Voedingssupplementen voor gewrichtsproblemen

Voedingssupplementen helpen het ontstaan en de pijn veroorzaakt door gewrichtsproblemen voorkomen en vertragen. Hun nuttige effecten kunnen de behoefte aan pijnstillers verminderen.
Voedingssupplementen voor gewrichtsproblemen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Voedingssupplementen kunnen aandoeningen zoals artrose, een van de meestvoorkomende degeneratieve gewrichtsproblemen, verbeteren. Het belangrijkste kenmerk van deze aandoening is een verslechtering van het kraakbeen en ontsteking van het synoviale membraan.

Het is niet verrassend dat behandelingen met voedingssupplementen in een aantal onderzoeken bovenaan kwamen die werden uitgevoerd om gewrichtspijn te verlichten.

Het kan voor een aantal mensen als een verrassing komen, maar een goede levensstijl en goede voeding kunnen het ontstaan van gewrichtsproblemen vertragen en hun progressie vertragen. Om deze reden is het belangrijk om rekening te houden met de risicofactoren die men kan voorkomen, wijzigen, moduleren of behandelen.

Het belangrijkste symptoom is pijn die bij het gebruik van het gewricht verergert en het uitoefenen van druk op het gewricht naarmate de dag vordert. Verder kunnen andere symptomen onder andere de volgende zijn:

 • Stijfheid na rust.
 • Knarsen van het gewricht met beweging.
 • Misvorming.
 • Zwelling of lekkage van gewrichtsvloeistof.

Spieratrofie en spiercontracturen kunnen ook optreden. Beknelde zenuwen komen vaak voor bij artrose van de wervelkolom en kunnen ook uitstralende pijn naar de armen of benen tot gevolg hebben.

Farmacologische behandeling van gewrichtsproblemen

De behandeling van artrose is voornamelijk op het verlichten van pijn gericht, hoewel een aantal medicijnen de degeneratie van kraakbeen kunnen vertragen. Een patiënt kan in een vergevorderd stadium van deze aandoening een operatie nodig hebben.

Orale therapie omvat voedingssupplementen en medicijnen

Voor de verlichting van pijn bij gewrichtsproblemen kunnen supplementen en pijnstillers worden gebruikt. Een aantal van de medicijnen die voor pijnverlichting bij gewrichtsproblemen gebruikt worden zijn onder andere:

 • Snelwerkende pijnstillers zoals paracetamol, NSAID’s, opioïden of corticosteroïden.
 • Langzaamwerkende medicijnen of langwerkende medicijnen zoals chondroïtinesulfaat, glucosaminesulfaat, diacereïne en hyaluronzuur.

Intra-articulaire behandeling

De meest gebruikte geneesmiddelen die bij intra-articulaire technieken gebruikt worden zijn hyaluronzuur, bloedplaatjesrijk plasma en vertraagd werkende corticosteroïden.

Topische route

Het plaatselijk gebruik van zalven, crèmes, smeersels en gels met NSAID’s, plantaardige stoffen, chondroïtinesulfaat en hyaluronzuur, thermische pleisters of koude/warmte-technieken kan een aanvullende behandeling van pijn zijn.

Operatie

Soms is er een operatie nodig om gewrichtsproblemen te verlichten en soms helemaal te verhelpen. Deze procedure omvat conservatieve chirurgie en prothetische vervangingstechnieken.

Voedingssupplementen als behandeling voor gewrichtsproblemen

Collageen en hyaluronzuur

Man houdt pijnlijke knie vast

Mensen kunnen deze afzonderlijk of in combinatie gebruiken. In een aantal gevallen kunnen collageen en hyaluronzuur zelfs met kleinere doses glucosamine, chondroïtinesulfaat of vitamines en mineralen worden gecombineerd.

Dit soort voedingssupplementen helpen dankzij hun structurele en beschermende werking om de achteruitgang van kraakbeen te voorkomen en vertragen. Studies tonen aan dat hun gunstige effect de behoefte aan NSAID’s kan verminderen.

