Tijdens de zwangerschap paracetamol gebruiken

Er zijn onderzoeken gedaan om de veiligheid van het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap te evalueren. Dankzij deze onderzoeken kan men momenteel zeggen dat het voor zwangere vrouwen veilig is.
Tijdens de zwangerschap paracetamol gebruiken
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap is een onderwerp van veel controverse (Engelse link) en er zijn veel tegenstrijdige meningen over. Je weet het misschien niet, maar paracetamol, een vrij verkrijgbaar medicijn, is een van de meest verkochte medicijnen ter wereld.

Het probleem is dat mensen zich vaak niet bewust zijn van de bijwerkingen en contra-indicaties. Tot voor kort gaven de aanbevelingen over het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap aan dat het gevaarlijk was om het te gebruiken.

Op basis van klinische ervaring is er echter geen bewijs voor een verband tussen het gebruik van het medicijn en de impact op het urogenitaal stelsel. Er is ook niets met betrekking tot veranderingen in de neurologische ontwikkeling van het kind.

Paracetamol tijdens de zwangerschap: gebruik en effecten

Dit veel gebruikte medicijn heeft pijnstillende en koortsverlagende eigenschappen. Zo vermindert het dus pijn en koorts. Het lijkt op aspirine, behalve dat het de ontsteking niet vermindert en ook geen plaatjesremmende werking heeft.

Vanwege deze eigenschappen gebruiken mensen paracetamol om matige, acute en chronische pijn te verminderen. Het is de meest gebruikte pijnstiller (Spaanse link) als het om patiënten van ouder dan 50 jaar gaat.

Niemand weet precies hoe paracetamol werkt, hoewel we weten dat het centraal werkt. Er is echter een algemeen aanvaarde hypothese in de wetenschappelijke gemeenschap dat paracetamol de pijndrempel verhoogt door cyclo-oxygenasen te remmen. Dit zijn de moleculen die aan de synthese van prostaglandinen deelnemen.

Prostaglandinen zijn eiwitten die met pijn verband houden. Paracetamol is echter niet in staat om cyclo-oxygenasen op perifeer niveau, buiten het centrale zenuwstelsel, te remmen.

Om deze reden heeft het geen ontstekingsremmende werking. Daarnaast remt paracetamol ook de synthese en effecten van verschillende chemische mediatoren die pijnreceptoren gevoelig maken voor mechanische of chemische stimuli.

Wat betreft de effectiviteit bij het verminderen van symptomen van koorts, is paracetamol in staat om het hersengebied te blokkeren dat de lichaamstemperatuur regelt. Het slaagt er daarom in om warmte af te voeren door vaatverwijding te veroorzaken en de perifere bloedstroom en zweten te vergroten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat zijn opioïden en waarom worden ze voorgeschreven?

Bijwerkingen van paracetamol

Paracetamol

Paracetamol is hepatotoxisch (giftig voor de lever). In de meeste gevallen is deze giftigheid echter het gevolg van een overdosis of chronisch toegediende buitensporige doses. Door paracetamol geïnduceerde hepatotoxiciteit manifesteert zich als:

  • Levernecrose.
  • Geelzucht, dat is een gele verkleuring van de huid en slijmvliezen.
  • Spijsverteringsbloeding of blauwe plekken op de huid.
  • Encefalopathie.

Naast deze giftigheid kan het ook andere bijwerkingen veroorzaken, zoals:

Aanbevelingen voor het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouw met glas water en pil

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft onlangs de aanbevelingen voor het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap gewijzigd. Wanneer een bedrijf een medicijn op de markt brengt, dan moet het een reeks observationele onderzoeken uitvoeren om de veiligheid op de lange termijn te beoordelen.

Dit is ook om gevaren op te sporen die tijdens de voorgaande onderzoeksfasen nog niet zijn beoordeeld. Tijdens deze periodieke evaluatie van paracetamol door de afdeling geneesmiddelenbewaking hebben ze ook verder onderzocht wat het gevaar is voor de foetus van zwangere vrouwen die paracetamol gebruiken.

Alle nieuwe veiligheidsgegevens voor dit medicijn die via observatiestudies zijn gegenereerd, staan nu in het technische gegevensblad. Ze staan ook in de bijsluiters van het medicijn vermeld die dit actieve ingrediënt bevatten.

Zoals je kunt zien, heeft de AEMPS een solide basis om een oordeel te geven. Na alle bijbehorende beoordelingen te hebben uitgevoerd, concludeerden ze dat er geen bewijs is dat het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap invloed op het urogenitale stelsel heeft en ook niet dat het tot neurologische ontwikkelingsstoornissen bij een kind leidt.

Conclusie

Kortom, een zwangere vrouw kan onder toezicht van een arts paracetamol gebruiken en zolang ze er geen misbruik van maakt. Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van medicijnen en onder geen enkele omstandigheid aan zelfmedicatie doen. Volg bij twijfel altijd het advies van je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Farré, M., Abanades, S., Álvarez, Y., Barral, D., & Roset, P. N. (2004). Paracetamol. DOLOR. https://doi.org/10.12968/jprp.2019.1.1.7
  • Graham, G. G., Davies, M. J., Day, R. O., Mohamudally, A., & Scott, K. F. (2013). The modern pharmacology of paracetamol: Therapeutic actions, mechanism of action, metabolism, toxicity and recent pharmacological findings. Inflammopharmacology. https://doi.org/10.1007/s10787-013-0172-x
  • Eyers, S., Weatherall, M., Jefferies, S., & Beasley, R. (2011). Paracetamol in pregnancy and the risk of wheezing in offspring: A systematic review and meta-analysis. Clinical and Experimental Allergy. https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.2010.03691.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.