Wat is embryoadoptie en wat zijn de voordelen?

Ken je het verschil tussen biologische of genetische ouders en adoptieouders? Wist je dat duizenden embryo's worden afgedankt of voor onbepaalde tijd worden opgeslagen? Lees verder en kom alles te weten over embryoadoptie.
Wat is embryoadoptie en wat zijn de voordelen?
María Irene Benavides Guillém

Geschreven en geverifieerd door de arts María Irene Benavides Guillém.

Laatste update: 23 januari, 2023

Bij embryoadoptie wordt een vrouw zwanger door embryotransplantatie. De moeder die het embryo ontvangt wordt, hoewel ze niet de genetische moeder is, de biologische moeder.

De oorsprong van de embryo’s is heteroloog, wat betekent dat ze het product zijn van de samenvoeging, of vereniging, van gameten die niet van de adoptieouders afkomstig zijn. De embryo’s worden gedoneerd door paren die in-vitrofertilisatiebehandelingen hebben ondergaan, of ze worden gecreëerd uit gedoneerd sperma en eicellen.

Dit is een optie voor paren met vruchtbaarheidsproblemen of erfelijke ziekten, en ook voor alleenstaande vrouwen met ovulatiestoornissen of homoseksuele paren die een kind willen.

Voordelen en complicaties van embryoadoptie

Embryoadoptie is minder invasief en minder tijdrovend dan in-vitrofertilisatie. Het heeft een hoog slagingspercentage. De kans op zwangerschap varieert van 19,1% tot 52,4%. Het percentage levendgeborenen varieert van 14% tot 33%. Het stelt de adoptieouders in staat om zwangerschap en geboorte te ervaren.

Los van wat we gezegd hebben, is het noodzakelijk om te verduidelijken dat embryotransplantatie, of het nu geadopteerd is of niet, geen risicoloze procedure is. Het is in verband gebracht met hypertensieve stoornissen in de zwangerschap, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, of macrosomie, naast andere complicaties.

Anderzijds kunnen de over te dragen embryo’s vers of ingevroren/ontdooid (cryopreserved) zijn. Er bestaat controverse (Engelse link) over welke van de twee opties beter is.

Bovendien is er een groeiende controverse over de resultaten van het onderzoek van Hargreave et al. (Engelse link), gepubliceerd in JAMA (Journal of the American Medical Association), dat een mogelijk verband suggereert tussen de overbrenging van ingevroren embryo’s en kanker bij kinderen.

Deze resultaten moeten met voorzichtigheid worden genomen totdat nieuwe studies sluitende informatie opleveren.

Een embryo
Overgebrachte embryo’s zijn in verband gebracht met enkele complicaties bij zwangerschap en bevalling. De studies zijn echter niet sluitend.

De ervaring van gezinnen

Een ander ander perspectief van waaruit het onderwerp benaderd kan worden is dat van adoptiegezinnen. Embryoadoptie is namelijk een van de meest complexe vormen van reproductie in samenwerkingsverband.

Sommige auteurs gebruiken de term embryoadoptie uitsluitend om te verwijzen naar donatie waarbij de donor de adoptant kiest en contact houdt met hem/haar en soms ook met het verwekte kind. Dit in tegenstelling tot de anonieme donatie die door gezondheidsinstellingen wordt bemiddeld.

Over het algemeen zijn de ervaringen van zowel donoren als adoptanten positief. Beide partijen voelen zich tevreden over de samenwerking voor het welzijn van de toekomstige mens.

Er worden diverse uitgebreide families opgebouwd, waarin biologische, genetische en adoptieouders en kinderen gewoonlijk naast elkaar bestaan, waardoor het begrip familie wordt verruimd. Het is echter essentieel dat donoren een zekere afstand bewaren, zodat de kinderen zich gezond kunnen ontwikkelen.

Het is raadzaam om deskundige psychologische ondersteuning te krijgen, zodat alle betrokken partijen het proces kunnen begrijpen en verwerken.

