7 lichaamssignalen die je niet mag negeren

Er zijn bepaalde lichaamssignalen die niet normaal zijn. Ze kunnen een indicatie zijn, maar ook een ernstig probleem dat zo snel mogelijk behandeld moet worden.
7 lichaamssignalen die je niet mag negeren

Laatste update: 21 januari, 2019

Ons lichaam stuurt ons steeds signalen. Vaak luisteren we echter niet of weten we niet hoe we deze lichaamssignalen moeten interpreteren.

Ons lichaam betaalt echter de prijs voor alles wat we doen. Hieronder valt alles, van niet goed eten tot niet bewegen zoals we zouden moeten doen. Daarom moet je opletten als je deze belangrijke lichaamssignalen opmerkt die je normaal gesproken niet hebt.

Pijn zou je niet moeten negeren

Vaak denken we als iets pijn doet, dat het vanzelf weer overgaat. We maken ons er geen zorgen om. Tenslotte hoeven we niet voor ieder pijntje naar de dokter te gaan. We zouden echter wel op moeten letten op de lichaamssignalen die we voelen en met name hoe ze in de loop der tijd veranderen.

Pijn is een verdedigingsmechanisme. Onze lichamen gebruiken het om onze aandacht te trekken. Het vertelt ons dat er iets niet in orde is. En omdat onze lichamen behoorlijk slim zijn, moeten we de lichaamssignalen niet negeren.

7 lichaamssignalen die je niet mag negeren

1. Pijn op de borst

Pijn op de Borst

Als dit gepaard gaat met kortademigheid of tachycardie  zou het een voorwaarschuwing voor een hartaanval kunnen zijn. De pijn is intens en kan op ieder moment van de dag optreden.

Als de pijn aan de linkerkant van je borst zit, kan dit een signaal van een mogelijk hartaanval zijn. Als de pijn aan de rechterkant van je borst zit, kan het diverse problemen aanduiden. Tussen de mogelijkheden zitten onder andere een borstangina, borstaneurysma en astma-aanval.

Let goed op als de pijn verband houdt met je hart. De pijn kan optreden in je keel, je linkerarm of je buik en kan gepaard gaan met misselijkheid en duizeligheid.

2. Gewrichtspijn

Gewrichtspijn

Veel mensen denken dat pijn in de gewrichten normaal is. Dat het gewoon iets is dat gewoon gebeurt als je ouder wordt.

We moeten natuurlijk bedenken dat sommige gevallen veroorzaakt kunnen zijn door een ongeval of een scheurtje.

Als je echter merkt dat je gewricht rood en dik is, zou het om reumatoïde artritis kunnen gaan. In de loop van de tijd kan een correcte behandeling voorkomen dat het probleem verergert. Het kan zelfs voorkomen dat je het gewricht niet goed meer kunt gebruiken. Dat geldt vooral als het je handen betreft.

Andere mogelijke oorzaken van pijn zijn:

  • Reumatische koorts
  • Hepatitis
  • Griep
  • Jicht
  • Artritis

3. Ernstige hoofdpijn

Ernstige Hoofdpijn

Migraine kan veroorzaakt worden door vermoeidheid en door te veel stress. Daarom nemen we vaak een pijnstiller. We gaan slapen en we vergeten het helemaal. Daar moet je echter voorzichtig mee zijn, want hoofdpijn kan een symptoom zijn van een cerebraal aneurysma.

Een aneurysma wordt gekenmerkt door het opzwellen van een slagader die je hersenen van bloed voorziet. Voordat dit gebeurt, zouden er een paar andere symptomen merkbaar moeten zijn.  Deze symptomen zijn onder andere:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Overgevoeligheid voor licht en geluid
  • Het zien van een halo

Als het probleem ernstig genoeg is, kan het een bloeding veroorzaken en tot een beroerte leiden. Als je meerdere keren achter elkaar zware hoofdpijn hebt, negeer dit dan niet.

4. Scherpe pijn onderin je buik

Scherpe Pijn in de Onderbuik

Als de pijn aan de rechterkant onderin je buik zit, zou je een ontstoken blindedarm kunnen hebben.

Een van de gewone symptomen van blindedarmontsteking is een soort kramp die begint bij je navel. Deze pijn verspreidt zich dan naar je benen. Vaak gaat het dan gepaard met misselijkheid, koorts en ontsteking van het gebied.

Voor vrouwen kan buikpijn ook een symptoom zijn van baarmoedercystes. De pijn kan zowel links als rechts of aan beide kanten ontstaan. Als deze met vocht gevulde zakken openscheuren, is de pijn ondragelijk. De resten moeten zo snel mogelijk verwijderd worden om de bloedtoevoer naar de eierstokken mogelijk te houden.

Symptomen van de ziekte van Alzheimer

Ook je hersenen kunnen signalen afgeven om je te laten weten dat iets niet goed werkt.

Naast cognitieve degeneratie die normaal is bij het ouder worden, zijn er patronen die wijzen op een ernstige aandoening: de ziekte van Alzheimer. Op dit moment is er nog geen genezing mogelijk voor deze aandoening.

Heb aandacht voor onderstaande symptomen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vormen van dementie naast Alzheimer

1. Vergeetachtigheid

Concentratie

Geheugenverlies en het moeilijk nieuwe informatie kunnen opslaan, zijn twee van de meest voorkomende symptomen.

Symptomen die je niet moet negeren zijn onder andere:

  • Het vergeten van belangrijke data.
  • Het steeds opnieuw dezelfde vraag stellen.
  • Het meerdere keren vertellen van hetzelfde verhaal aan dezelfde mensen.

2. Situaties waarin een probleem moet worden opgelost

Er zijn nog meer symptomen van de ziekte van Alzheimer, zoals:

  • Het onvermogen om een plan te volgen.
  • Het niet kunnen doen van een activiteit die denkvermogen vraagt.
  • Het niet kunnen analyseren van informatie.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan problemen met het exact volgen van een recept of het niet opvolgen van een doktersadvies.

Tegelijkertijd kan dit gepaard gaan met een bepaalde mate van problemen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Een paar voorbeelden hiervan zijn autorijden, het onthouden van de regels van een spel, het doen van de was etcetera.

3. Desoriëntatie

Desoriëntatie

Niet weten welke dag het is, waar je bent of waar je naar op weg bent, zijn typische symptomen van deze degeneratieve aandoening.

Jezelf vragen: “Wat ging ik ook alweer in de keuken doen?” of “Waar was ik naar op zoek in de slaapkamer” komt ook vaak voor.

Verdwalen in de stad of in de metro, niet weten waar je heen gaat terwijl je aan het wandelen bent of terug naar huis willen en de bushalte niet kunnen vinden, zijn symptomen die we in ons achterhoofd moeten houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.