Wat is het Europese Medicijnen Verificatie Systeem?

Het doel van de Europese Medicijnen Verificatie Systeem is om medicijnen eenvoudig te kunnen identificeren door codes af te drukken en beveiligingen aan de buitenkant van de verpakking te gebruiken.
Wat is het Europese Medicijnen Verificatie Systeem?
Iván Losada

Geschreven en geverifieerd door de arts en chiropractor Iván Losada.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het Europese Medicijnen Verificatie Systeem is een reactie op de richtlijn voor de bestrijding van de steeds vaker voorkomende namaakmedicijnen. In dit artikel leggen we uit wat het is.

De risico’s van namaakmedicijnen

Valse of namaakmedicijnen zijn een winstmodel dat indruist tegen de farmaceutische industrie en de overheden van de Europese landen zelf. Dit komt vooral omdat er over deze medicijnen geen belasting betaald wordt. Echter, ongecontroleerde stoffen en medicijnen vormen ook een ernstig risico voor de volksgezondheid.

Mensen die medicijnen nodig hebben kunnen namaakgeneesmiddelen innemen die niet de werkzame stoffen bevatten die ze nodig hebben voor de behandeling van hun ziekte. Ze kunnen ook giftige producten innemen of medicijnen met verschillende gradaties van ernstige bijwerkingen.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
HIV en aids vaccin binnenkort getest

Doelstellingen van het Europese Medicijnen Verificatie Systeem

Doelstellingen van het Europese Medicijnen Verificatie Systeem

Het doel van het Europese Medicijnen Verificatie Systeem is om de richtlijnen, het veiligheidskader en de technische voorschriften van medicijnen te definiëren.

Al deze regels zullen de identificatie en verificatie van de authenticiteit (echtheid) van de geneesmiddelen die via apotheken worden afgegeven mogelijk maken. Het is ook bedoeld om de online verkoop van namaakmedicijnen te bestrijden.

De geïntroduceerde veiligheidsmaatregelen zijn allemaal gericht op de gemakkelijke identificatie van medicijnen. Dit doet men door codes en veiligheidsmaatregelen op de buitenkant van de verpakkingen van de geneesmiddelen af ​​te drukken.

Dit verhoogt en verscherpt de controles bij apotheken die online medicijnen verkopen en het verscherpt tevens de vereisten voor registratie van de groothandel.

Deze beveiligingsmaatregelen vormen een register waarin bijgehouden wordt welke medicijnen er binnenkomen bij de apotheken en welke worden verstrekt. Dit geldt zowel voor bedrijven die online werken als voor in ziekenhuizen – zowel reguliere ziekenhuizen als privéklinieken.

Wat biedt het Europese Medicijnen Verificatie Systeem?

 • Unieke codering en identificatie voor elk medicijn.
 • Een uniforme en geconsolideerde database voor de hele industrie, de handel en de administratie.
 • De verificatie van elk medicijn op het afgiftepunt.
 • Het zal de veiligheid van de patiënten verbeteren en tegelijkertijd hun privacy beschermen.
 • Bovendien profiteert iedereen van de wereldwijde voordelen van deze universele registratie van alle medicijnen.
 • Het  Europese Medicijnen Verificatie Systeem voorziet ook in een uniek serienummer voor elk medicijn.
 • Het vereenvoudigt beveiligingsmaatregelen en maakt ze tegelijkertijd betrouwbaar en krachtig.
 • Ten slotte zal het Europese Medicijnen Verificatie Systeem de deelname stimuleren en elke tak van het farmaceutische systeem betrekken.

Veiligheidsmaatregelen

Veiligheidsmaatregelen

De beveiligingsmaatregelen garanderen de authenticiteit van medicijnen via het Europese Medicijnen Verificatie Systeem. Het systeem is verplicht in alle EU-lidstaten en dient om apotheken te identificeren die online geneesmiddelen zonder recept verkopen.

Ook zijn er strikte controles en normen met betrekking tot de samenstelling van medicijnen, actieve ingrediënten en producenten en marketeers. De verpakkingen zullen voorzien zijn van veiligheidsmaatregelen die de ‘Datamatrix’ wordt genoemd.

Deze moet worden opgenomen in de assemblagelijnen van de farmaceutische industrie. Het doel is om de authenticiteit te verifiëren en manipulatie te voorkomen.

Gebruik

De volgende organisaties hebben deel uit gemaakt van de ontwikkeling en implementatie van deze Europese regelgeving:

 • Internationale Federatie van farmaceutische bedrijven
 • Federatie van farmaceutische groothandels
 • Vereniging voor toegankelijke geneesmiddelen
 • Algemene Farmaceutische Raad

Dit verificatiesysteem is op 9 februari 2019 in werking getreden in alle landen van de Europese Unie, nadat men er drie jaar aan gewerkt heeft. In sommige landen zijn echter nog bepaalde ontwikkelingen noodzakelijk voordat ze volledig aan de richtlijnen kunnen voldoen.

De farmaceutische industrie heeft meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd om de productielijnen aan te passen aan de nieuwe eisen van de lancering van het Europese Medicijnen Verificatie Systeem.

Daarom is de incidentie van namaakgeneesmiddelen op de markt erg laag. Op dit moment houdt deze eigenlijk altijd verband met de online verkoop van medicijnen. Deskundigen zijn echter van mening dat het een goede veiligheidsmaatregel is die ten goede komt aan zowel de consumenten, de industrie als de overheden.

Over het algemeen zal het Europese Medicijnen Verificatie Systeem dan ook een ​​belangrijk mechanisme zijn voor de effectieve traceerbaarheid van medicijnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.