Wat zijn de hoofdoorzaken van buikpijnen?

· 16 augustus 2015

Ergens in je leven heb je vast wel eens last gehad van dit ongemak: buikpijn. Maar wat veroorzaakt deze pijn? Zenuwen, slechte vertering? Er zijn veel factoren die kunnen zorgen voor buikpijn. In dit artikel zullen we een aantal oorzaken van buikpijnen verklaren en je ook een aantal simpele remedies geven.

Oorzaken van buikpijnen

Pijn in je buik komt vaker voor dan je denkt. Onderzoekers hebben ontdekt dat in ieder geval 30% van de wereldbevolking last heeft van deze pijn en het wordt over het algemeen geen ziekte genoemd. Het is een klein defect in je spijsverteringsstelsel. De intensiteit van de pijn die je voelt, bepaalt hoe ernstig de buikpijn is. Als je echter redelijk vaak last hebt van deze pijnen en je ervaart een aantal van de onderstaande symptomen, dan is het handig om contact op te nemen met je dokter. Laten we eens een kijkje nemen.

Welke factoren worden geassocieerd met buikpijnen?

1. Zenuwen

buikzenuwen

Soms kan angst of stress ophopen in je ‘tweede brein’, dat je maag is. Zenuwen zijn bijna altijd geconcentreerd in dit deel van je lichaam en ze kunnen een negatief effect hebben op je spijsvertering, waardoor brandend maagzuur of zelfs diarree wordt veroorzaakt. Dus maak je niet druk als je af en toe last hebt van dit probleem, omdat het waarschijnlijk door stress komt. Nu dat je echter weet waar je buikpijnen mogelijk vandaan komen, zou je moeten proberen om je angst en stress onder controle te houden om ernstigere ongemakken te voorkomen.

2. Gassen

Dit is ook een veelvoorkomend probleem. Slechte spijsvertering of sommige voedingsmiddelen kunnen irriterende darmgassen veroorzaken. Deze zijn vaak geconcentreerd in je maagholte, net onder je ribben. Deze kunnen scherpe pijnen veroorzaken, vooral wanneer je diep inademt.

3. Brandend maagzuur

brandend-maagzuur

Gallige reflux en brandend maagzuur zijn ook veelvoorkomende aandoeningen die beginnen met buikpijn in het bovenste gedeelte van je maag. Zuren gaan altijd omhoog, wat betekent dat deze pijn geconcentreerd is in je slokdarm, die je bovenin je spijsverteringsstelsel kan vinden.

4. Prikkelbaredarmsyndroom

Darmontstekingen veroorzaken vaak dit soort ongemak. Deze stoornis valt onder de categorie van organische dyspepsie. Dat is wanneer je spijsverteringsstelsel last heeft van een soort ziekte. Als je diarree of constipatie hebt, overgeeft en regelmatig intense pijnen hebt, dan zou je direct contact moeten opnemen met je dokter.

5. Bepaalde medicijnen

medicaties-om-te-stoppen-met-roken

Als je bijvoorbeeld ijzersupplementen inneemt of recentelijk ibuprofen hebt ingenomen, dan heb je waarschijnlijk last van een beetje buikpijn. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je een licht branderig gevoel in je maag hebt, wat een aantal uren kan duren. Het is niks ernstigs, maar best vervelend.

6. Te snel eten

Onthoud dat om op de juiste manier voedsel te verteren, je altijd langzaam zou moeten eten, waardoor je voedsel aan grotere hoeveelheden speeksel wordt blootgesteld. Dit onderdeel van je spijsverteringsstelsel is vereist om het gekauwde voedsel te mengen. Als je te snel eet, is de kans groot dat je last hebt van buikpijn.

7. Zweren

maagzweren

Doet je maag pijn wanneer je bepaald voedsel consumeert? Vooral wanneer die maaltijden flink gekruid of pittig zijn? Geef je regelmatig over? Zie je hier bloed in? Als je ja hebt geantwoord op deze vragen, dan moet je direct contact opnemen met je dokter, omdat je mogelijk een zweer hebt.

Buikpijn: remedies

gember

  • Anijs- en muntthee na het eten: Deze dranken zijn uitstekend voor je spijsvertering en ze zullen je spieren ontspannen en buikpijn verlichten. Je kan maximaal 3 kopjes per dag drinken.
  • Gemberthee: Dit drankje kalmeert je maag en bevordert de spijsvertering. Aarzel niet om een kopje van deze thee na het avondeten te drinken. Je zal zeker weten de positieve resultaten opmerken.
  • Salie en kamille: We weten zeker dat je iets gehoord hebt over de voordelen die deze twee medicinale planten je maag en darmen bieden. Naast dat ze kalmerende middelen zijn, verlichten ze pijn en ontstekingen. Je kan maximaal één liter per dag drinken, wat je zeker weten zal helpen met je maagproblemen.
  • Een warm bad en je buik masseren: Niks is beter voor het ontspannen van je maagzenuwen en spanning dan een warm bad. Na het badderen is je buik masseren met een lavendel- of amandelolie het beste dat je kan doen. Masseer in cirkels en leg vervolgens een warme doek op je buik. Naderhand zal je je zeker weten beter voelen.
  • Onthoud dat je altijd je voedsel goed moet kauwen en langzaam moet eten. We raden ook af om erg grote maaltijden te eten. Vijf kleine maaltijden gedurende de dag is ideaal en je zou de focus moeten leggen op het ontbijt en de lunch. De lichtste maaltijd zou je avondeten moeten zijn. En vergeet tot slot niet om voldoende vloeistoffen te drinken.