Gewrichtspijn tijdens de zwangerschap behandelen

22 maart, 2021
Vervelende gewrichtspijn tijdens de zwangerschap behandelen is mogelijk. Lees verder om erachter te komen hoe je deze pijn kunt verlichten zonder geneesmiddelen.

De hormonale en lichamelijke veranderingen die een vrouw tijdens de zwangerschap ondergaat, dragen in hoge mate bij aan allerlei ongemakken. Het behandelen van vochtretentie, rugpijn en gewrichtspijn tijdens de zwangerschap kan een uitdaging zijn. Lees dus verder om enkele manieren te vinden om verlichting te krijgen.

Gewrichtspijn tijdens de zwangerschap behandelen

Gewrichtspijn tijdens de zwangerschap treedt meestal op als gevolg van gewichtstoename. Die extra kilo’s oefenen namelijk een enorme druk uit op de knieën en leiden tot pijn (Engelse link). Hetzelfde geldt voor andere lichaamsgewrichten. De symptomen van vrouwen met artritisproblemen komen dus ook meer naar voren tijdens de zwangerschap.

Als je ook last hebt van vochtophoping, kun je ook last hebben van tintelingen, gevoelloosheid en pijn in de vingers. Als het gaat om ernstige pijn, is er ook gevoelloosheid van handen en voeten en zwelling van de handen of het gezicht. Raadpleeg je arts als je een van deze symptomen voelt, aangezien deze het gevolg kunnen zijn van pre-eclampsie.

Gewrichtspijn tijdens de zwangerschap behandelen

Hier volgen enkele van de beste manieren om gewrichtspijn tijdens de zwangerschap te behandelen. Zoals we hierboven al zeiden, raadpleeg een specialist voor een persoonlijk behandelplan op basis van je fysieke toestand, medische geschiedenis en persoonlijke behoeften als je hier last van hebt.

Lees ook:
Gember en kurkuma voor verlichting van gewrichtspijn

1. Regelmatige lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap kan helpen bij gewrichtspijn

Je moet een actief leven leiden als je zwanger bent, want dit is een goede manier om je gewrichten soepel te houden. Enkele goede opties voor dit doel die ook ongemak kunnen verminderen zijn:

2. Therapeutische massages

Therapeutische massages kunnen gewrichtspijn ook helpen verminderen en het vasthouden van vocht voorkomen. Vraag daarom je arts wat voor soort massages voor je beschikbaar zijn tijdens de zwangerschap.

3. Koude- en warmtetherapie

Neem een warme douche om gewrichtspijn tijdens de zwangerschap te verlichten. Een andere optie is om elektrische kussens of dekens te gebruiken, omdat deze de gewrichten kunnen verlichten. Je kunt ook kiezen voor een ijskompres.

4. Voeten omhoog

Door je benen wat hoger te leggen kun je ze ontspannen en het vasthouden van vocht verminderen. Een goede manier om dit te doen is door op bed te gaan liggen, met je benen tegen de muur omhoog. Wacht vervolgens 10 minuten tot je van houding verandert.

5. Regelmatige pauzes zijn goed voor het behandelen van gewrichtspijn tijdens de zwangerschap

Gewrichtspijn tijdens de zwangerschap kan worden geaccentueerd als je niet regelmatig een pauze neemt. Probeer rustgevende momenten in te lassen om de belasting van je gewrichten en spieren te verlichten.

6. Vermijd het tillen van zware dingen

Het tillen van zware dingen kan je lichaam aantasten en gewrichtspijn verergeren. Houd er rekening mee dat je botten, spieren en gewrichten al een paar kilo extra dragen tijdens de zwangerschap, dus voeg daar niet meer gewicht aan toe.

Ook interessant om te lezen:
De beste en slechtste voedingsmiddelen voor je gewrichten

7. Consumptie van omega 3-vetzuren

Sommige onderzoeken geven aan dat regelmatige consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren of supplementen kan helpen om gewrichtspijn te verlichten.

8. Draag comfortabele schoenen

Comfortabele schoenen zijn de beste manier om te voorkomen dat je voeten meer spanning krijgen, dus vermijd hoge hakken. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld sneakers of andere comfortabele schoenen.

Medisch behandelen van gewrichtspijn tijdens de zwangerschap

Raadpleeg een arts

Raadpleeg je arts als er niets verbetert na het opvolgen van bovenstaand advies. Je arts kan medicijnen voorschrijven die veilig zijn tijdens de zwangerschap, zoals acetaminophen, oftewel paracetamol.

Gewrichtspijn tijdens de zwangerschap kan behoorlijk vervelend zijn, dus raadpleeg je arts voor een recept om je pijn te behandelen.

  • A.D.A.M, Inc. (2013). Gamma-linoleic acid. Retrieved from https://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/gammalinolenic-acid
  • Bernstein, S. (n.d.). Benefits of massage. Retrieved from https://www.arthritistoday.org/arthritis-treatment/natural-and-alternative-treatments/remedies-and-therapies/benefits-of-massage.php
  • Ellis, M. E. (2013, Julio 30). Natural relief from arthritis pain. Retrieved from https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/arthritis-natural-relief#Overview1 Gruenwald, J., Brendler, T., & Jaenicke, C. (Eds.). (2007). PDR for herbal medicines (4th ed.).
  • Montvale, NJ: Thomson Healthcare Inc. KidsHealth. (2012). Questions and answers. Retrieved from https://kidshealth.org/parent/question/infants/ankles.html#cat20230
  • Pietrangelo, A. (2014). Arthritis during pregnancy: Symptoms, treatments, and remission. Retrieved from https://www.healthline.com/health-slideshow/pregnancy-arthritis#1
  • University of Washington Department Orthopaedics and Sports Medicine. (n.d.). Pregnancy and arthritis. Retrieved from https://www.orthop.washington.edu/?q=patient-care/articles/arthritis/pregnancy-and-arthritis.html