Wat zijn de oorzaken van een vroeggeboorte?

In veel gevallen zijn de oorzaken van een vroeggeboorte niet bekend. Bepaalde risicofactoren worden echter in verband gebracht met een ongezonde levensstijl.
Wat zijn de oorzaken van een vroeggeboorte?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een vroeggeboorte, of prematuriteit, houdt in dat een baby te vroeg geboren wordt. Meer specifiek, een geboorte voor 37 weken zwangerschap. Een volledige zwangerschap duurt 40 weken. Prematuriteit brengt dus bepaalde risico’s met zich mee, aangezien de organen en systemen van de baby nog niet volgroeid zijn.

Het verhoogt ook het risico op pathologieën die de ontwikkeling bemoeilijken. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken van prematuriteit zijn en welke soorten er zijn.

De soorten prematuriteit

Wanneer een baby wordt geboren, kan hij te vroeg zijn (minder dan 37 weken zwangerschap), voldragen (37 tot 42 weken zwangerschap), of overdragen (geboren na 42 weken zwangerschap). Hier zijn de soorten prematuurheid:

  • Extreem prematuur: een baby geboren voor 28 weken zwangerschap.
  • Zeer prematuur: geboren tussen 29 en 32 weken zwangerschap.
  • Matig tot laat prematuur: tussen 32 en 35 weken zwangerschap.
  • Laat prematuur: geboren tussen 35 en 37 weken zwangerschap.

De meeste baby’s worden slechts een paar weken te vroeg geboren en ondervinden geen problemen die met vroeggeboorte te maken hebben. Hoe vroeger geboren, hoe groter het risico op ernstige en zelfs levensbedreigende complicaties echter is. Extreme vroeggeboorte kan bij pasgeborenen zelfs de dood tot gevolg hebben.

Bovendien lopen te vroeg geboren baby’s een verhoogd risico op problemen op lange termijn. Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn zoals een ontwikkelingsachterstand en leerstoornissen. De meeste te vroeg geboren kinderen groeien echter op zonder problemen op lange termijn.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Hoe lang moet een premature baby in het ziekenhuis blijven?

De oorzaken van een vroeggeboorte

Een vrouw breekt een sigaret doormidden

In de meeste gevallen zijn de oorzaken van prematuriteit onbekend. Deskundigen hebben echter enkele risicofactoren vastgesteld, zoals:

  • Een tiener zijn of een vrouw ouder dan 40 jaar.
  • Behoren tot een laag sociaaleconomisch niveau, waardoor de prenatale zorg niet toereikend is.
  • Zwanger zijn van een tweeling, drieling of meer.
  • Het volgen van een slecht dieet. Zeer magere vrouwen lopen een hoger risico op prematuriteit. Het is mogelijk dat dit komt door een afname van baarmoedervocht (Engelse link) als gevolg van slechte voeding.
  • Ook zwaarlijvigheid wordt als een risicofactor beschouwd. Vetweefsel produceert ontstekingseiwitten die spontane weeën opwekken.
  • Het oplopen van infecties tijdens de zwangerschap. Deze omvatten infecties van de urinewegen en Soa’s.
  • Al eerder een vroeggeboorte hebben gehad. Dit is de belangrijkste risicofactor. Het aantal vroeggeboorten en de zwangerschapsduur waarin deze premature baby’s zijn geboren, geven het risico in de nieuwe zwangerschap aan.
  • Lijden aan hart- of nierziekten, hoge bloeddruk of diabetes.
  • Het hebben van een ongeschikte baarmoederhals. Dit is wanneer de baarmoederhals vroeg begint te verwijden.

Daarnaast zijn er nog andere factoren die het risico op vroeggeboorte verhogen:

  • Het gebruik van giftige stoffen, bijvoorbeeld tabak, cocaïne of amfetaminen.
  • Operaties aan de baarmoeder, misvormingen of vleesbomen beïnvloeden de prematuriteit.
  • Complicaties van de huidige zwangerschap, zoals bloedingen in het tweede en derde trimester, veranderingen in het volume van het vruchtwater of een voortijdige breuk van de vliezen.

Risicosymptomen

Als je zwanger bent, moet je rekening houden met bepaalde symptomen. Als een van deze symptomen zich voordoet of als je een ander probleem hebt, moet je naar je huisarts gaan.

Ten eerste is bloedverlies in het tweede of derde trimester een symptoom dat opvalt. Dit komt omdat het een vroegtijdige breuk van de vliezen kan veroorzaken. Het kan dus vroeggeboorte veroorzaken.

Ten tweede, pijnlijke weeën die eerder dan verwacht optreden kunnen ook een teken van vroeggeboorte zijn. Ook als je vloeistof ziet en niet weet wat het is, raadpleeg dan je huisarts. Het kan namelijk vruchtwater zijn. Ook dit is een symptoom van een vroegtijdige breuk van de vliezen.

Tips om een vroeggeboorte te voorkomen

Een zwangere vrouw staat achter een tafel met vruchten en heeft een bakje fruit in haar hand

Zoals we in dit artikel hebben vermeld, kunnen enkele aanbevelingen helpen een vroeggeboorte te voorkomen. Allereerst, als je al een premature baby hebt gehad, moet je twaalf maanden wachten om weer zwanger te worden.

Ook is het raadzaam om tijdens de zwangerschap tabak en giftige stoffen te vermijden. Ook moet je een uitgebalanceerd dieet volgen. Het is het beste om ondervoeding en bloedarmoede te corrigeren voor de zwangerschap. Deskundigen raden ook aan om een dieet te volgen dat weinig vetten bevat en rijk is aan omega-3-vetzuren.

Als de bevalling te vroeg begint, dienen artsen de zwangere vrouw medicijnen toe. Deze medicijnen vertragen of stoppen de weeën. Bovendien proberen ze de ontwikkeling van de longen van de baby te versnellen om complicaties te voorkomen.

Conclusie

Het aantal gevallen van vroeggeboorte is de laatste jaren toegenomen. Dit is onder andere te wijten aan de toename van de leeftijd van de moeder, maar ook aan hoge bloeddruk en diabetes. Ook is het gebruik van vruchtbaarheidsbehandelingen toegenomen, en deze leiden op hun beurt tot meer meerlingzwangerschappen.

Daarom is het noodzakelijk de symptomen vroeg op te sporen en naar de huisarts te gaan als je vragen hebt. Ook is verdere wetenschappelijke vooruitgang nodig om de levensverwachting van premature baby’s te verhogen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.