6 dingen die je aan je gynaecoloog moet vragen

Omdat elk lichaam anders in elkaar zit, moeten we al bij de minste twijfel naar de gynaecoloog gaan en ons niet laten leiden door de meningen of diagnoses van anderen.
6 dingen die je aan je gynaecoloog moet vragen

Laatste update: 28 april, 2019

Tegenwoordig storten de meeste vrouwen zich in de wereld van seksualiteit zonder informatie die je eigenlijk aan je gynaecoloog moet vragen. Dit is echter een van de meest voorkomende fouten die je kunt maken.

Het zorgt er namelijk voor dat het risico op zwangerschap en ziektes aanzienlijk toeneemt.

De meeste vrouwen realiseren zich niet hoe belangrijk het is om controle te hebben over hun seksleven. Controle over je seksleven voorkomt namelijk schrikmomenten, slechte tijden en de negatieve gevolgen die seks zonder enige begeleiding kan hebben.

Met name nu jongeren al op steeds jongere leeftijd aan seks beginnen, is het noodzakelijk om alles over het onderwerp te weten. Om twijfels uit de weg te ruimen en, nog belangrijker, om op de hoogte te zijn van de risico’s van onbeschermde seks.

Daar is de gynaecoloog voor: om je te waarschuwen, je te informeren, ongewenste zwangerschappen te helpen voorkomen, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) te behandelen en voorkomen en, in sommige gevallen, om je menstruatiecyclus te reguleren.

De voordelen die een specialist op dit gebied kan bieden zijn enorm.

Gynaecologen zijn er niet alleen om je te vertellen wat je moet doen of welke anticonceptiemethode je het beste kunt gebruiken. Bijvoorbeeld pijn in het vaginale gebied, infecties of pijn in de borstklieren zijn eigenlijk dingen waarover je informatie aan je gynaecoloog moet vragen. Ze kunnen je zelfs helpen om kanker te diagnosticeren of uit te sluiten.

Veel mensen gaan echter liever niet naar de gynaecoloog om meerdere redenen: angst, schaamte, verlegenheid of financiële problemen, onder andere.

Het is echter zeer belangrijk om regelmatig naar een specialist te gaan om je lichaam (seksueel gesproken) goed te kunnen beheersen.

En je bent niet beperkt tot het stellen van vragen met betrekking tot seks. Vrouwen hebben gewoonlijk allerlei soorten zorgen, van hun menstruatiecyclus, de beste anticonceptiemiddelen of vreemde vaginale afscheiding tot methoden om zwanger te worden.

Daarom hebben we een klein lijstje gemaakt van dingen die je aan je gynaecoloog moet vragen. Zodat je niets over het hoofd ziet en al je twijfels uit de weg kunt ruimen.

Kijk zelf maar eens.

6 dingen die je aan je gynaecoloog moet vragen

Tijdens een afspraak bij de gynaecoloog moet je ervoor zorgen dat je alle vragen stelt die door je hoofd spoken. Hierdoor kun je namelijk elk probleem waarover je je zorgen over maakt, of dat relevant is voor je gezondheid, verhelderen.

Onthoud dat bij elke vrouw de symptomen en omstandigheden variëren. Daarom moet de gynaecoloog maatregelen nemen om voor elke patiënt een individuele diagnose te stellen.

Wees niet bang om eerlijk te zijn tegen je zelf en maak jezelf bekend met de implicaties van je lichaam.

1. Is orale anticonceptie effectief?

De anticonceptiepil

Dit is een van de grootste angsten die iedereen heeft. Kortom, het proberen van een nieuwe anticonceptiemethode genereert onzekerheid, twijfel of angst. Tot voor kort was de anticonceptiepil de meest gebruikelijke methode.

Technologische en medische vooruitgang hebben er echter voor gezorgd dat er tegenwoordig miljoenen methoden zijn die je kunt gebruiken. Maar, om terug te komen op de vraag: ja, voor de meeste gezonde vrouwen werkt de anticonceptiepil en veroorzaakt het geen bijwerkingen.

Als je hierover echter geen gynaecoloog hebt geraadpleegd en op eigen houtje een anticonceptiepil bent gaan slikken, is het waarschijnlijk dat dit gevolgen heeft voor je gezondheid.

Daarom is een gynaecologisch consult ideaal. Zo kun je een controle of een algemeen onderzoek ondergaan. Op die manier kun je mogelijke bijwerkingen of erger nog, de ineffectiviteit van het product, voorkomen.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van een spiraaltje en een pessarium?

Een spiraaltje is een van de meest gebruikelijke anticonceptiemethoden die vrouwen tegenwoordig steeds vaker gebruiken.

Als je een spiraaltje hebt, hoef je hiervoor slechts om het half jaar op controle te gaan bij de gynaecoloog. Verder hoef je vrijwel nergens over na te denken.  

