De kleur rood maakt je aantrekkelijker

De kleur rood wordt geassocieerd met macht, actie, vitaliteit, ambitie en passie. Ontdek er meer over in dit artikel.
De kleur rood maakt je aantrekkelijker

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Wat zou je zeggen als we je vertelden dat de kleur rood je aantrekkelijker maakt? Je zou ons niet meteen geloven, toch? Veel studies tonen echter aan dat de kleur rood de visuele interesse van de mensen om ons heen wekt.

Elke dag proberen zowel mannen als vrouwen zich op een aangename en aantrekkelijke manier manier te presenteren aan de rest van de maatschappij. Dit biedt mogelijkheden om in verschillende situaties interesse te wekken.

We proberen onszelf er op veel verschillende manieren goed uit te laten zien. Van basiszaken zoals een gezond dieet en sporten, tot het kiezen van de juist kleding. Dit laatste wordt vaak gekarakteriseerd of beperkt door dat wat toevallig de laatste mode is.

De manier waarop iemand zich kleedt zegt veel over hun persoonlijkheid, hun interesses en hun bedoelingen. Onze kledingstijl is min of meer een visitekaartje, die elke eerste indruk kan domineren. Oftewel, je kledingstijl is eigenlijk een vorm van taal.

Wat veroorzaakt deze reactie?

Vrouw in lange rode jurk

Het effect van de kleur rood op de aantrekkelijkheid van mensen onderling is niet iets dat aangeleerd is, zoals je misschien zou denken. Het komt voort uit iets dat veel natuurlijker en instinctiever is, zoals aangetoond in 2008 door onderzoek van de Amerikaanse University of Rochester.

Hun data laat zien dat de invloed die de kleur rood op ons heeft een deel van onze dierlijke natuur toont. Mensen vertonen hier namelijk hetzelfde gedrag als andere diersoorten. Vrouwelijke chimpansees en bavianen trekken mannetjes aan doordat hun billen rood kleuren.

In de dierenwereld is rood het symbool van de ovulatie en dat er een kans op voortplanting bestaat. Bij het zien van de kleur rood zul je hier nooit direct aan denken, maar het blijft wel in je onderbewustzijn zitten.

Het is geen kwestie van geslacht

De aantrekkingskracht van rood is universeel

In 2008 analyseerde psycholoog Andrew Elliot, verbonden aan de University of Rochester, het gedrag van mannen in reactie op een aantal foto’s van vrouwen met vergelijkbare fysieke eigenschappen. Sommige foto’s plaatste hij in een rood, andere in een blauw fotolijstje.

De resultaten lieten zien dat, ondanks de fysieke gelijkheid tussen de vrouwen, het merendeel van de mannen koos voor de foto’s in een rood lijstje.

Na deze resultaten zette Elliot zijn onderzoek voort in 2010. Deze keer richtte hij zich echter op vrouwelijke deelnemers. Zo kon worden gezien of hetzelfde effect ook voor vrouwen gold. Hij liet ze mannen in rode of blauwe t-shirts zien.

Uit dit nieuwe onderzoek concludeerde hij dat vrouwen zich meer aangetrokken voelden tot mannen in rode t-shirts in plaats van tot de mannen in blauwe shirts.

Ook interessant:
De psychologie van kleur

Symboliek van de kleur rood

De kleur rood en symboliek

Rood grijpt de aandacht. Hierdoor wordt rood gezien als de kleur van emoties en situaties van hoge intensiteit. Dit lijkt universeel te zijn, waardoor rood een ongekend potentieel heeft om als symbool te dienen.

We associëren veel verschillende dingen met de kleur rood zoals: passie, sensualiteit en erotiek. Het is niet voor niets dat het thema liefde omgeven wordt door deze kleur. Denk aan:

  • het geven van rode rozen
  • rode hartjes
  • cadeautjes verpakt in rood pakpapier

Ben je verlegen? Dan raden we niet aan om deze kleur te gebruiken. Zo richt je namelijk de aandacht op jezelf. Hierdoor voel je jezelf waarschijnlijk nog minder comfortabel en onzekerder.

  • Mannen hebben de neiging om deze kleur bij vrouwen te associëren met sensualiteit. Het gebruik van rode jurken en ondergoed wekt seksueel verlangen op. Dit wordt dan ook aangeraden om het libido van koppels te verhogen.
  • Rood wordt ook geassocieerd met macht en succes. Deze specifieke associatie komt vaker voor bij vrouwen die mannen observeren die iets roods dragen.
  • Onderzoek toont verder aan dat de kleur rood vrouwen doet denken aan grotere capaciteiten, betere kansen, innovatieve ideeën en het behalen van doelen.

Ook al kennen deze effecten een instinctieve oorsprong, toch is het belangrijk om te onthouden dat symboliek per situatie kan verschillen. Door deze verschillende sociale codes in acht te nemen kan ieder van ons socialer worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Elliot, A. J., & Maier, M. A. (2007). Color and psychological functioning. Current directions in psychological science, 16(5), 250-254.
  • Elliot, A. J., Maier, M. A., Moller, A. C., Friedman, R., & Meinhardt, J. (2007). Color and psychological functioning: The effect of red on performance attainment. Journal of experimental psychology: General, 136(1), 154.
  • Elliot, A. J., & Niesta, D. (2008). Romantic red: red enhances men’s attraction to women. Journal of personality and social psychology, 95(5), 1150.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.