Kan je urineweginfecties snel en natuurlijk behandelen?

Het drinken van veel water gedurende de dag is een van de beste manieren om urineweginfecties te bestrijden, omdat het bacteriën wegspoelt.
Kan je urineweginfecties snel en natuurlijk behandelen?

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een urineweginfectie ontstaat wanneer er te veel micro-organismen in een deel van de urinewegen (nieren, blaas, urineleider) aanwezig zijn. Hieronder bespreken we onder andere of urineweginfecties snel en natuurlijk behandelen mogelijk is.

Urineweginfecties kunnen worden veroorzaakt door een verzwakt immuunsysteem of directe blootstelling aan ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Bij deze infecties gaat het om milde of ernstige symptomen die de dagelijkse activiteiten kunnen verstoren, door algemeen ongemak in het hele lichaam te veroorzaken.

Kunnen ze op natuurlijke wijze worden behandeld? Hoewel sommige gevallen medische hulp nodig hebben, kunnen de meeste met alternatieve remedies worden behandeld.

Lees dit artikel verder om meer te weten te komen over de belangrijkste kenmerken van urineweginfecties. Ook zullen we een aantal zelfgemaakte remedies bespreken die ze op een natuurlijke manier kunnen voorkomen.

Wat veroorzaakt urineweginfecties?

Dit soort infecties ontstaat wanneer ziekteverwekkers via de plasbuis het lichaam binnendringen. Hoewel de urinewegen normaal gesproken kunnen voorkomen dat ze binnentreden, kan deze verdediging verzwakt raken.

Vervolgens kunnen virussen, bacteriën en schimmels zich ongecontroleerd verspreiden in de blaas, plasbuis of nieren.

Factoren die geassocieerd worden met urineweginfecties zijn:

 • Slechte persoonlijke intieme hygiënegewoonten
 • Gebruik van irriterende middelen op je geslachtsdelen
 • De drang om te plassen weerstaan
 • Onbeschermde geslachtsgemeenschap
 • Gebruik van een pessarium
 • Afwijkingen of verwondingen in de urinewegen
 • Recente urineweg-onderzoeken

Symptomen van een urineweginfectie

Urineweginfecties ongemak

De signalen en symptomen van urineweginfecties zijn niet altijd duidelijk bij geïnfecteerde personen. Soms zijn ze zo gering dat ze onopgemerkt blijven. In de meeste gevallen kan het echter voorkomen dat je last hebt van:

 • Voortdurende noodzaak om te plassen
 • Pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen
 • Urineren van kleine hoeveelheden troebele, stinkende urine
 • Pijn in de onderbuik
 • Bloed in de urine
 • Matige koorts en rillingen
 • Vermoeidheid

Urineweginfecties snel en natuurlijk behandelen

Urineweginfecties snel en natuurlijk behandelen bestaat onder andere uit het veranderen van je leefgewoonten en het bereiden van remedies met planten of kruiden. Wanneer ze gecombineerd worden, kunnen deze oplossingen je helpen om met symptomen om te gaan terwijl je geneest.

Drink meer water

Water drinken

Veel water drinken kan onder andere helpen om een urineweginfectie onder controle te houden. Dit verbetert namelijk de leverfunctie, reinigt de urinewegen en vermindert de concentratie van bacteriën in je systeem.

 • Drink 6 tot 8 glazen per dag, alleen of door thee te drinken.

Beperk je suiker- en alcoholinname

Om je herstel te versnellen, is het belangrijk om je suiker- en alcoholconsumptie zo veel mogelijk te beperken. Beide bevatten namelijk stoffen die je urinewegen kunnen irriteren.

Gebruik warme kompressen

Warme kompressen zijn een uitstekende manier om de pijn in het bekkengebied te beperken. Bovendien stimuleert het direct de bloedcirculatie en vermindert het de zwelling.

 • Als je last hebt van ongemak, maak dan een doek vochtig in heet water en breng het aan op het aangetaste gebied.

Gebruik katoenen ondergoed

Katoenen ondergoed

De vochtigheid en warmte van de genitaliën is een perfecte omgeving voor de groei van bacteriën. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor ademend katoenen ondergoed.

Drink radijssap

Radijssap is een natuurlijk middel dat cystitis of een urineweginfectie kan verzachten. Het bevat ontstekingsremmende en antibacteriële bestanddelen, waardoor het ideaal is voor het verlichten van de symptomen.

 • Drink tot 2 glazen radijssap per dag.

Drink kokoswater

De eigenschappen van kokoswater kunnen ook een grote hulp zijn bij het beheersen van de symptomen van een infectie. Wanneer je het drinkt help je je lichaam bij het reinigen van je urinewegen, het reguleren van de pH van je urine en help je virussen en bacteriën weg te spoelen.

 • Drink 2 of 3 glazen kokoswater per dag.

Eet rauwe knoflook

Teentjes knoflook

Knoflook bevat actieve antibacteriële en schimmelwerende stoffen die kunnen helpen bij de behandeling van urineweginfecties. Ook is het goed om het rauw te eten, omdat veel van zijn eigenschappen verloren gaan wanneer het verhit wordt.

 • Eet 2 tot 3 teentjes knoflook per dag.

Vergeet tot slot niet om de urineweginfecties die je hebt gehad te noteren. Hoewel ze veelvoorkomend kunnen zijn en urineweginfecties snel en natuurlijk behandelen vaak mogelijk is, is het soms nodig om hun oorsprong te bepalen om ze effectiever te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.