Deze 6 dingen kan je beter niet met witte azijn schoonmaken

Witte azijn is een geweldig natuurlijk ingrediënt om mee schoon te maken. Je mag het echter niet voor alles gebruiken. Lees dit artikel en ontdek welke dingen je niet met witte azijn mag reinigen.
Deze 6 dingen kan je beter niet met witte azijn schoonmaken

Laatste update: 11 december, 2018

Als het over schoonmaken gaat, dan valt er veel te zeggen over de gunstige effecten van witte azijn. De resultaten kunnen echter bij sommige voorwerpen en op sommige oppervlakken niet zo goed zijn. In dit artikel vertellen we je welke dingen je beter niet met witte azijn schoonmaken kan.

In tegenstelling tot industriële chemische stoffen is azijn een natuurlijk ingrediënt dat je kan gebruiken om vele dingen schoon te maken. Samen met zuiveringszout, citroen en zout behoort het tot een selecte groep van alledaagse ingrediënten die we voor nog vele andere dingen kunnen gebruiken.

Net als alle andere dingen zijn er ook contra-indicaties. Er zijn bepaalde dingen die je beter niet met witte azijn schoonmaken kan. De kans is immers dat je ze met dit middel beschadigt of vernietigt. Weet jij over welke dingen het gaat? Ontdek in dit artikel welke voorwerpen en oppervlakken we bedoelen.

6 dingen die je beter niet met witte azijn schoonmaken kan

De reden dat witte azijn zo doeltreffend is, is zijn lage zuurgraad. Dit zorgt ervoor dat het een nogal zure vloeistof is. Het werkt goed voor bepaalde dingen. Dat is echter niet het geval bij andere.

We geven je hier een overzicht van de dingen die je beter niet met witte azijn schoonmaken kan.

1. Hardhouten vloeren

Gebruik witte azijn niet op hardhouten vloeren

Witte azijn werkt doeltreffend op bepaalde oppervlakken. Het gebruik van dit middel kan op hardhouten vloeren echter ook onherstelbare vlekken of verkleuringen veroorzaken.

Hoe kan je dan de beste voorzorgsmaatregelen nemen om onnodige problemen te vermijden? Koop specifieke schoonmaakproducten om dit soort vloeren schoon te maken. Dit is inderdaad geen natuurlijk alternatief maar je hebt weinig andere keuze.

Het geldt echter niet voor houten meubelen. Witte azijn in combinatie met olijfolie kan handig zijn om een eind te maken aan vlekken en vuil op houten meubelen.

2. Stenen oppervlakken

Natuurlijke steen zoals graniet of marmer reageren niet goed op zure vloeistoffen. Op deze oppervlakken kan je dus beter geen witte azijn gebruiken. Je mag ook geen citroen of zuiveringszout op dit soort oppervlakken gebruiken.

Hetzelfde geldt voor stenen vloeren. Je kan beter specifieke reinigingsmiddelen gebruiken die speciaal voor deze oppervlakken gemaakt zijn.

3. Elektronische apparaten

We weten dat witte azijn reinigende eigenschappen bezit. Niettegenstaande deze kenmerken mag je witte azijn toch niet gebruiken om televisies of computers schoon te maken. Dit geldt zelfs nog meer voor schermen van tablets of mobiele telefoons. Je mag het ook niet aanbrengen op:

 • magnetrons
 • koffiemachines
 • strijkijzers

Witte azijn zal niet alleen de natuurlijke glans wegnemen en het oppervlak van deze toestellen laten slijten. Deze stof kan ook hun onderdelen veranderen. Als gevolg kan je dan uiteindelijk technische problemen krijgen die door azijn veroorzaakt zijn.

4. Etensvlekken

Witte azijn verwijdert geen etensvlekken. Het werkt dus niet bij vlekken op:

 • kleding
 • vloeren
 • autostoelen
 • de bank

Zijn bestanddelen zullen daarentegen op de voedselresten inwerken en het nog veel moeilijker maken om ze te verwijderen.

5. Mengen met bleekmiddel

Je mag witte azijn nooit met bleekmiddel mengen. De combinatie van deze twee elementen kan fataal zijn omdat ze chloorgas vormen. Dit is een zeer giftige stof die als een damp vrijkomt.

6. IJzeren kommen en pannen

Ook deze favoriete keukenvoorwerpen staan op de lijst van dingen die je beter niet met witte azijn schoonmaken kan. Daarvoor zijn twee redenen.

 • De eerste reden is dat het zuur in de azijn de antiaanbaklaag losmaakt. Zoals je weet, beperkt dit grotendeels de werking van jouw koekenpannen.
 • Bovendien reageert het ijzer niet goed op deze zurige bestanddelen. Het resultaat is dat er op het oppervlak van de kom of de pan vlekken kunnen optreden.

Dingen die je wel met witte azijn kan schoonmaken

Met witte azijn kan je bepaalde dingen schoonmaken

Bepaalde dingen kan je dus beter niet met witte azijn schoonmaken. Toch heeft dit middel vele voordelen te bieden op het gebied van schoonmaken. Dit zijn enkele oppervlakken die je wel met dit ingrediënt kunt reinigen:

 • Houten meubelen.
 • Alle onderdelen van de badkamer: het toilet, de badkuip, de kranen en de wasbak.
 • Je kan het ook gebruiken om een eind te maken aan roestvlekken op gereedschap en onderdelen.
 • Bovendien is het gebruik van witte azijn handig om de koelkast te desinfecteren.
 • Spiegels.

We besluiten met deze opmerking. Dit ingrediënt kan een geweldige bondgenoot zijn om schoon te maken of een tweesnijdend zwaard met onomkeerbare resultaten.

Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent. Schenk aandacht aan de bestanddelen of onderdelen van elk voorwerp dat je op het punt staat schoon te maken. Op die manier kan je voorkomen dat je de dingen vernietigt waarvan je zo dol op bent. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.