Medicijnbijsluiters - hoe ze te lezen

Het doseringsgedeelte van de bijsluiters van medicijnen vermeldt gewoonlijk de toe te dienen dosis op basis van het doel. Soms lijkt het of een bepaald medicijn niets doet of juist te veel doet. Verander echter nooit de voorgeschreven dosis zonder je arts te raadplegen.
Medicijnbijsluiters - hoe ze te lezen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Medicijnbijsluiters bevatten schriftelijke informatie over de medicatie die er in de verpakking zit. Ze zijn gericht op patiënten en geven informatie over de kenmerken van het geneesmiddel.

Het is altijd een goed idee om de medicijnbijsluiters bij de medicatie waar het om gaat te bewaren, zodat je deze na kunt lezen bij vragen. Dit soort informatie is bedoeld om patiënten te helpen bij het juiste gebruik van hun medicatie en het naleven van de voorgeschreven behandeling.

De informatie op medicijnbijsluiters

Medicijnbijsluiters vind je bij alle medicijnen

De medicijnbijsluiters bieden de nodige informatie over de therapeutische toepassing, zoals indicaties, dosering, voorzorgsmaatregelen, contra-indicaties, ongewenste reacties of gebruik onder speciale omstandigheden. Ze bevatten ook de chemische samenstelling van het medicijn en instructies voor:

  • de toediening.
  • het gebruik.
  • de juiste manier van bewaren.

Deze bijsluiters specificeren ook alle mogelijke bijwerkingen, interacties en contra-indicaties. Daarnaast bevatten ze een samenvatting van de klinische gegevens, farmacologische eigenschappen en pre-klinische veiligheidsgegevens.

1. Beschrijving

Het eerste deel van de medicijnbijsluiter geeft informatie over de werkzame stoffen van een medicijn en de samenstelling ervan. Het vertelt je de naam van de stoffen, de hoeveelheid die het bevat en hun verschillende vormen.

De actieve stoffen zijn voor therapeutische doeleinden, terwijl de hulpstoffen voor zich spreken. Farmaceutische bedrijven moeten deze hulpstoffen in de bijsluiters vermelden, omdat sommige bij mensen met allergieën of intolerantie tot klachten kunnen leiden.

2. Doel van de medicatie

Deze sectie bevat informatie over het farmaceutische vorm van de medicatie. Het legt ook uit tot welke therapeutische groep de werkzame stof behoort en het effect ervan op het menselijk lichaam. Daarnaast worden de ziekten vermeld waar het medicijn voor bedoeld is om te behandelen en voor welke ziekten het is goedgekeurd.

3. Informatie die je moet weten voordat je met het geneesmiddel begint

Apotheker legt het medicijn uit

Bepaalde medicijnen zijn niet voor iedereen geschikt. Om deze reden kan het nodig zijn om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen of speciale aanpassingen te maken, afhankelijk van de specifieke situatie.

Binnen deze sectie specificeren farmaceutische bedrijven een reeks situaties waarmee een patiënt rekening moet houden voordat hij dat specifieke medicijn gebruikt. Daarom zullen de medicijnbijsluiters het volgende vermelden:

  • Alle gevallen waarin je dit medicijn niet mag gebruiken.
  • Je vindt hier ook speciale waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen, zoals het gebruik ervan bij bepaalde voeding en dranken. Dat wil zeggen, of je het met voedsel of op een lege maag moet innemen en ook of je alcoholische dranken kunt drinken of niet.
  • Daarnaast vind je aanbevelingen voor het gebruik van het medicijn in specifieke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld in het geval van zwangerschap of voor vrouwen die borstvoeding geven.
  •  In dit gedeelte van de medicijnbijsluiter worden ook de mogelijke interacties van een medicijn met andere medicijnen beschreven. Dat wil zeggen, het beschrijft welke effecten er kunnen optreden na gelijktijdige toediening met andere medicijnen. Dit is belangrijk omdat dit het effect van een van de medicijnen kan versterken of juist tegenwerken.

4. Dosering

Dit deel van de medicijnbijsluiters specificeert de dosis die moet worden toegediend in overeenstemming met het doel waarvoor een patiënt het gaat gebruiken. Ook al lijkt het alsof een bepaald medicijn weinig tot geen effect heeft of als je er juist erg ‘high’ van wordt, mag je de dosis niet veranderen zonder eerst je arts te raadplegen.

  • Er zijn medicijnen van welke een arts mogelijk de dosis moet aanpassen, vooral als deze wordt voorgeschreven aan ouderen of kinderen.
  • Artsen moeten mogelijk ook de dosis aanpassen bij mensen met nier- of leverproblemen.

Deze sectie bevat ook informatie over hoe je het medicijn moet innemen, evenals noodzakelijke informatie voor die momenten waarop je te veel van het medicijn hebt ingenomen of wanneer je een dosis hebt overgeslagen.

5. Bijwerkingen

Arts geeft instructies over medicijn

Alle medicamenten kunnen leiden tot bijwerkingen en ongewenste reacties. Dit deel van de bijsluiter informeert je over ongewenste reacties die een bepaald medicijn in je lichaam zou kunnen veroorzaken.

Onthoud dat de meeste medicijnen geen bijwerkingen hebben en als ze toch verschijnen dat ze vaak mild zijn. Je moet echter contact opnemen met je arts of apotheker als er een bijwerking of reactie optreedt.

6. Bewaren van het medicijn

Dit gedeelte van de bijsluiter beschrijft details over de bewaarcondities. Het is namelijk belangrijk om je medicijnen te bewaren bij de aanbevolen temperatuur en vochtigheid.

Conclusie over medicijnbijsluiters

Het lezen van de medicijnbijsluiters is belangrijk omdat het alle informatie bevat die je nodig hebt. Je moet echter altijd je arts of apotheker raadplegen als je twijfels hebt. En het allerbelangrijkste: doe nooit aan zelfmedicatie!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cerviño López, M. (2010). Farmacovigilancia. Albéitar: Publicación Veterinaria Independiente.

  • Rojas, C. B. (2001). Fases del desarrollo de un nuevo medicamento. Estrategias de Investigación En Medicina Clínica. El Manual Moderno.

  • Aguilar, N. G., & Girón Aguilar Nora, D. R. (2010). Sistema de distribución de medicamentos por dosis unitarias Elaborado por : Honduras OPS / OMS Rosario D´Alessio Asesora Regional en Servicios Farmacéuticos OPS / OMS Octubre 1997. Serie Medicamentos Esenciales Y Tecnologia. https://doi.org/10.1101/093575


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.