Tekenen en symptomen van blindedarmontsteking

Het is van essentieel belang om de symptomen van een blindedarmontsteking meteen te herkennen en zo snel mogelijk een dokter te raadplegen. Ontdek daarom wat de tekenen en symptomen van blindedarmontsteking zijn om er zeker van te zijn dat je zo snel mogelijk de juiste hulp inschakelt.
Tekenen en symptomen van blindedarmontsteking

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

De blindedarm is een orgaan die eruitziet als een zakje en verbonden is aan de dikke darm. Dit orgaan voert helemaal geen belangrijke functies uit. Daarom kun je heel goed zonder door het leven gaan. Maar soms kun je last krijgen van blindedarmontsteking.

De functie van dit orgaan is nog altijd onbekend. Men gaat er echter van uit dat de blindedarm weefsel bevat dat het immuunsysteem bevordert om infecties af te weren.

Soms kun je last krijgen van blindedarmontsteking

Wanneer dit orgaan ontstoken raakt, spreken we van een blindedarmontsteking. Wanneer blindedarmontsteking onbehandeld blijft, kan de blindedarm uiteindelijk barsten. Deze situatie kan levensbedreigend zijn.

Het is dan ook van essentieel belang om meteen medische hulp in te schakelen bij de eerste tekenen van blindedarmontsteking.

Deze ontsteking kan verschillende symptomen veroorzaken. Vanaf het moment dat de blindedarm ontstoken raakt, kan het tussen de 48 en 72 uur duren voordat het orgaan barst. Daarom is het zo belangrijk om de symptomen van een blindedarmontsteking goed te herkennen.

Buikpijn

De eerste symptomen van een dergelijke ontsteking zijn doorgaans het langzaam opduiken van buikkrampen, diarree of buikpijnJe blindedarm wordt namelijk groter en raakt steeds meer ontstoken. Hierdoor raakt het maagslijmvlies in je onderbuik geïrriteerd.

Buikpijn is een symptoom van blindedarmontsteking

De irritatie kan acute pijn rechts in je onderbuik veroorzaken. Deze pijn moet constant en zeer heftig zijn als het zou wijzen op de eerste tekenen van een blindedarmontsteking.

Sommige mensen ervaren ook pijn in andere delen van hun lichaam. Dit zijn doorgaans delen van het lichaam als de onderrug en het bekken.

Lichte koorts

Blindedarmontsteking veroorzaakt meestal tussen de 37 en 38 graden koorts. Ook kan je last krijgen van koud zweten.

Wanneer de blinde darm barst, kan de infectie die dit veroorzaakt ervoor zorgen dat de koorts stijgt. In dit geval kan de koorts oplopen tot 39 graden en kan je hartslag versnellen.

Spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen als last hebt van blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking kan symptomen veroorzaken als misselijkheid en braken. Het kan zijn dat je helemaal geen eetlust hebt en het gevoel hebt alsof je geen hap door je keel kunt krijgen. Daarnaast kun je last krijgen van constipatie en heftige diarree.

Het kan zelfs zijn dat het moeilijk is om windjes te laten. In dit geval is dit een duidelijk teken dat erop wijst dat je dikke darm deels of helemaal belemmerd wordt. En natuurlijk op een onderliggende ontsteking.

Symptomen van blindedarmontsteking bij kinderen

Kinderen zijn niet altijd in staat goed te omschrijven wat ze precies voelen. Bovendien kan het zijn dat ze het lastig vinden om duidelijk aan te geven waar het nu precies pijn doet. Misschien zegt je kind wel gewoon dat zijn hele buik pijn doet.

In dit geval kan het lastig zijn om vast te stellen of de symptomen van je kind op blindedarmontsteking wijzen of niet. De symptomen kunnen namelijk gemakkelijk verward worden met de symptomen van andere problemen. Misschien klinkt het als buikgriep of een urineweginfectie.

Het is echter altijd verstandig om zo voorzichtig mogelijk te zijn met symptomen die mogelijk op blinderdarmontsteking kunnen wijzen.

Een gescheurde blinde darm is voor iedereen gevaarlijk, maar het risico wordt nog veel groter als het probleem zich voordoet bij baby’s of jonge kinderen.

Kinderen die twee jaar of jonger zijn vertonen doorgaans de volgende symptomen als er sprake is van een blindedarmontsteking:

  • Braken
  • Een opgezwollen, opgeblazen buikje
  • Gevoelig buikje

Kinderen en jongeren die ouder zijn dan twee ervaren doorgaans het volgende:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Pijn rechtsonder in de buik

Symptomen van blindedarmontsteking tijdens zwangerschap

Symptomen van blindedarmontsteking tijdens zwangerschap

Veel van de symptomen van blindedarmontsteking kunnen lijken op de symptomen die zich voordoen tijdens een zwangerschap, zoals buikkrampen en misselijkheid.

Niet iedereen heeft altijd last van de klassieke symptomen van blindedarmontsteking. Dit geldt vooral in de laatste maanden van een zwangerschap. Tijdens de zwangerschap wordt de blindedarm doordat de baarmoeder groter wordt naar boven geduwd.

Hierdoor is de kans groot dat zwangere vrouwen in het geval van een blindedarmontsteking juist pijn in hun bovenbuik in plaats van hun onderbuik ervaren.

Bij zwangere vrouwen doen zich in het geval van een blindedarmontsteking eerder de volgende symptomen voor:

  • Maagzuur
  • Darmgas
  • Afwisseling tussen constipatie en diarree

Wat zijn de risicofactoren? Kan blindedarmontsteking voorkomen worden?

Blindedarmontsteking kan zich op elke leeftijd voordoen, maar komt het vaakst voor bij mensen die tussen die tien en dertig jaar oud zijn. Daarnaast komt deze ontsteking net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Je kunt blindedarmontsteking helaas niet voorkomen, maar door bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen kun je de kans wel verkleinen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de kans op blindedarmontsteking kleiner wordt door een dieet aan te houden dat rijk is aan vezels. Probeer daarom meer groente en fruit te eten.

Enkele voorbeelden van vezelrijk groente en fruit zijn:

  • Frambozen
  • Appels
  • Peren
  • Artisjokken
  • Doperwten
  • Broccoli en linzen
  • Zwarte bonen
  • Zemelen
  • Gerst
  • Haverbloem

Een vezelrijk dieet aanhouden zorgt ervoor dat je minder snel last zult krijgen van constipatie. Bovendien voorkomt het zo dat de ontlasting zich in het lichaam ophoopt. Dit is doorgaans een van de voornaamste oorzaken van blindedarmontsteking.

Onthoud dat het van essentieel belang is om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen als jij of iemand in jouw omgeving symptomen vertoont die op een blindedarmontsteking zouden kunnen wijzen. 

Er bestaan geen huismiddeltjes die je kunnen helpen. Bovendien zullen veel huismiddeltjes het probleem misschien alleen nog maar erger maken.

Een dokter is de enige persoon die kan vaststellen of het inderdaad gaat om een blindedarmontsteking. Misschien moet je een bloed- of urinemonster af laten nemen. Aan de hand hiervan kan worden gekeken of er sprake is van een infectie.

Misschien zal er ook een echo of een tomografie worden gemaakt. Deze onderzoeken kunnen vaststellen hoe ernstig de ontsteking is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.