4 planten om de genezing van strontjes te versnellen

Als je niet weet hoe je de genezing van strontjes moet versnellen, zul je vandaag enkele planten ontdekken die je kunnen helpen om dit vervelende probleem te verhelpen.
4 planten om de genezing van strontjes te versnellen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een strontje is een acute ontsteking die wordt veroorzaakt door een infectie die pijn van het ooglid, gevoeligheid en zwelling veroorzaakt. Vandaag zul je enkele planten ontdekken die je kunt gebruiken om de genezing van strontjes te versnellen, zodat je er zo snel mogelijk van af kunt komen.

Hoewel ze over het algemeen mild en zelflimiterend zijn, kunnen ze soms complicaties en ernstig ongemak veroorzaken. Om deze reden kun je elk van de hulpmiddeltjes die we in dit artikel voorstellen gebruiken als aanvulling op de door je arts voorgeschreven behandeling.

Planten om de genezing van strontjes te versnellen

Zoals vermeld in het artikel ‘Meestvoorkomende oorzaken van oogheelkundige bezoeken’ (Spaanse link) worden strontjes veroorzaakt door bacteriën van het geslacht Staphylococcus.

Als je blefaritis hebt, geen goede gezichtshygiëne toepast (zoals het dagelijks verwijderen van je make-up), of je je handen niet vaak genoeg wast, kun je ze gemakkelijk ontwikkelen.

1. Ogentroost

Ogentroost voor de genezing van strontjes

Deze plant heeft antimicrobiële eigenschappen die helpen de infectie in de strontje te elimineren. In het artikel ‘Bewijs van het gebruik van medicinale planten bij ooginfecties’ (Spaanse link) wordt deze plant gepresenteerd als een optie om de genezing van strontjes te versnellen.

Er zijn vele redenen waarom het toepassen van deze plant een goede optie kan zijn om de symptomen van een strontje te verminderen. De eigenschappen van deze plant zijn onder andere:

 • het verlicht oogirritaties.
 • de plant werkt rechtstreeks op het slijmvlies.
 • het heeft een samentrekkende activiteit.
 • deze plant heeft antimicrobiële en antiseptische eigenschappen.

Een manier om ogentroost te gebruiken is door er een infusie mee te bereiden. Dompel er vervolgens een kompres of een steriel gaasje in en breng het gedurende vijf minuten aan op je gesloten oogleden. Je kunt dit preparaat ook gebruiken om je oog zorgvuldig te wassen.

Misschien vind je dit artikel leuk:
Strontjes behandelen met 5 eenvoudige trucjes

2. Stinkende gouwe

Stinkende gouwe is een andere optie om de genezing van strontjes te versnellen. Deze plant heeft zeer gunstige eigenschappen die kunnen helpen de symptomen van strontjes te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze binnen een paar dagen verdwijnen. Deze plant heeft bijvoorbeeld:

Net als bij ogentroost is de beste manier om deze plant voor strontjes te gebruiken door er een infusie mee te bereiden. Neem vervolgens een gaasje of een kompres en maak dit goed vochtig in de infusie.

Je moet oppassen dat je het gaasje niet in te heet water dompelt, want het kan schadelijk zijn als je het dan direct op je oog plaatst. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het warm maar niet heet is, zodat je het vijf minuten op je ogen kunt laten liggen zonder enige vorm van verbranding.

3. Goudsbloem

Goudsbloemen

Gewone goudsbloemen hebben een kalmerend effect en kunnen helpen om de oorzaak van ontstekingen te verminderen. Daardoor kan de goudsbloem ook een grote hulp zijn om de genezing van strontjes te versnellen. Onder de verschillende kenmerken en eigenschappen kunnen we de volgende benadrukken:

 • ontstekingsremmende eigenschappen.
 • grote genezende kracht.
 • antibacteriële eigenschappen.

Dit alles betekent dat het een geweldige remedie is om de genezing van strontjes te versnellen. De beste manier om van alle eigenschappen van deze plant te profiteren, is door een kompres van de bladeren te maken.

Maak hiervoor een normale infusie met gewone goudsbloembladeren. Als het water kookt, doe je de blaadjes in een gaasje of een kompres en vouw dit dicht. Breng dit kompres aan op je gesloten ogen op de plek waar je het strontje hebt en wacht dan vijf tot tien minuten.

