Mogelijke risico's van een vitamine A-tekort

Vitamine A werkt als een antioxidant in het lichaam. Het bestrijdt daarom het verschijnen van vrije radicalen en celbeschadiging. Een vitamine A-tekort kan dus tot enkele problemen leiden.
Mogelijke risico's van een vitamine A-tekort
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 01 november, 2022

Een vitamine A-tekort kan tot gezondheidsproblemen leiden. Deze voedingsstof is opgenomen in de categorie vitamines die bekend staat als in vet oplosbare vitamines, dat wil zeggen, het lost op in vet en er is een minimale hoeveelheid vetweefsel nodig om in het lichaam te worden opgeslagen.

In het menselijk lichaam vervult deze vitamine verschillende essentiële functies, omdat het ingrijpt bij de ontwikkeling van het gezichtsvermogen en zorgt voor een gezond zicht. Aan de andere kant werkt het als een antioxidant.

De regelmatige inname ervan vermindert het risico op het ontwikkelen van complexe ziekten op middellange en lange termijn, zoals beschreven in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link).

Het goede nieuws is dat het een vrij veelvoorkomende micronutriënt in je dieet is. In feite bevatten rode en oranje voedingsmiddelen het meestal. Het regelmatig eten van groenten zorgt er daarom voor dat je genoeg van deze vitamine in je lichaam hebt.

Ondanks alles kan het zijn dat je nog steeds een vitamine A-tekort hebt. Dit kan voorkomen bij diëten met een zeer laag vetgehalte of bij mensen die geen gevarieerd dieet volgen. Wat zijn de gevolgen daarvan? In dit artikel zullen we dat precies bekijken.

Een vitamine A-tekort is gekoppeld aan neurodegeneratieve ziekten

Een vitamine a-tekort en de hersenen

Vitamine A speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel en de hersenen. Hierdoor wordt een vitamine A-tekort met neurodegeneratieve ziekten geassocieerd. Vitamine A speelt een neuroprotectieve rol.

Om deze reden zijn lage niveaus ervan met een hogere prevalentie van aandoeningen in verband gebracht die met ouderen verband houden, zoals de ziekte van Alzheimer.

Een tekort aan deze micronutriënt houdt verband met een hogere productie van bèta-amyloïden, verbindingen die verband houden met de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten, zoals uit een artikel gepubliceerd in 2017 blijkt (Engelse link). Antioxidanten verminderen het risico op ziekten die met veroudering verband houden. In dit opzicht is vitamine A geen uitzondering.

Problemen met het gezichtsvermogen geassocieerd met vitamine A-tekort

Een van de eerste symptomen die waarschuwen voor een vitamine A-tekort is het optreden van visuele problemen. De meestvoorkomende is bekend als nachtblindheid en manifesteert zich als een moeilijkheid om zich aan het donker aan te passen. In de meest agressieve gevallen van een vitamine A-tekort kun je oogletsel krijgen. Deze gevallen zijn echter zeldzaam.

Het is meer typisch om aan gastro-intestinale stoornissen te lijden die door het ontbreken van deze vitamine worden veroorzaakt. Diarree is bijvoorbeeld een veel voorkomend symptoom bij mensen die aan dit voedingsprobleem lijden.

Het heeft ook invloed op de gezondheid van de longen

Rokers of mensen met obstructieve longaandoeningen zijn gevoeliger voor een vitamine A-tekort. Bij dit soort mensen kunnen lage niveaus van deze voedingsstof tot een verhoogd risico op kanker leiden.

Om deze reden kun je in specifieke gevallen overwegen om supplementen in te nemen. Ondanks alles is het in de regel het beste om deze vitamine via een gevarieerd dieet binnen te krijgen.

Voedingsmiddelen die vitamine A bevatten

Mensen maken een salade

Rode en oranje voedingsmiddelen bevatten gewoonlijk bètacaroteen en vitamine A. Het is daarom belangrijk om ze regelmatig in je dieet op te nemen.

Melk, boter en kaas zijn daarnaast ook een bron van deze voedingsstof. Zelfs een aantal gepigmenteerde vruchten zoals abrikoos of mango bevatten goede hoeveelheden van deze vitamine. Als je een gevarieerd dieet aanhoudt, met veel groenten, dan is het erg onwaarschijnlijk dat je aan een tekort aan deze micronutriënt lijdt.

Controleer je vitamine A-spiegels om ziekte te voorkomen

Door je vitamine A-spiegels binnen het juiste bereik te houden, verminder je het risico op ziekteontwikkeling op middellange en lange termijn. De eerste manifestaties van dit tekort zijn gastro-intestinaal en visueel.

Na verloop van tijd kan het echter met veranderingen in de neuronale gezondheid en een verhoogd risico op kanker of longziekte in verband worden gebracht.

Over het algemeen raden we het gebruik van vitamine A-supplementen af. In feite hebben onderzoekers niet aangetoond dat het enig voordeel bij gezonde patiënten met een gezond dieet heeft. Het is alleen een effectieve behandeling bij mensen die roken of die obstructieve aandoeningen in de longen hebben.

We raden in ieder geval aan om regelmatig rode voedingsmiddelen uit de plantenwereld op te nemen om het risico op een tekort te minimaliseren. Zuivelproducten zijn ook een bron van deze vitamine.

Je moet ook onthouden dat deze vitamine, vanwege zijn antioxidante vermogen, veroudering en celbeschadiging helpt bestrijden. Om al deze redenen moet je ervoor zorgen dat je genoeg in je dieet opneemt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Timoneda J., Rodríguez Fernández L., Zaragoza R., Marín MP., et al., Vitamin A deficiency and the lung. Nutrients, 2018. 10 (9): 1132.
  • Zeng J., Chen L., Wang Z., Chen Q., et al., Marginal vitamin A deficiency facilitates alzheimer’s pathogenesis. Acta Neuropathol, 2017. 133 (6): 967-982.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.