Fytotherapie alleen of in combinatie met een van de bovenstaande middelen is ook nuttig voor de behandeling van milde en matige symptomen zoals pijn en/of ontsteking. Verder zijn de belangrijkste te gebruiken planten die met pijnstillende en ontstekingsremmende werking, zoals:

 • Boswellia
 • Kurkuma
 • Duivelsklauw
 • Gember
 • Wilg
 • Moerasspirea
 • Vitaminen en voedingsstoffen

Binnen de groep van voedingssupplementen voor gewrichtsproblemen kan men vitamines en mineralen opnemen. Beide voedingsstoffen zijn namelijk bij de synthese van collageen betrokken. Vitamines zoals C, D en E en mineralen zoals magnesium, silicium en zwavel maken zelfs deel uit van verschillende processen van het kraakbeenmetabolisme.

Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen en glycosaminoglycanen. Vitamine D neemt echter deel aan de synthese van proteoglycanen en vitamine E verbetert de bescherming van de kraakbeenmatrix door de groei van chondrocyten te vergroten.

Het B-complex bestaande uit vitamine B1, B6 en B12 versterkt bovendien het effect van pijnstillers zoals paracetamol en medicijnen met een ontstekingsremmende werking.

Onder de mineralen maakt magnesium deel uit van celmembranen en botstructuur. Je moet het met calcium in evenwicht brengen, omdat een onbalans de vitamine D-synthese remt.

Silicium neemt ook deel aan de synthese van elastine en collageen (Spaanse link). Je weet het misschien niet, maar zwavel maakt deel uit van collageen, een element dat pezen, kraakbeen en ligamenten vormt.

Voedingssupplementen, hygiëne en preventiemaatregelen voor gewrichtsproblemen

Pijnpunten van gewrichten

Het is belangrijk om algemene preventieve maatregelen vast te stellen bij mensen met een licht ongemak of risicofactoren voor de ontwikkeling van gewrichtsproblemen. Onder deze maatregelen vinden we onder andere:

 • Een uitgebalanceerd dieet en dus een adequaat gewicht.
 • Eet ook voedsel dat rijk is aan collageen en mucopolysacchariden.
 • Beweeg daarnaast regelmatig en vermijd activiteiten die de gewrichten aantasten.
 • Forceer ook geen houdingen en voorkom dat je deze lange tijd volhoudt.
 • Pas warmte toe in chronische situaties en kou in acute situaties.
 • Gebruik ten slotte voedingssupplementen op basis van kraakbeenvoedingsstoffen of fytotherapie om ongemak te verlichten

Conclusie

Orale voedingssupplementen van collageen en hyaluronzuur alleen of in combinatie met elkaar zijn alleen nuttig bij de preventie en milde tot matige fasen van gewrichtsproblemen. Tot slot is het belangrijk om een specialist te raadplegen voor advies over de stoffen die in jouw specifieke geval het nuttigst zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Temporomandibulair gewrichtssyndroom, wat is dat?
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Temporomandibulair gewrichtssyndroom, wat is dat?

Temporomandibulair gewrichtssyndroom kan chronische, acute pijn, beperkte opening van de mond en ongemak in nabij gelegen organen veroorzaken. • Figueres Juher T, Basés Pérez E. An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen intake on joint and bone health and on skin ageing. Nutr Hosp. 2015 Jul 18;32 Suppl 1:62-6.
 • Oliviero F, Ramonda R, Hoxha A, Scanu A et al. Effect of an oral preparation containing hyaluronic acid, chondroitin sulfate, hydrolyzed collagen type II and hydrolyzed keratin on synovial fluid features and clinical indices in knee osteoarthritis. A pilot study. Reumatismo. 2020 Nov 19;72(3):125-130.
 • Henrotin Y, Marty M, Mobasheri A. What is the current status of chondroitin sulfate and glucosamine for the treatment of knee osteoarthritis? Maturitas. 2014 Jul;78(3):184-7.
 • Kuang X, Chiou J, Lo K, Wen C. Magnesium in joint health and osteoarthritis. Nutr Res. 2021 Jun;90:24-35.
 • Nagaoka I, Tsuruta A, Yoshimura M. Chondroprotective action of glucosamine, a chitosan monomer, on the joint health of athletes. Int J Biol Macromol. 2019 Jul 1;132:795-800.