Tips om huishoudelijke taken te vereenvoudigen

Huishoudelijke taken zijn iets wat we allemaal liever vermijden. We kunnen ze echter gemakkelijker en eenvoudiger maken door in ons dagelijks leven slechts een paar basisgewoonten en trucs toe te passen.
Tips om huishoudelijke taken te vereenvoudigen

Laatste update: 02 november, 2020

Als je een van die mensen bent die geen hele middag aan het onderhouden van hun huis kunnen en willen besteden, bekijk dan deze aanbevelingen om huishoudelijke taken te vereenvoudigen.

Het goede nieuws is dat er voor alles geheimen zijn. En als het om een taak zo groot en breed als het onderhouden van een schoon en opgeruimd huis gaat, nog meer.

In dit artikel gaan we daarom enkele trucs delen die je enorm zullen helpen om je huishoudelijke taken te vereenvoudigen. Hoewel het waar is dat ze het hele probleem niet zullen oplossen, zullen ze je een groot deel van het werk besparen dat je waarschijnlijk verafschuwt en dat tijd uit je week haalt.

10 trucs om huishoudelijke taken te vereenvoudigen

1. Gebruik dozen en lades om de dingen netjes te houden

Het is een grote waarheid dat rotzooi ons lang niet zo erg stoort als het uit het zicht is. Gebruik dus ladekasten en koffers in je huis om de dingen die je maar af en toe gebruikt te verbergen.

We hebben het over speelgoed, notitieboekjes van de universiteit, school of werk, boeken en oude tijdschriften, schoenen, enz. De sleutel is om te voorkomen dat je dingen laat liggen met het excuus ‘Ik ruim het later wel op’. Ruim de dingen liever op totdat je ze nodig hebt of totdat je tijd hebt om alles goed te organiseren.

2. Probeer geen kleren rond te laten slingeren

Thuiskomen en overal kledingstukken vinden is echt verschrikkelijk. Je kunt dit voorkomen door een paar seconden de tijd te nemen om die blouse op te vouwen, je jas aan de kapstok op te hangen en je broek in de la te stoppen.

Ja, het is waar dat we niet altijd in de stemming zijn om dat te doen, maar op de lange termijn wordt dit een gewoonte die vanwege de harmonie die het in je huis creëert goud waard is.

3. Organiseer je wasgoed

Kraan poetsen

Om bergen vuile kleren te vermijden, moet je een soort kalender opstellen om je was te doen. Je kunt bijvoorbeeld elke drie dagen wassen, afwisselend wit en gekleurd of fijne was en normale kleding. De sleutel zit in regelmaat om te voorkomen dat al het werk zich op één dag opstapelt.

4. Doe je afwas dagelijks

Er is geen ontmoedigendere aanblik dan alle borden opgestapeld in de gootsteen te zien staan. Het beste alternatief om dit te voorkomen, is door de afwas te doen zodra je klaar bent met eten.

Nogmaals, we weten dat je soms geen tijd hebt of gewoon niet in de stemming bent om het te doen, maar het wordt uiteindelijk een betere deal: het is beter om elke dag een beetje af te wassen dan in één keer grote berg afwas tegelijk te moeten doen.

5. Veeg elke dag een beetje

Schoonmaken is een taak die we gemakkelijk in de tijd kunnen verdelen. Dat wil zeggen, in plaats van alles ‘in het weekend’ te doen en dan je vrije tijd met schrobben door te brengen, kun je beter elke dag een klein beetje doen. Bijvoorbeeld:

  • Besteed op een dag 15 minuten aan het schoonmaken van de badkamer, ook al is het maar oppervlakkig.
  • Doe de volgende dag een beetje in de keuken en de dag daarna de slaapkamer.
  • Op deze manier kun je volledig van je vrije dagen genieten zonder dat je veel werk op hebt gebouwd, omdat je slechts af en toe een grondige reiniging uit hoeft te voeren.

6. Houd de badkamer geventileerd

Als het om het vereenvoudigen van de huishoudelijke taken in de badkamer gaat, dan zijn er twee geheimen. De eerste is om de badkamer na elke douche goed te ventileren en zo schimmelvorming door vocht te voorkomen.

De tweede is om te overwegen om conventionele zeep voor douchegel te ruilen. Op deze manier blijven de zeepverbindingen niet aan de tegels en vloer plakken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Schimmelvlekken van je douchegordijn verwijderen

7. Voorkom strijken door je kleding goed op te hangen

Vrouw doet huishoudelijke taak

Een essentiële manier om te voorkomen dat je kleding tijdens het wassen erg kreukt, is door ze uit de wasmachine te halen zodra het programma is afgelopen. Goed ophangen is ook essentieel.

Probeer je blouses dus aan de onderkant op te hangen, zonder ze te vouwen. Hang je broek vanaf de taille binnenstebuiten, zodat de zakken goed drogen. Je kunt je sokken op elke willekeurige manier ophangen.

8. Maak gebruik van baking soda, azijn en citroen

In plaats van schoonmaakproducten te moeten kopen en er een fortuin aan uit te geven, verdient het de voorkeur om op de klassieke manier schoon te maken: met kookingrediënten.

Je zult verrast zijn om te ontdekken hoe effectief ingrediënten zoals baking soda, azijn en citroen voor het reinigen van kranen, oppervlakken, pannen en zelfs de oven zijn, iets dat ons soms veel problemen bezorgt.

Deze trucs om huishoudelijke taken te vereenvoudigen, zijn bedoeld om deze taken gemakkelijker te maken, niet om ze helemaal kwijt te raken. Hoewel ze misschien vervelend lijken, is de waarheid dat ze heel weinig moeite kosten. De resultaten zullen daarentegen een grote impact op je comfort en plezier in je vrije tijd hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ubillus Lombeida, Carlos Andrés (2019). Propuesta para la fabricación y comercialización de un desinfectante que no posea químicos, a base de vinagre de manzana, bicarbonato y limón en la ciudad de Guayaquil. Universidad Católica de Santiago de Guayaquil. http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/13440
  • Molina Esquivel, Enrique. (2015). Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología53(1) Recuperado en 24 de mayo de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032015000100008&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.