De beste en slechtste voedingsmiddelen voor je gewrichten

Het volgen van een gezond dieet voor je gewrichten is essentieel om gewrichtsproblemen te voorkomen of te verergeren. Lees verder om de beste en slechtste voedingsmiddelen voor je gewrichten te ontdekken!
De beste en slechtste voedingsmiddelen voor je gewrichten
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het volgen van een gezond eetpatroon voor je gewrichten is essentieel voor een goede lichamelijke gezondheid. Gewrichten worden dagelijks blootgesteld aan hard werken. Als je ze dus niet goed verzorgd, kunnen ze ernstig beschadigd raken.

Gewrichten zijn de punten in het lichaam waar twee botten samenkomen, zodat ze kunnen bewegen. Daarom bestaan ze uit bot en kraakbeen. Deze structuren kunnen makkelijk beschadigd raken.

Zowel veroudering als lichamelijke activiteit verhogen de kans op deze problemen aanzienlijk. Als je echter de juiste voeding eet, kun je helpen je gewrichten te beschermen en te verzorgen.

Een veel voorkomende gewrichtsaandoening is reumatische artritis. Deze ziekte wordt veroorzaakt door hyalien kraakbeenslijtage. Dit is een zeer gespecialiseerde structuur die het botoppervlak van gewrichten bedekt. Op dit moment bestaan er slechts gedeeltelijke behandelingen voor deze problemen.

Voeding voor gewrichten: aanbevelingen

Volgens de wetenschappelijke literatuur zijn er enkele voedingsmiddelen die je absoluut in je dieet moet opnemen. We zullen deze voedingsmiddelen hieronder bespreken.

Kurkuma

Kurkumapoeder in een kom

Kurkuma is een goede bondgenoot als het gaat om het verlichten van artritis en artrose. Het beste is dat het, in tegenstelling tot andere ontstekingsremmende middelen, niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.

Bovendien is het in staat om histamine in ontstekingsprocessen te verminderen en de activiteit van twee enzymen te stimuleren:

  • glutathion S-transferase
  • glutathionperoxidase

Deze enzymen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de reactie van het lichaam op ontstekingsprocessen, waardoor de verwijdering van afvalstoffen makkelijker wordt.

De curcumine die deze wortel bevat is bestudeerd bij verschillende soorten pijn vanwege de ontstekingsremmende en pijnstillende effecten.

Olijfolie

Olijfolie en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren kunnen de chronische ontsteking die gepaard gaat met verschillende soorten ziekten en gewrichtsaandoeningen verminderen. Daarom is het belangrijk om het in je dieet op te nemen.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Ga nierstenen tegen met deze thee van gember en kurkuma

Gember

Gemberpoeder en een gemberwortel

Gember is een ander traditioneel middel tegen pijn, omdat het veel weg heeft van kurkuma. Deze natuurlijke remedie wordt al vele jaren gebruikt om misselijkheid, migraine of zelfs hoge bloeddruk te behandelen.

In de afgelopen jaren hebben sommige tijdschriften echter verschillende resultaten laten zien over de voordelen van dit middel voor artrose. Een studie gepubliceerd in het Journal of Medicine Food ondersteunt echter de gunstige rol van gember in je eetpatroon opnemen voor de gewrichten.

Vitamine D

Hoewel er geen genezing is voor reumatoïde artritis boekt de wetenschap elke dag vooruitgang. Onlangs werd een vergelijkend en gerandomiseerde klinisch onderzoek uitgevoerd naar het effect van vitamine D op verschillende parameters bij artrose van de knie.

De auteurs onderzochten of het toedienen van deze vitamine bij 107 patiënten met artrose in de knie en een tekort aan vitamine D:

  • de pijn kon verlichten.
  • de gewrichtsfunctie kon verbeteren.
  • bepaalde biochemische markers kon veranderen.

Na een jaar merkten de auteurs op dat degenen die vitamine D gebruikten, een verbetering vertoonden als het ging om pijn en functioneren, evenals een normaal vitamine D-niveau in het bloed. Daarom is vitamine D geweldig voor je gewrichten.

Andere voedingsmiddelen voor gewrichten

Naast de voedingsmiddelen die we hierboven hebben genoemd, kunnen veel andere voedingsmiddelen deze structuren versterken. Hier zijn er enkele voorbeelden:

Voedsel dat slecht is voor de gewrichten

Suiker is niet goed voor je gewrichten

Net zoals bepaalde voedingsstoffen de toestand van de gewrichten kunnen verbeteren, kunnen andere de gewrichten negatief beïnvloeden. Onder deze voedingsmiddelen vallen orgaanvlees en rood vlees. Beide voedingsmiddelen kunnen de ontwikkeling van symptomen van jicht bevorderen.

Jicht is een aandoening die zich ontwikkelt door de ophoping van urinezuur in het bloed. Het vormt kristallen die zich pijnlijk afzetten in de gewrichten. Daarom is het verstandig om slechts beperkt rood vlees, orgaanvlees en witvis te eten.

Een ander voedsel dat je beter kunt vermijden is zonnebloem- en sojaolie. Deze oliën zijn rijk aan omega 6-vetzuren, die de ontsteking kunnen verergeren. Wees ook voorzichtig met ultrabewerkte voeding.

Tot slot suggereren bepaalde studies dat suiker de ontsteking kan verergeren. Hoewel het een snelle energieboost biedt, duurt deze niet lang en kan het tot problemen leiden voor mensen met artritis. Het consumeren van te veel suiker en ultrabewerkte voedingsmiddelen kan ontstekingsprocessen verergeren.

Conclusie

Als je de gezondheid van je gewrichten wilt beschermen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te volgen, om je niet te veel in te spannen en een dieet te volgen dat rijk is aan onder andere groenten, omega 3-vetzuren en vitamine D.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Daily JW., Yang M., Park S., Efficacy of turmenic extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta analysis of randomized clinical trials. J Med Food, 2016. 19 (8): 717-29.
  • Castellanos T, L., & Rodriguez D, M. (2015). El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/s0717-75182015000100012
  • Grzanna R., Lindmark L., Frondoza CG., Ginger an herbal medicinal product with broad anti inflammatory actions. J Med Food, 2005.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.