Ga nierstenen tegen met deze thee van gember en kurkuma

Heb je last van nierstenen of wil je de ontwikkeling ervan voorkomen? Probeer dan eens deze heerlijke en geweldige natuurlijke thee!
Ga nierstenen tegen met deze thee van gember en kurkuma

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Nierstenen zijn steentjes van onopgeloste afvalstoffen in de urine. De nieren zijn uitscheidingsorganen die de taak hebben om bloed te filteren van gifstoffen en onzuiverheden. Deze gifstoffen en onzuiverheden worden vervolgens via de urine uit het lichaam gedreven.

Deze taak is van essentieel belang voor het natuurlijke ontgiftingsproces in het lichaam. Daardoor is het ook van belang bij het onderhoud van de lichamelijke gezondheid.

Nierstenen worden ook wel calculi genoemd. Ze zijn een van de aandoeningen die zich regelmatig voordoen in dit belangrijke deel van het lichaam. Dit zijn solide kristallen die gevormd worden door bepaalde stoffen die aanwezig zijn in de urine.

Nierstenen kunnen zo klein zijn als een graankorrel of wel zo groot als een parel.

Nierstenen bestaan uit mineralen of proteïnen die in de nieren achterblijven en kunnen gevaarlijke obstructies veroorzaken in de plasbuis. Dit veroorzaakt erg veel pijn, blokkades bij het urineren en andere symptomen die iemands levenskwaliteit kunnen beïnvloeden.

Het probleem is dat doktoren vaak niet in staat zijn om nierstenen bijtijds op te sporen. Hierdoor worden ze alsmaar groter en doen er zich op een gegeven moment complicaties voor die behandeling moeilijk maken.

In sommige gevallen is een operatieve ingreep vereist. Maar er bestaan gelukkig ook een paar huismiddeltjes die kunnen helpen om de nierstenen op te lossen. 

In dit artikel delen we het recept voor een heerlijke thee van gember en kurkuma. Gember en kurkuma zijn twee ontstekingsremmende en zuiverende ingrediënten die erg behulpzaam kunnen zijn.

Thee van gember en kurkuma om nierstenen tegen te gaan

Dit natuurlijke drankje gemaakt van gember en kurkuma is een geweldig supplement om nierstenen tegen te gaan. Maar de nierstenen moeten dan nog niet al te groot zijn.

Beide ingrediënten zijn rijk aan actieve bestanddelen die de urine zuiveren en afvalstoffen die nierstenen zouden kunnen veroorzaken elimineren.

De voordelen van gember

Gember

Gember is een natuurlijk ingrediënt dat al sinds eeuwen wordt gewaardeerd vanwege haar krachtige ontstekingsremmende, pijnstillende en ontgiftende werking.

Daarnaast wordt gember vaak gebruikt als basis voor behandelingen om spijsverteringsproblemen tegen te gaan.  Aangezien het kan helpen om darmgas tegen te gaan en het een antibacteriële en vochtafdrijvende werking heeft.

Ook is gember een middel dat al eeuwenlang wordt gebruikt om ziektes die het urinestelsel aantasten te behandelen. Hiertoe behoren ook nierstenen toe.

Het actieve bestanddeel gingerol kan helpen om kleine nierstenen die de plasbuis obstrueren pijnloos en effectief af te breken.

De voordelen van kurkuma

Kurkuma

Kurkuma is een van de meest aanbevolen specerijen om je bloed te ontgiften en de gezondheid van je nieren te verbeteren.

Het actieve bestanddeel curcumine geeft kurkuma een antioxidante, ontstekingsremmende en pijnstillende werking, wat erg handig is voor de behandeling van verschillende soorten ziektes.

Kurkuma wordt al honderden jaren door mensen van over de hele wereld gebruikt als middeltje om de nieren te zuiveren, aangezien het zwelling vermindert, gifstoffen elimineert en helpt om nierstenen die gevormd worden door zouten en proteïnen af te breken.

Daarnaast heeft het een beschermend effect op de plasbuis. Niet alleen omdat het voorkomt dat de plasbuis verstopt raakt, maar ook omdat het een beschermende barrière creëert tegen bacteriën en virussen die infecties kunnen veroorzaken.

Hoe je deze thee van gember en kurkuma maakt

Thee tegen Nierstenen

Deze natuurlijke thee van gember en kurkuma is een zeer oud recept dat dient als een aanvulling op behandelingen voor nierstenen.

Beide specerijen gaan zwelling in de organen tegen. Daarnaast bevorderen ze ook de afbraak van nierstenen die pijn en problemen met urineren veroorzaken.

Dankzij de geweldige samenstelling van voedingsstoffen, is deze thee een middeltje dat onder andere ook kan helpen om de bloedso mloop te bevorderen, het cardiovasculaire systeem te ondersteunen en de gezondheid van gewrichten te verbeteren.

Het regelmatig consumeren van deze thee kan helpen om de bloeddruk stabiel te houden en de cognitieve gezondheid aanzienlijk te verbeteren.

Ingrediënten

 • 1 stukje gember (ongeveer 2,5 cm)
 • 1 theelepel gemalen kurkuma (5 gram)
 • ½ liter water
 • 1 eetlepel biologische honing (25 gram) (optioneel)

Bereiding

 • Breng het water in een pannetje aan de kook. Doe de gember en de kurkuma in een kan en giet het kokende water hier overheen.
 • Laat dit samen ongeveer tien tot vijftien minuten staan, zodat de extracten uit de specerijen kunnen trekken.
 • Giet het water vervolgens door een zeef. Voeg als je wilt een beetje honing toe om de thee wat zoeter te maken.
 • Drink deze thee iedere dag, bij voorkeur op een lege maag.

Contra-indicaties

 • Mensen met leverziekte kunnen deze thee beter niet drinken.
 • Deze thee kan averechts werken voor mensen die last hebben van maagzweren, gastritis of prikkelbaredarmsyndroom.
 • Indien je een farmacologische behandeling volgt, kun je het beste eerst even overleggen met een specialist, om te achterhalen of de eigenschappen van deze thee een negatieve invloed kunnen hebben op de werking van de medicijnen die je inneemt.

Tot slot is het van essentieel belang om duidelijk te maken dat dit middeltje een aanvullende behandeling is voor nierstenen. Hoewel deze thee dus zeer effectief kan zijn in sommige gevallen, is het daarnaast altijd verstandig om ook medische hulp in te schakelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Michael S. Richardson. ENCICLOPEDIA DE LA SALUD: Qué debemos hacer para disfrutar de una buena salud. Editorial AMAT, 2004.
 • Mario R. Garcia Palmieri. Lo Que Debes Saber Sobre Tu SaludLa Editorial, UPR, 2000.
 • Morton A. Meyers, MD, FACR, FACG. Radiologia dinamica del abdomen: anatomia normal y patologica. Springer Science & Business Media, 2000.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.