Voorkomen dat kleding zich ophoopt in je kast: tips

Een opeenhoping van kleding neemt niet alleen kastruimte in beslag, maar kost je ook energie. In dit artikel vertellen we je de beste tips om te voorkomen dat je kleding bewaart die je niet draagt.
Voorkomen dat kleding zich ophoopt in je kast: tips

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Marie Kondo en haar basisregels voor opruimen zijn wereldwijd populair geworden. Als je hebt besloten om je huis te reorganiseren, geven we je de beste tips om te voorkomen dat kleding zich ophoopt in je kast.

Veel mensen bewaren kleding ‘voor het geval dat’. Het kan zijn omdat ze je herinneren aan gelukkige tijden, omdat je denkt dat ze weer passen, of gewoon omdat het moeilijk is om dingen weg te doen.

Als je dit bekend in de oren klinkt, lees dan deze tips om te voorkomen dat onnodige kleding zich ophoopt in je kast. Ze zijn erg handig om je op weg te helpen!

Tips om te voorkomen dat kleding zich ophoopt in je kast

Zorg er voordat je begint voor dat je genoeg tijd hebt, want voor je eerste taak – een grondige reorganisatie van je kast – heb je dat hard nodig! Laten we nu aan de slag gaan met deze tips om te voorkomen dat kleding zich ophoopt in je kast.

1. Maak je kast leeg

De eerste stap om te voorkomen dat kleding zich ophoopt in je kast, is om te bepalen welke outfits je hebt. Door alles uit de kast te halen zul je je geheugen opfrissen. Zo kun je impulsaankopen vermijden en voorkomen dat je twee of meer vergelijkbare outfits hebt die niets aan je garderobe toevoegen.

2. Kies welke kleding je wilt houden

Een georganiseerde kast

Wees kritisch: draag je dat kledingstuk echt of bewaar je het vanwege nostalgie? Ontdoe je van kleren die je niet goed aanvoelen, je geen blijdschap brengen, te klein (of te groot) zijn, versleten zijn of die je lange tijd niet hebt gedragen.

Het is tijd om te stoppen met kleren bewaren ‘voor het geval dat’. Doneer de kleding die je om welke reden dan ook niet meer draagt, zonder na te denken of je ze over twee of drie jaar misschien nodig hebt.

Hier is een truc om je kleding te kiezen: vraag jezelf af of je je prettig en aantrekkelijk voelt als je het kledingstuk draagt. De vraag is of je ze op dit moment leuk vindt, niet toen je ze voor het eerst kocht.

Elk kledingstuk dat je besluit te houden moet bij je stijl passen en zowel comfortabel als functioneel zijn. Je moet er zeker van zijn dat je het gaat dragen!

3. Aarzel niet om kleding te recyclen of te hergebruiken

Als een kledingstuk kapot is en niet gerepareerd kan worden, haal het dan uit je kast. Je kunt het laten recyclen of hergebruiken voor knutselprojecten. Een spijkerbroek of een gescheurd shirt kan worden gebruikt om:

  • poppenkleertjes voor de favoriete pop van je kind te maken.
  • een lappendeken te naaien.
  • een zelfgemaakte boodschappentas te versieren.

Als je slim bent en graag naait, kun je nieuwe kleding maken door verschillende stukken te combineren die je niet meer draagt. Je hebt alleen wat vaardigheid, creativiteit en verbeeldingskracht nodig.

4. Organiseer je kleding goed

Organiseer je kleding

Om je kleding te dragen, moet je ze kunnen zien! Het organiseren van je kast is dan ook essentieel om te voorkomen dat kleding zich ophoopt in je kast. Om deze reden raden we je aan om zoveel tijd te nemen als je nodig hebt om je kast zo te organiseren dat je elk kledingstuk dat je hebt kunt zien.

  • Vermijd stapels kleding. Door tussenschotten te gebruiken of dozen in laden of op planken te zetten kun je je kleding beter ordenen. Vouw je kleding zo klein mogelijk op zodat je overzicht hebt en alles kunt zien dat je hebt.
  • Hang delicate kledingstukken in sets op een hanger. Als je niet veel ruimte hebt, is het tijd om een beslissing te nemen welke kledingstukken je wilt behouden. Daarnaast kun je de ruimte in je kast beter benutten als je twee hangers met het lipje van een blikje frisdrank verbindt.
  • Bewaar je schoenen in paren. Je kunt ze zelfs opbergen in dozen met een foto van de schoenen op de voorkant. Op die manier is het gemakkelijker om ze op te stapelen en ruimte te besparen, terwijl je toch overzicht houdt.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
11 tips om je huis te organiseren die echt werken

5. Wissel je kleding elk seizoen

Waarom zou je in de zomer je winterjas in je kast bewaren? De kans dat je dit kledingstuk nodig hebt is uitermate klein. Zorg er dus voor dat het niet in de weg hangt.

Neem een dag de tijd om je seizoenskleding te verwisselen. De kleding die je de komende maanden niet zult gebruiken, kun je opbergen in speciale zakken. Berg deze vervolgens ergens weg waar ze je niet in de weg liggen. Op die manier kun je beter alles zien wat je in je kast hebt.

6. Koop alleen wat je nodig hebt

Koop niets nieuws om te voorkomen dat kleding zich ophoopt in je kast

Vermijd de verleiding van de uitverkoop. We weten dat je soms een goedkoop shirt wilt kopen omdat je het gevoel hebt dat je de uitverkoop niet mag missen. Je moet deze gewoonten echter veranderen om niet in dezelfde valkuilen te blijven vallen waardoor kleding zich ophoopt in je kast.

Koop alleen wat je nodig en verwen jezelf zo af en toe met iets nieuws. Houd daarbij altijd in gedachten dat je moet gebruiken wat je koopt. Het is niet de bedoeling dat het eindigt op de bodem van je kast.

Vond je onze tips om te voorkomen dat kleding zich ophoopt in je kast nuttig? De eerste stap is om de beslissing te nemen en je gewoonten te veranderen! Met een beetje wilskracht kun je het echt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kondo, Marie. The Life-Changing Magic of Tidying. RANDOM HOUSE USA INC, 2014.
  • Kondo, Marie. La magia del orden. Aguilar, 2018.
  • Kondo, Marie. La felicidad después del orden. Aguilar, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.