Je toilet schoonmaken met baking soda doe je zo

Tabletten van baking soda zijn een geweldige manier om het toilet te desinfecteren en geuren te elimineren. Ze doden niet alleen ziektekiemen, maar verwijderen ook al het vuil op het oppervlak.
Je toilet schoonmaken met baking soda doe je zo

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 01 november, 2022

Het is niet altijd nodig om dure chemische producten te gebruiken wanneer je je toilet schoonmaken wilt. Hoewel de meeste mensen aan deze opties gewend zijn, zijn er ook 100% natuurlijke alternatieven met dezelfde functie.

Nu veel mensen geïnteresseerd zijn in een milieuvriendelijkere levensstijl, worden deze natuurlijke mogelijkheden vaker dan ooit tevoren gebruikt. Ze stellen je niet alleen in staat om voor het milieu te zorgen, maar besparen je ook geld.

Veel van deze natuurlijke oplossingen maken je leven ook gemakkelijker, omdat ze vaak in slechts enkele minuten werken. Tabletten van baking soda verwijderen bacteriën en geuren door ze in het waterreservoir van het toilet te plaatsen. Ben je er klaar om ze zelf te maken? Ontdek hieronder hoe.

Je toilet schoonmaken met tabletten van baking soda

Toiletreiniger

Tabletten van baking soda combineren natuurlijke ingrediënten om je toilet diepgaand te reinigen zonder gebruik te maken van chloor of schadelijke chemicaliën. Hun belangrijkste functie is het veranderen van de omgeving die bacteriën nodig hebben om zich aan de oppervlakte te vermenigvuldigen.

Ze werken ook om vieze geuren te elimineren en een frisse geur achter te laten die de hele dag blijft hangen. Deze tabletten zijn gemakkelijk te maken en de ingrediënten zijn in vrijwel elke winkel te vinden.

Ingrediënten

 • 200 g baking soda
 • 85 g citroenzuurpoeder
 • 45 druppels etherische citroenolie
 • 40 druppels etherische muntolie
 • 40 druppels etherische lavendelolie

Bereiding

 • Giet de baking soda en het citroenzuur in een diepe kom.
 • Doe vervolgens de etherische oliën in een spuitfles en spuit ze op het vorige mengsel.
 • Verdeel de oliën goed over het mengsel en probeer een dik smeersel te krijgen.
 • Bevochtig het indien nodig met een beetje water of nog meer olie.
 • Doe het mengsel vervolgens in vormen en laat ze tussen de 24 en 48 uur drogen.

Opmerking: probeer het mengsel niet te veel te bevochtigen, omdat dit het bruisende effect van de baking soda vermindert.

Hoe te gebruiken

 • Verwijder de tabletten na een dag of twee en plaats ze in een luchtdichte bak of pot om de geur te behouden.
 • Wanneer je je toilet wilt desinfecteren, voeg dan een tablet toe aan het reservoir en spoel vervolgens door.
 • Gebruik de tabletten minstens drie keer per week.

De voordelen van je toilet schoonmaken met tabletten van baking soda

Toilet schoonmaken

Tabletten van baking soda hebben bepaalde voordelen ten opzichte van soortgelijke producten op de markt. Ten eerste heeft baking soda mogelijk een uitstekende antibacteriële en schimmelwerende werking.

Deze tabletten bevatten ook organische zuren die met weinig moeite vaste afvalresten verwijderen. Regelmatig gebruik zal ook kalkvlekken verwijderen en je riolering schoonhouden.

Dankzij de schurende kwaliteiten van baking soda worden andere vlekken verwijderd die moeilijk met een borstel te bereiken zijn. Het citrusaroma is langdurig en verhult alle geuren in de badkamer. Naast de bovengenoemde voordelen heeft dit eenvoudige product ook nog andere voordelen:

 • Het is goedkoper dan de reinigingstabletten die in winkels worden verkocht.
 • Ze zijn gemakkelijk te maken en veroorzaken geen schadelijke reacties.
 • De verbindingen breken gemakkelijk af en zijn niet schadelijk voor het milieu.
 • Deze tabletten stellen je niet bloot aan giftige stoffen.
 • Ze helpen je tijd te besparen tijdens het schoonmaken van de badkamer.

Denk ook hieraan!

Azijn en water mengen

Er zijn andere natuurlijke methoden die je in staat stellen om je badkamer in een paar minuten te desinfecteren zonder je gezondheid aan te tasten. Sommige kunnen zelfs worden gebruikt als aanvulling op de tabletten voor een diepere reiniging. Wat zijn enkele van de aanbevolen opties?

Deze ingrediënten kunnen alleen of in combinatie met andere ingrediënten worden gebruikt. De aanbevolen toepassing is vergelijkbaar met die van elk ander product.

Aanbrengen op het oppervlak, enkele minuten laten inwerken en vervolgens afspoelen. Heb je al geprobeerd om je toilet schoon te maken met tabletten met baking soda? Volg de stappen in dit artikel en ervaar de resultaten zelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.