, is dat deze vitamine nuttig is bij het verminderen van de uitslag veroorzaakt door seborroische dermatitis bij baby’s.

Is het veilig om te gebruiken?

Vitamine b7

Het prestigieuze Amerikaanse tijdschrift Consumer Reports (Engelse link) wees er in een van zijn publicaties op dat biotine-suppletie tot 15 keer de hoeveelheid biedt die een normaal organisme nodig heeft. Dit genereert een overmaat aan plasmabiotine, maar het effect dat dit op de gezondheid kan hebben is nog onbekend.

Een aantal deskundigen zijn van mening dat ons lichaam perfect in staat is om het te veel aan vitamine B7 te elimineren, zonder dat dit enig probleem voor het menselijk lichaam veroorzaakt. Aan de andere kant is er gesuggereerd dat deze vitamine de vruchtbaarheid zou kunnen beïnvloeden, maar er is geen studie om deze bewering te ondersteunen.

Een aantal mensen vermoeden bovendien dat biotine schadelijk voor zwangere vrouwen en de foetus kan zijn. Hier is echter ook geen bewijs voor. In ieder geval wordt er onderzoek gedaan naar deze stof maar er zijn op dit moment nog veel onopgeloste vragen.

Bronnen en de consumptie van biotine

Over het algemeen krijgen de meeste mensen vitamine B7 binnen via hun reguliere dieet. Het is in normale voedingsmiddelen aanwezig zoals vlees, vis, eieren, orgaanvlees, noten, zaden, en een aantal groenten zoals broccoli, en spinazie.

De belangrijkste manifestaties van deficiëntie van deze vitamine zijn uitslag rond de ogen, neus en mond en dunner wordend haar. Volgens een artikel gepubliceerd in het American Journal of Physiology (Engelse link) kan er ook een verhoogde staat van algehele ontsteking optreden. Er kan ook sprake zijn van:

 • hoge zuurconcentraties in het bloed en de urine.
 • huidinfecties.
 • frequente strontjes bij het oog.
 • broze nagels.
 • problemen met het zenuwstelsel.

Handhaven van voldoende biotine niveaus

De meeste mensen hoeven geen biotine-supplementen te nemen. Het gebruik ervan is populair geworden omdat het als een cosmetisch product werd gepromoot. Het is het beste om deze vitamine direct uit voedsel te verkrijgen en niet uit supplementen.

Op deze manier kun je de juiste werking van de fysiologische reacties van het menselijk lichaam garanderen. Je helpt ook om ontstekingen onder controle te houden, wat de oorzaak van de ontwikkeling van bepaalde chronische pathologieën is. Vergeet tot slot niet om een gevarieerd dieet te eten om het risico op voedingstekorten te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Patel DP., Swink SM., Castelo Soccio L., A review of the use of biotin for hair loss. Skin Appendage Disord, 2017. 3 (3): 166-169.
 • Turgut M., Cinar V., Pala R., Tuzcu M., et al., Biotin and chromium histidianate improve glucose metabolism and proteins expression levels of IRS-1, PPAR y, and NF-kB in exercise-trained rats. J Int Soc Sports Nutr, 2018.
 • Agrawal S., Agrawal A., Said HM., Biotin deficiency enhances the inflammatory response of human dendritic cells. Am J Physiol Cell Physiol, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.