De belangrijkste psychologische effecten van multitasken
Hoe vaak doe je twee taken tegelijk? Bijvoorbeeld wat aantekeningen maken terwijl je met iemand via de telefoon praat, of meerdere geopende vensters op de computer controleren. Dit staat bekend als multitasken.
Dankzij technologie en hyperverbonden zijn, is multitasken gemeengoed geworden. We vergeten echter vaak dat we geen computers zijn en dat het bovenop zo veel dingen zitten ons kan overweldigen. Ondanks alle voordelen die we denken dat het heeft, kunnen de hersenen maar één taak tegelijk verwerken.
Multitasken, telewerken, en evenwicht tussen werk en privéleven
Telewerken nam een hoge vlucht tijdens en na de pandemie. Tegenwoordig bieden sommige bedrijven hun werknemers telewerken aan.
Voor velen is dat een voordeel. Ze hebben kinderen, en het combineren van gezin is op deze manier gemakkelijker. Deze praktijk werkt echter multitasken in de hand. Tijdens het werk zorgen mensen vaak ook voor hun kinderen of doen ze de was, bijvoorbeeld.
Is hier iets positiefs aan? Vanuit een bepaald perspectief lijkt het van wel. Veel taken kunnen tegelijk gedaan worden, waardoor we onze tijd beter kunnen benutten. We moeten echter ook de werkelijke kwaliteit bepalen van wat we doen.
De resultaten zijn misschien niet zo bevredigend als wanneer je je voor 100% op één enkele taak concentreert. Daarom kan deze manier van werken een tweesnijdend zwaard zijn.
De gevolgen van multitasken
Een studie (Engelse link) die gezamenlijk door de Universiteit van Californië en de Universiteit van Humboldt werd uitgevoerd concludeerde dat multitasken het stressniveau verhoogt. Dit komt door de voortdurende wisseling van taken en het feit dat je ze niet kunt afmaken. In veel gevallen veroorzaakt multitasken dat je van het ene project naar het andere springt zonder een ervan af te maken.
Ook aan de Universiteit van Sussex voerden ze een onderzoek (Engelse link) uit naar multitasken. De resultaten die ze verkregen waren onthutsend.
Blijkbaar kan het springen van de ene taak naar de andere of het doen van twee gelijktijdige activiteiten (zoals tv kijken en tegelijk op de mobiele telefoon zitten) de grijze stof in de hersenen verminderen. In dit gebied van het orgaan zijn de neuronlichamen geconcentreerd.
Zonder twijfel is het beruchte gevolg van multitasken dat onze productiviteit afneemt. Als we bijvoorbeeld aan het werk zijn en er komt een e-mail binnen, dan stoppen we met wat we aan het doen zijn om het te controleren. Dit veroorzaakt een gebrek aan concentratie op de eerste taak, waarvan de resultaten slechter kunnen zijn dan verwacht.
We denken dat je dit misschien ook interessant vindt om te lezen:
Wat is positieve psychologie en waar wordt het voor gebruikt?
Kan je multitasken vermijden?
Het is niet gemakkelijk, maar het is mogelijk om multitasken te vermijden door nieuwe gewoonten in te bouwen en je ervan bewust te zijn dat het nodig is om te veranderen. Bovendien kan frustratie ontstaan als we aanvankelijk merken dat we ons niet op een enkele taak kunnen concentreren. Het is echter een kwestie van geduld en doorzettingsvermogen.
Gebruik de Pomodoro-techniek
Een goede manier om uit het multitasken te komen, en alle gevolgen ervan te vermijden, is het gebruik van de Pomodoro-techniek. Het doel is je 25 minuten op een taak te concentreren en 5 minuten te rusten. Begin dan opnieuw.
Na het voltooien van vier pomodoro-cycli kan de rusttijd tot 15 minuten worden opgevoerd. Dit is een prima manier om multitasken te vermijden.
Om dit te laten werken, kies je één enkele taak en concentreer je je er gedurende die periode op. Tot de 25 minuten om zijn, mag je niet op je mobieltje kijken of afgeleid worden door een binnenkomende e-mail. Het kan moeilijk zijn je er in het begin aan te houden, maar met oefening gaat het steeds beter.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
De wet van onbedoelde gevolgen: wat is het en waarom is het belangrijk?
Gebruik de Eisenhower-matrix
Een ander hulpmiddel om multitasken te vermijden is de Eisenhower-matrix. Daarin staan vier vakjes, waarin belangrijke taken geplaatst worden, die onderscheiden moeten worden in dringend en niet dringend. Niet-belangrijke taken worden op dezelfde manier verdeeld.
De manier waarop je met elke taak te werk gaat hangt echter af van de tabel waarin hij staat. Hier zie je een voorbeeldindeling:
- BELANGRIJK EN DRINGEND: voer taken onmiddellijk uit.
- BELANGRIJK MAAR NIET URGENT: plan met deadlines die gehaald kunnen worden.
- NIET BELANGRIJK, MAAR DRINGEND: probeer taken te delegeren.
- NIET BELANGRIJK EN NIET URGENT: elimineer.
Pas deze hulpmiddelen toe en vermijd multitasking
Met deze hulpmiddelen kunnen we de taken die we moeten uitvoeren beter beheren zonder dat we ons tot multitasking hoeven te wenden. Zo vermijden we onrust, stress, en alle gevolgen die in het hele artikel genoemd worden.
Multitasken kan ons van het ene project naar het andere laten springen zonder een ervan af te maken. Het resultaat? Onvoltooide en laagwaardige acties. Klinkt dit je bekend in de oren? Hoe beïnvloedt multitasken jou?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Faulkner, KA, Redfern, MS, Cauley, JA, Landsittel, DP, Studenski, SA, Rosano, C., … y estudio de salud, envejecimiento y composición corporal. (2007). Multitarea: asociación entre peor rendimiento y antecedentes de caídas recurrentes. Diario de la Sociedad Americana de Geriatría , 55 (4), 570-576.
- Loh, K. K., & Kanai, R. (2014). Higher media multi-tasking activity is associated with smaller gray-matter density in the anterior cingulate cortex. Plos one, 9(9), e106698.
- Mark, G., Gudith, D., & Klocke, U. (2008, April). The cost of interrupted work: more speed and stress. In Proceedings of the SIGCHI conference on Human Factors in Computing Systems (pp. 107-110).