Gember en kurkuma voor verlichting van gewrichtspijn

Wist je dat de eigenschappen van gember en kurkuma een natuurlijk middel zijn om gewrichtspijn te verlichten? Op die manier hoef je niet naar chemische ontstekingsremmers te grijpen.
Gember en kurkuma voor verlichting van gewrichtspijn

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Wist je dat je dankzij de eigenschappen van gember en kurkuma een natuurlijke remedie tegen gewrichtspijn kunt maken, zonder dat je daarbij farmaceutische ontstekingsremmers nodig hebt?

Gewrichtspijn is een veel voorkomend probleem bij alle dieren (ja, dat geldt ook voor mensen). Bovendien komt het ook vaak voor bij jonge mensen, dus denk niet dat dit een ouderdomsziekte is.

Hoewel er veel chemische middelen zijn om deze pijn te verlichten, zijn natuurlijke remedies betere alternatieven. Daaronder zijn gember en kurkuma zeer populair.

Gember en kurkuma beschikken over uitstekende eigenschappen die je kunnen helpen bij het verlichten van gewrichtspijn. In dit artikel vertellen we je alles over deze geneeskrachtige wortelstokken en het gebruik ervan als medicinale infusie.

Wat is gember?

Geraspte gember en gemberwortel

Gember is een knolgewas (het dikste deel van een wortelstok, ook wel bekend als rizoom). Hij staat bekend vanwege zijn culinaire toepassing en is erg populair vanwege zijn diepe geur en krachtige smaak. Deze plant wordt meer dan een meter hoog, maar de knol bevindt zich onder de grond.

Hoewel de culinaire toepassingen algemeen bekend zijn door de kruidige smaak die het geeft aan gerechten, bezit gember ook veel geneeskrachtige eigenschappen voor het lichaam. Een van de meest opvallende is, dat het helpt de bloedcirculatie te verbeteren, naast het bevorderen van een betere spijsvertering.

Dat is echter niet alles! Gember is ook nog eens heel erg goed voor onze gewrichten.

Wat is kurkuma?

Kurkumapoeder en wortels

Net als gember is ook kurkuma een zeer gezond specerij dat vaak in de keuken wordt gebruikt. Deze hoge plant met langwerpige bladeren kan wel een meter hoog worden en is inheems in India.

Wat we echter kennen als kurkuma is de wortelstok van de plant die onder de grond groeit. Deze knolgewassen zijn ook bekend als Indiase saffraan, vanwege hun karakteristieke oranje kleur, die een gele kleur geeft aan de gerechten waar ze in verwerkt zijn.

Als het gaat om de geneeskrachtige eigenschappen, biedt kurkuma veel grote voordelen. De meeste daarvan richten zich op het spijsverteringsstelsel. Zo helpt het bijvoorbeeld de vorming van gas in het maagdarmkanaal voorkomen. Op deze manier helpt het bij het verlichten van een verstoorde maag.

De belangrijkste eigenschap van kurkuma is echter de ontstekingsremmende werking. Daardoor is het een grote bondgenoot voor mensen die lijden aan artritis, ongeacht leeftijd en bijzondere omstandigheden.

Waarom doen gewrichten pijn en hoe verlicht je dit?

Vrouw heeft pijn in de gewrichten van haar hand

Gewrichtspijn is een heel vervelend en ongemakkelijk symptoom. Het komt vaak voor in de volgende lichaamsdelen:

 • knieën
 • ellebogen
 • schouders
 • polsen
 • enkels

De pijn kan mild zijn als de pijn na een lichamelijke inspanning wordt veroorzaakt, of acuut als de pijn blijvend wordt.

Gewrichtspijn is over het algemeen nauw verbonden met artritis. Wanneer de pijn acuut is, is artritis een van de belangrijkste oorzaken. Andere ziekten zoals bursitis of tendinitis komen ook vaak als oorzaak van gewrichtspijn.

Door het nu door overmatige lichamelijke inspanning komt of een andere kwaal, gewrichtspijn kan worden bestreden met natuurlijke remedies. Drankjes met gember en kurkuma behoren tot de beste alternatieven die we kennen.

Geneeskrachtige infusie met gember en kurkuma

Infusie met gember en kurkuma

Je moet weten dat dit middel, wanneer je het vaak drinkt, zeer effectief kan zijn voor de gewrichten. De beste manier om te profiteren van de voordelen van beide ingrediënten is door een infusie te maken.

Een mengsel van gember en kurkuma is krachtig. Als je ook kaneel en een vleugje citroen toevoegt, zullen de effecten op de gewrichten nog veel effectiever zijn. Als je wilt, kun je de werking ervan nog verder versterken door er honing aan toe te voegen.

Wij raden je aan om deze infusie een paar weken lang dagelijks te drinken, met name ‘s ochtends, voordat je iets anders eet of drinkt.

 

Ingrediënten

 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel fijngehakte of geraspte gember
 • 750 ml water
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • het sap van een halve citroen

Bereiding

 • Breng eerst het water aan de kook. Als het kookt, voeg je de kurkuma, gember en kaneel toe.
 • Laat het vervolgens 30 minuten koken, zodat alle voordelen goed opgenomen worden.
 • Haal dan de pan van het vuur en laat het even staan.
 • Ten slotte voeg je het citroensap toe.
 • Nadat je het hebt gezeefd, kun je het serveren en drinken.

Gember en kurkuma zijn goede bondgenoten als het gaat om het verlichten van gewrichtspijn. Daarom is deze drank een uitstekend alternatief als je vaak last hebt van de effecten van artrose, artritis of een andere vorm van gewrichtspijn.

De natuurgeneeskunde heeft de antwoorden op veel van de problemen die we in ons lichaam ervaren. Daaronder valt ook gewrichtspijn. We raden echter wel aan om in geval van twijfel advies te vragen aan je huisarts als de pijn niet afneemt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mashhadi, Nafiseh Shokri et al. “Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence” International journal of preventive medicine vol. 4,Suppl 1 (2013): S36-42.
 • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory Properties of Curcumin, a Major Constituent of. Alternative Medicine Review, 14(2).
 • Maheshwari, R. K., Singh, A. K., Gaddipati, J., & Srimal, R. C. (2006). Multiple biological activities of curcumin: A short review. In Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.