Een pessarium is een barrièremethode die vóór de geslachtsgemeenschap moet worden ingebracht. Het moet ook worden ingesmeerd met zaaddodend glijmiddel om zwangerschap en irritatie aan de vagina te voorkomen.

De correcte werking van een pessarium hangt af van hoe goed de vrouw het pessarium heeft ingebracht.

Voordat je ervoor kiest om een van deze methoden te gebruiken, is dat eigenlijk is dat je eerst aan je gynaecoloog moet vragen.

Vergeet niet dat elk lichaam anders is en dat niet alle vrouwen overal op dezelfde manier op reageren.

3. Wat is mastalgie?

Vrouw die een borstonderzoek doet bij zichzelf

Mastalgie is een symptoom waar sommige vrouwen last van hebben. Het verwijst naar milde, gemiddelde of intense pijn in de borsten of borstklieren voor en tijdens de menstruatie of zwangerschap.

Hoewel het vrij normaal is om dit soort pijntjes te hebben tijdens deze perioden, is het noodzakelijk om een dokter te raadplegen als de pijn erg intens wordt. Zodoende kan een dokter namelijk een diagnose stellen en een pijnstiller voorschrijven om de pijn te verlichten.

4. Is vaginale afscheiding normaal?

Vaginale afscheiding is het vloeistof dat de vagina afscheidt. Afhankelijk van de kleur (wit, geel of bruin) kan het volkomen normaal zijn of juist een teken van infectie of ziekte.

  • Deze vloeistof bestaat uit niets meer dan een stel dode cellen, natuurlijke bacteriën en slijmafscheiding.
  • Een gemiddelde vrouw produceert dagelijks tussen de één en vier ml. vaginale afscheiding. Dit helpt om de vagina vochtig en schoon te houden zodat er geen infecties kunnen ontstaan.
  • Het is volkomen normaal wanneer de afscheiding wit of transparant is.
  • Leukorree is echter een abnormale, gele vaginale afscheiding die wordt geproduceerd door bacteriën en schimmels en is meestal het product van infecties.
  • Als de afscheiding bruin of bruinachtig is, betekent dit dat je op het punt staat om ongesteld te worden. Als dit niet het geval is raden wij aan om onmiddellijk naar de gynaecoloog te gaan.

5. Hoe kan ik zwanger raken?

Vrouw die haar man knuffelt omdat ze zwanger is

Deze vraag komt vaker voor dan je denkt. Sommige mensen proberen namelijk zeer lang om zwanger te worden, zonder succes. En dit kan natuurlijk erg frustrerend en irritant zijn.

Als jij en je partner tot deze groep behoren, zijn er veel dingen die je eigenlijk aan je gynaecoloog moet vragen. Zodoende kun je elke vorm van ziekte of aandoening uitsluiten.

Het kan zijn dat je wordt doorverwezen naar een verloskundige voor een vruchtbaarheidstest. In 40% van de gevallen ligt het probleem namelijk bij de man. 

In dit geval heeft een stel tien tot vijftien procent kans om zwanger te worden.

6. Hoe kan ik mijn menstruatie regelen?

Een maanverbandje en een tampon

Een groot aantal vrouwen heeft een onregelmatige menstruatiecyclus. Veelal komt dit omdat de menstruatiecyclus niet bij iedereen hetzelfde is. Dat wil zeggen, bij sommige vrouwen is de cyclus korter of langer dan normaal.

Dit wordt niet als zorgwekkend of gevaarlijk beschouwd, tenzij je zwanger probeer te raken.

Normaal gesproken duurt de menstruatiecyclus achtentwintig dagen en begint de ovulatie op de veertiende dag, vanaf de eerste dag van de menstruatie.

Hoewel je halverwege de menstruatiecyclus hoort te ovuleren, kan het bij vrouwen met een langere of kortere menstruatiecyclus voorkomen dat ze nooit een exacte datum te weten.

In de meeste gevallen schrijft de gynaecoloog een soort anticonceptiemiddel voor die de vrouw helpt haar menstruatiecyclus te regelen.

Veelal is dit de anticonceptiepil. Dit kan namelijk helpen om de menstruatiecyclus achtentwintig dagen te laten duren. Bij vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus, kan hun cyclus variëren van eenentwintig of veertig dagen.

Kortom, er zijn genoeg redenen om naar een gynaecoloog te gaan. Elke vrouw zou alles moeten weten over haar vrouwelijke geslachtsorganen en hoe ze deze moet verzorgen.

Als je dus nog nooit bij de gynaecoloog bent geweest, is het hoog tijd om deze stap eens te zetten. Zodat je jezelf kunt informeren, twijfels met betrekking tot je seksleven, je menstruatiecyclus en ziekten kunt wegnemen en om je lichaam regelmatig te controleren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.