Dit artikel kan je ook interesseren:
5 natuurlijke oplossingen tegen oogstrontjes

4. Groene thee

De laatste optie om de genezing van strontjes te versnellen die we vandaag willen noemen is groene thee. Er is een aftreksel dat je kunt maken van groene thee, wat je natuurlijk wel in huis hebt en waarvan de eigenschappen niet alleen gunstig zijn voor je gezondheid maar ook voor je huid.

De gunstige eigenschappen van groene thee zijn gedeeltelijk afkomstig van de polyfenolen die het bevat. Dit zijn de bestanddelen die het enkele van de volgende eigenschappen hebben die de genezing van strontjes zullen helpen versnellen:

 • antiviraal
 • ontstekingsremmend
 • allergie-remmend

Het is belangrijk om deze remedie toe te passen als een kompres, net zoals bij de remedies die we eerder al besproken hebben. Je moet daarnaast geduld hebben en dit één keer per dag doen.

Aanvullende tips om de genezing van strontjes te versnellen

Een vrouw die haar make-up verwijdert

Naast het toepassen van deze remedies om de genezing van strontjes te versnellen, is het noodzakelijk om rekening te houden met enkele tips. Deze zijn belangrijk als je al een tijdje last hebt van strontjes.

Een goede gezichtsreiniging helpt verstopping van de follikels en de ontwikkeling van strontjes te voorkomen. Misschien verwijder je je make-up niet goed voordat je naar bed gaat of doe je dit niet elke avond.

Dit is echter erg belangrijk, aangezien je niet mag vergeten dat oogschaduw en mascara het ontstaan van strontjes kunnen veroorzaken. Daarnaast is het essentieel om geschikte producten voor de ogen te gebruiken.

Bovendien moet je opletten als je je ogen vaak aanraakt of krabt. Onthoud dat je handen niet altijd schoon zijn en dit kan de vorming van strontjes bevorderen.

Als je nog steeds last hebt van strontjes, ondanks de remedies die we hierboven hebben gedeeld, aarzel dan niet om met een arts te praten die je kunt vertrouwen. Hij of zij kan je adviseren over de beste manier om de oorzaak van dit probleem te achterhalen.

Heb je vrij vaak last van strontjes? Zijn ze klein of veroorzaken ze juist ernstige zwelling van de ogenleden? We hopen dat deze natuurlijke remedies je kunnen helpen en dat je je er nu veel meer van bewust bent dat het elke avond verwijderen van je make-up en regelmatig goed je handen wassen nodig is om ze te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • García-Rodríguez, M. C., Vilches-Larrea, R. E., Nicolás-Mendez, T., & Altamirano-Lozano, M. A. (2012). El té verde en la quimioprevención in vivo del daño genotóxico inducido por metales cancerígenos (cromo [VI]). Nutrición Hospitalaria27(4), 1204-1212.
 • Lastra Valdés, Humberto, & Piquet García, Rosario. (1999). Calendula officinalis. Revista Cubana de Farmacia33(3), 188-194. Recuperado en 22 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75151999000300007&lng=es&tlng=es.
 • López de Letona, C.. (2006). Remedios oftálmicos en la materia médica de Dioscórides (II). Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología81(5), 301-302. Recuperado en 22 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0365-66912006000500011&lng=es&tlng=es.
 • Mengual-Moreno, E., Lizarzábal-García, M., Hernández-Rincón, I., & De Freitas Barboza-Nobrega, M. (2015). Hepatotoxicidad asociada a hierbas y productos nutricionales de origen botánico. Investigación Clínica56(3), 320-335.
 • Novy P, Davidova H, Serrano-Rojero CS, Rondevaldova J, Pulkrabek J, Kokoska L. Composition and Antimicrobial Activity of Euphrasia rostkoviana Hayne Essential Oil. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:734101. doi:10.1155/2015/734101
 • Parente, L. M., Lino Júnior, R., Tresvenzol, L. M., Vinaud, M. C., de Paula, J. R., & Paulo, N. M. (2012). Wound Healing and Anti-Inflammatory Effect in Animal Models of Calendula officinalis L. Growing in Brazil. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2012, 375671. https://doi.org/10.1155/2012/375671
 • Miraj, S., & Alesaeidi, S. (2016). A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electronic physician8(9), 3024–3031. https://doi.org/10.19082/3024
 • Novy P, Davidova H, Serrano-Rojero CS, Rondevaldova J, Pulkrabek J, Kokoska L. Composition and Antimicrobial Activity of Euphrasia rostkoviana Hayne Essential Oil. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:734101. doi:10.1155/2015/734101

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.