Waarom vitamines essentieel zijn voor je dieet

Vitamines zijn essentiële elementen die je uit een gezond dieet en bepaalde supplementen kunt halen.
Waarom vitamines essentieel zijn voor je dieet

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Vitamines zijn essentiële componenten van je dieet. Ze ondersteunen de ontwikkeling en groei van je lichaam. Sommige vitamines kunnen niet door je lichaam worden geproduceerd. Deze vitamines zijn echter essentieel om verschillende organen gezond te houden en correct te laten functioneren.

Daarom zijn vitamines essentiële elementen die je kunt krijgen met een gezond dieet en verschillende supplementen.

Er zijn veel soorten vitamines, dertien in totaal. Ze werken allemaal samen met de enzymen en cellen van je lichaam om de stofwisselingsprocessen te versterken en een hoge dosis energie toe te voegen. In dit artikel analyseren we hoe deze micronutriënten je dieet beïnvloeden en waarom ze er een fundamenteel onderdeel van uitmaken.

Vitamines maken deel uit van een voedselketen

Waarom vitamines essentieel zijn voor je dieet

Veel van de voedingsmiddelen die je eet bevatten vitamines. Zo bevatten alle groenten en fruit essentiële vitamines, of micronutriënten, die je lichaam binnenkomen wanneer ze worden gegeten.

Hetzelfde gebeurt via de dieren die we eten. Deze dieren voeden zich namelijk ook met fruit en groenten en absorberen zo de micronutriënten in hun eigen lichaam. Als je ze dus eet, neem je ook een deel van die vitamines op.

Ook interessant om te lezen:
Avitaminose is het gebrek aan vitamines

Ze versterken je lichaam

Veel vitamines, bijvoorbeeld vitamine C, werken samen met het immuunsysteem. Ze ondersteunen het lichaam bij het bestrijden van allerlei soorten infecties en ziekten. Recent onderzoek wijst op de consumptie van fruit met een hoog vitamine C-gehalte om aandoeningen zoals obesitas en gewichtstoename te voorkomen.

Anderen, zoals vitamine E, helpen bij het verzorgen van je:

  • huid
  • nagels
  • haar

Dat wil zeggen dat al deze micronutriënten voordelen hebben voor je lichaam in het algemeen, zelfs nog meer als je een speciaal dieet volgt.

Sommige vitamines zijn essentieel voor de ondersteuning van spiergroei

Spieren helpen bij de spiergroei

Als je je dieet combineert met lichaamsbeweging of aerobe oefeningen, dan kun je ervoor kiezen om vitamine B3 en B6 te consumeren. Deze vitamines zijn essentieel om de spierontwikkeling en -groei te ondersteunen.

Ze helpen ook bij het herstel van lichaamsweefsel en huidelasticiteit. Voedingsmiddelen die vitamine B3 en B6 bevatten zijn onder andere:

  • ananas
  • avocado
  • druiven
  • bakbananen

Er zijn ook complete supplementen die ze bevatten.

Veel vitamines dienen als aanvulling op je dieet

Als je een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet volgt, voorzie je je lichaam van een grote verscheidenheid aan vitamines. Soms is het echter bij restrictievere diëten of in tijden van ziekte of stress beter om je dieet aan te vullen met vitaminesupplementen. Deze zorgen er namelijk voor dat je de juiste hoeveelheid van alle micronutriënten binnenkrijgt.

Ze kunnen ziekten zoals bloedarmoede of zelfs ondervoeding helpen voorkomen. Vitamine B12 bijvoorbeeld verhoogt het aantal rode bloedcellen in je lichaam. Verschillende soorten vlees en vis bevatten gewoonlijk B12. In de meeste gevallen is vitamine B12 afkomstig van dierlijke bronnen.

Vitamines zijn essentieel daar ze een grote hoeveelheid antioxidanten bevatten

Vitamines A, C en E hebben zeer krachtige antioxiderende eigenschappen en spelen een belangrijke rol bij de bescherming van de lichaamscellen.

Hierdoor neutraliseren ze vrije radicalen, die veroudering en huidbeschadiging kan veroorzaken. Daarom voegt een dieet met vitaminerijk voedsel een groter aantal antioxidanten toe aan je lichaam, wat het welzijn ondersteunt.

Daarnaast worden veel van deze vitamines gebruikt in huid- en verjongingsbehandelingen. Het is belangrijk om te benadrukken dat de voordelen van deze vitamines, wanneer ze gepaard gaan met een goed uitgebalanceerd dieet, verrassend zijn.

Deze vitamines helpen ook elk type persoon in het algemeen. Zo hebben recente onderzoeken (link in het Engels) in de Verenigde Staten aangetoond dat een hoge concentratie vitamine D bij vrouwen de vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap bevordert.

Je moet je vitamineconsumptie echter onder controle houden, omdat een teveel aan vitamines in het lichaam juist ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het is dus erg belangrijk om je consumptie te beperken tot doses die aanbevolen zijn door voedingsdeskundigen, zonder de limieten te overschrijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Skin anti-aging strategies. Dermato-Endocrinology, 4(3), 308–319. https://doi.org/10.4161/derm.22804
  • Mumford, S. L., Garbose, R. A., Kim, K., Kissell, K., Kuhr, D. L., Omosigho, U. R., … Schisterman, E. F. (2018). Association of preconception serum 25-hydroxyvitamin D concentrations with livebirth and pregnancy loss: a prospective cohort study. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 6(9), 725–732. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(18)30153-0
  • Anhê, F. F., Nachbar, R. T., Varin, T. V, Trottier, J., Dudonné, S., Le Barz, M., … Marette, A. (2018). Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice. Gut, gutjnl-2017-315565. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2017-315565

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.