7 tips om zwanger te raken
In dit artikel behandelen we tips om zwanger te raken. Zwanger worden, een baby krijgen en moederschap zijn voor veel vrouwen belangrijke momenten in het leven, hoewel het niet altijd gemakkelijk is.
Het is belangrijk om te onthouden dat vruchtbaarheid betrekking heeft op beide partijen, en dat de planning om zwanger te worden invloed zal hebben op beiden.
Factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op je kans om zwanger te raken
Stress
Het is belangrijk om niet zwanger te worden als je veel stress ervaart. Veel spanning kan je gonadotropinespiegels verlagen en je prolactinespiegels verhogen waardoor een ovulatie kan stoppen.
Leeftijd
Vanaf de leeftijd van 35 jaar oud kan het moeilijker zijn om zwanger te worden. Een oorzaak kan zijn dat het aantal en de kwaliteit van de eicellen afneemt. Ook neemt het risico op een miskraam en chromosomische veranderingen toe.
Gewicht
Obesitas en extreem ondergewicht zijn slecht voor de vruchtbaarheid. Aan de ene kant wordt obesitas geassocieerd met een mislukte ovulatie en een groter risico op zwangerschapsdiabetes en hypertensie. Aan de andere kant kan je ook ondergewicht hebben, waardoor de menstruatiecyclus zal veranderen en de ovulatie niet plaatsvindt.
Lifestyle
Tabak en alcohol verminderen beiden de kans om zwanger te raken. Ze verhogen de kans op een:
- Miskraam
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Placenta praevia
- Vroeggeboorte
Tips om zwanger te raken
1. Identificeer je meest vruchtbare dagen
Weten wanneer je het meest vruchtbaar bent, is erg belangrijk als je probeert zwanger te worden. Over het algemeen vindt de eisprong plaats tussen 12 en 16 dagen vóór je menstruatie. Spermacellen kunnen 3 tot 4 dagen in het lichaam van een vrouw blijven leven, terwijl de eicellen tussen 24 en 48 uur bevrucht kunnen worden.
Om de grootste kans op bevruchting te hebben, kun je het beste dagelijks of om de twee dagen geslachtsgemeenschap hebben in de tweede en derde week van de cyclus, wanneer er gezonde spermacellen beschikbaar zijn. Er zijn ook een aantal mobiele apps die je kunnen helpen bij het vassstellen van je menstruatiecyclus.
2. Voedingsmiddelen die de vruchtbaarheid stimuleren
- Groenten en fruit, deze bevatten anti-oxidanten en vitamines
- Granen, deze bevatten foliumzuur
- Vis zoals tonijn, zalm, sardines en schaaldieren, deze bevatten omega-3-vetzuren
Het eten van deze voedingsmiddelen is een van de belangrijkste tips om zwanger te raken.
3. Seksuele posities
Het is een goed idee om te gaan voor sekuele posities die diepe penetratie mogelijk maken, zoals de “missionarishouding”. Hierdoor zal het sperma de vagina makkelijker binnenkomen. Andere goede posities zijn op handen en voeten of op je zijde.
Het is aan te raden om de penis niet meteen te verwijderen na de ejaculatie, zodat het sperma in de vagina blijft. Blijf ongeveer 15 minuten lang liggen met je benen in de lucht met een kussen onder je heupen. Op deze manier blijft het sperma langer in de baarmoeder.
Je kunt het beste posities vermijden waar de vrouw staat of bovenop ligt, omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat de zaadcellen sneller uit de vagina stromen.
4. Medische behandelingen
Sommige medische behandelingen, zoals tabletten voor depressie of angst, kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden of foetale defecten en zelfs miskramen veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om je arts te raadplegen.
5. Spermakwaliteit
De kwaliteit van het sperma is van fundamenteel belang om zwanger te worden. Factoren die zowel de spermakwaliteit als de kwantiteit kunnen beïnvloeden zijn:
- Stress
- Vermoeidheid
- Spanning
- Overmatig alcoholgebruik, tabak- of drugsgebruik
- Slechte eetgewoontes
Een goede tip voor de man is om geen te strakke kleding te dragen. De testikels moeten namelijk op een lagere temperatuur blijven dan het lichaam. Omdat strak ondergoed ze tegen het lichaam duwen zal dit averechts kunnen werken.
6. Keuze van glijmiddel
Veel vaginale glijmiddelen die je in de winkels kunt kopen, evenals zelfgemaakte, zijn gemaakt op basis van olijfolie. Het kan ervoor zorgen dat zaadcellen niet snel genoeg bewegen, waardoor de kans op zwangerschap wordt verkleind.
Het is het beste om een medisch specialist te raadplegen om er achter te komen welke glijmiddelen de vruchtbaarheid niet zullen beïnvloeden.
7. Liefde
Geslachtsgemeenschap hebben met het enige doel om zwanger te raken is een heel slecht idee. Dit kan je seksleven beïnvloeden en tevens je relatie belasten. Daarom is het heel belangrijk dat liefde een rol speelt tijdens de seks, omdat dit je relatie versterkt en het tevens helpt om je doel te bereiken.
Ten slotte is het belangrijkste om dingen met een positieve instelling en veel optimisme te benaderen. En als het je toch niet lukt om snel zwanger te worden, dan zijn er altijd tal van andere opties zoals:
- Kunstmatige bevruchting
- In-vitrofertilisatie (IVF)
- Adoptie
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Joelsson LS, Berglund A, Wånggren K, Lood M, Rosenblad A, Tydén T. Do subfertile women adjust their habits when trying to conceive?. Ups J Med Sci. 2016;121(3):184–191.
- Nazni P. Association of western diet & lifestyle with decreased fertility. Indian J Med Res. 2014;140 Suppl(Suppl 1):S78–S81.
- Piché ML, Babineau V, Robitaille J, Lachance É, Ruchat SM. Lifestyle-Related Factors Associated with Reproductive Health in Couples Seeking Fertility Treatments: Results of A Pilot Study. Int J Fertil Steril. 2018;12(1):19–26.
- Ilacqua A, Izzo G, Emerenziani GP, Baldari C, Aversa A. Lifestyle and fertility: the influence of stress and quality of life on male fertility. Reprod Biol Endocrinol. 2018;16(1):115. Published 2018 Nov 26.
- Panth N, Gavarkovs A, Tamez M, Mattei J. The Influence of Diet on Fertility and the Implications for Public Health Nutrition in the United States. Front Public Health. 2018;6:211. Published 2018 Jul 31.
- Sharma R, Biedenharn KR, Fedor JM, Agarwal A. Lifestyle factors and reproductive health: taking control of your fertility. Reprod Biol Endocrinol. 2013;11:66. Published 2013 Jul 16.