Embryoadoptie als oplossing voor cryopreservatie

Cryopreservatie bestaat uit het opslaan van menselijke cellen en weefsels bij lage temperaturen om al hun biologische activiteit te stoppen, zonder ze te beschadigen of te vernietigen. Met deze techniek blijven embryo’s levensvatbaar met hun ontwikkelingspotentieel onveranderd. Dankzij de vooruitgang op dit gebied kan tot 97% van de embryo’s overleven.

Maar zodra het voortplantingsproject van hun voorlopers is voltooid, wordt een aanzienlijk aantal embryo’s dat overblijft van de processen gecryopreserveerd zonder een welbepaalde bestemming. Een van de mogelijkheden hiertegenover is donatie voor reproductieve doeleinden.

Op deze manier kan men, na het bereiken van de eigen dracht, anderen helpen hun wens om ouders te worden te verwezenlijken. En tegelijkertijd dat embryo een kans geven.

Embryo's
Veel gecryopreserveerde embryo’s hebben geen specifiek doel. Donatie zou een oplossing kunnen zijn voor deze achterstand.

Een andere vorm van moederschap

De kwestie van embryoadoptie is complex. De langetermijneffecten op alle gebieden: biologisch, emotioneel, psychologisch en sociaal zijn nog onbekend.

Het is essentieel om de huidige wetgeving in jouw land te achterhalen. Het is ook belangrijk om advies te vragen aan gekwalificeerde medische professionals.

Maar misschien is het belangrijkste dat we diep analyseren en nadenken, rekening houdend met onze waarden, overtuigingen, voorkeuren, verlangens en verwachtingen. We moeten begrijpen dat, als we besluiten door te gaan, we, als er eenmaal een menselijk wezen is verwekt, er een verantwoordelijkheid voor hebben, ongeacht zijn oorsprong.

Een embryo dat wordt geadopteerd, ontstaat door de beslissing van zijn adoptieouders. Ouder zijn impliceert echter niet het bezit nemen van een eigendom, maar eerder een verbintenis. Het gaat om het opbouwen van banden die verder gaan dan genen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cabezas M. R., Cayón-De Las Cuevas J. Deseados pero abandonados: el incierto destino de los embriones criopreservados. RBD. Revista de Bioética y Derecho 2021;139-157.
  • Álvarez-Díaz JA. Embryo donation among Latin-Americans who have attended assisted reproduction techniques: a first empirical approach. JBRA Assist Reprod. 2021;25(1):81-89.
  • Vuong LN, Ly TT, Nguyen NA, Nguyen LMT, Le XTH, Le TK et al. Development of children born from freeze-only versus fresh embryo transfer: follow-up of a randomized controlled trial. Fertil Steril. 2020;114(3):558-566.
  • Yamal I. J. D., Castañeda J. C., Corredor F. G., León R. E. S., Pérez J. E. V., Lechuga, Y. P. et al. Programa de adopción embrionaria in útero: experiencia de 10 años. Medicina 2019;41(1):8-17.
  • Hallich O. Embryo donation or embryo adoption? Conceptual and normative issues. Bioethics. 2019;33(6):653-660.
  • Pereira N, Petrini AC, Hancock KL, Rosenwaks Z. Fresh or Frozen Embryo Transfer in In Vitro Fertilization: An Update. Clin Obstet Gynecol. 2019;62(2):293-299.
  • Hargreave M, Jensen A, Hansen MK, Dehlendorff C, Winther JF, Schmiegelow K et al. Association Between Fertility Treatment and Cancer Risk in Children. JAMA. 2019;322(22):2203-2210.
  • Frith L, Blyth E, Lui S. Family building using embryo adoption: relationships and contact arrangements between provider and recipient families-a mixed-methods study. Hum Reprod. 2017;32(5):1092-1099.
  • Goedeke S, Daniels K, Thorpe M, Du Preez E. Building extended families through embryo donation: the experiences of donors and recipients. Hum Reprod. 2015;30(10):2340-50.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.