8 producten die je moet vermijden om gewrichtsproblemen te voorkomen

Sommige voedingsmiddelen kunnen een ontstekingsreactie in je lichaam activeren en de gezondheid van je gewrichten aantasten. Om de ontsteking te verlichten en de pijn te verminderen, moet je deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden.
8 producten die je moet vermijden om gewrichtsproblemen te voorkomen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je gewrichten ondersteunen je lichaam. Ze verbinden immers de botten met elkaar en maken het je mogelijk om te bewegen. Gewrichtsproblemen zoals pijn in de gewrichten is normaal. Deze aandoening kan onder andere veroorzaakt worden door ontstekingen, laesies of door de ontwikkeling van een chronische aandoening.

Het ontstaan van gewrichtsproblemen is echter meestal gerelateerd aan het ouder worden. Echter, het kan ook gebeuren bij jonge mensen wanneer er bijvoorbeeld sprake van een blessure of een vroegtijdige slijtage.

Gewrichtsproblemen beïnvloeden de kwaliteit van leven

In elk geval is dit een aandoening die je kwaliteit van leven vermindert. En dus belemmert het je in de manier waarop je kunt bewegen en je dagelijkse bezigheden uit kunt voeren.

Er zijn vele manieren om de intensiteit van de symptomen te verminderen. Er zijn ook een aantal factoren die de pijn kunnen verergeren.

Zo kan het eten van bepaalde voedingsmiddelen de ontsteking verergeren. Ze kunnen ook de hoeveelheid nutriënten of voedingsstoffen die je opneemt verminderen en zo je genezingsproces belemmeren.

De invloed van voeding op ontstekingen

Hierdoor kun je aankomen in gewicht en blijft er meer afval achter in je bloed. Dit kan onder andere ernstige aandoeningen veroorzaken.

We weten dat niet iedereen op de hoogte is van om welke voedingsmiddelen het gaat. Daarom zullen we in dit artikel de top 8 producten die je moet vermijden om gewrichtsproblemen te voorkomen bespreken. Hou dit dus in de gaten!

1. Bewerkt en rood vlees

Bewerkt Vlees

Zowel bewerkt als rood vlees bevat schadelijke chemische substanties. Deze kunnen het aantal ontstekingsprocessen in je lichaam verhogen.

De nitriet en purine blijven in je lichaam achter. Op de lange duur veroorzaken ze pijn en stijfheid in je gewrichten.

2. Geraffineerde suikers

Het te vaak en te veel eten van geraffineerde suikers heeft veel te maken met de disbalans in je lichaam. Hierbij gaat het om alle bronnen van geraffineerde suikers.

Dit product verhoogt de aanmaak van chemische stoffen die cytokines heten. Deze veroorzaken in je lichaam meer pijn en meer zwelling.

Daarnaast bevat suiker een flinke dosis calorieën en veroorzaakt het gewichtstoename als je er veel van eet. Dit extra gewicht belast je spieren en je gewrichten nog meer.

3. Melk en melkproducten

Melkproducten

Melk en melkproducten zijn ook gerelateerd aan gewrichtspijn. Hieronder valt ook het verhoogde risico voor jonge mensen om gewrichtspijnen te ontwikkelen. Deze voedingsmiddelen bevatten onder meer veel caseïne, een eiwit dat ontstekingsprocessen in het lichaam verergert. 

Caseïne irriteert het weefsel dat je gewrichten beschermt. Deze stof kan slijtage van de gewrichten veroorzaken als het in overmatige hoeveelheden geconsumeerd wordt.

Deze voedingsmiddelen zijn ook rijk aan verzadigde vetzuren die van invloed kunnen zijn op je gewicht en de ontstekingsprocessen in je lichaam.

4. Zout

Het gebruik van te veel tafelzout staat in verband met het ontwikkelen van diverse chronische aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen ook de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Deze specerij verandert de balans tussen de vloeistoffen in je lichaam. Tegelijkertijd verhoogt het je risico op hartaandoeningen en ontstekingen.

Je lichaam heeft maar een heel klein beetje zout nodig om goed te kunnen functioneren, maar over het algemeen eten we 10 x meer zout dan dat we nodig hebben!

5. Maisolie

Maisolie

Maisolie is rijk aan vetzuren. Deze moedigen de productie van chemische stoffen in je lichaam aan, die ontstekingsbevorderend werken.

Ook de hoge calorische waarde vermindert de kwaliteit van je gewrichten en verergert de ontstekingsprocessen.

6. Eieren

Het is aangetoond dat eieren gezond zijn en dat ze een belangrijke hoeveelheid eiwitten leveren. Maar als je gewrichtsproblemen heb, moet je ze niet regelmatig in je voedingspatroon opnemen.

Omdat eieren van dierlijke afkomst zijn, leveren zij een flinke hoeveelheid arachidonzuur. Deze substantie zit in het eigeel en lijkt de ontstekingen te verergeren.

7. Geraffineerde granen en meel

Deeg van Witmeel

Geraffineerde granen en meelsoorten zijn krachtige ontstekingsbevorderende producten. Ze kunnen slijtage en pijn in je gewrichten veroorzaken. Allereerst bevatten ze een hoog gehalte aan gluten. Dit is moeilijk om te verteren.

Gluten veroorzaken de productie van stoffen die je gevoeliger maken voor pijn. Bovendien kan de dagelijkse inname van gluten een relatie hebben met het ontstaan van chronische ontstekingen en auto-immuunziekten.

Tot slot bevatten geraffineerde granen lege calorieën die daardoor bijdragen aan het hebben van overgewicht, hartaandoeningen en diabetes.

8. Fastfood en gefrituurde voedingsmiddelen

Commercieel geproduceerd fastfood en gefrituurde producten bevatten ook veel verzadigde vetten en meel. Deze bevorderen ontstekingen in je vetweefsel.

Ze kunnen ook de ontwikkeling van hartproblemen veroorzaken. Tegelijkertijd kunnen ze de ontstekingen in je gewrichtsaandoeningen erger maken.

Kortom, je voedingspatroon speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je gewrichten. Het terugbrengen of elimineren van de hoeveelheid die je van deze producten gebruikt is daarom van belang. Het kan je namelijk helpen om je pijn en de bijbehorende symptomen te verminderen.

Ga voor voeding rijk aan omega-3 vetzuren en antioxidanten

Daarnaast is het verstandig om meer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan antioxidanten en omega 3 vetzuren. Deze hebben namelijk een ontstekingsremmend effect.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chai W., Morimoto Y., Cooney RV., Franke AA., et al., Dietary red and processed meat intake and markers of adiposity and inflammation: the multiethnic cohort study. J Am Coll Nutr, 2017. 36 (5): 378-385.
  • Vitellio P., Celano G., Bonfrate L., Gobbetti M., et al., Effects of bifidobacterium longum and lactobacillus rhamnosus on gut microbiota in patients with lactose intolerance and persisting functional gastrointestinal symptoms: a randomised, double blind, cross over study. Nutrients, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.