Het nitriet in hotdogs is kankerverwekkend

20 juni 2016
Hoewel het sowieso niet wordt aangeraden om meer dan 12 hotdogs per maand te eten, zou het verstandig zijn om de hotdogs die je wel eet te kopen bij de slager, daar deze doorgaans niet worden gemaakt van verwerkt vlees.

Sommige bestanddelen in een van de meest geconsumeerde voedingswaren ter wereld (vooral door kinderen) zijn kankerverwekkend. Dit werd in de laatste jaren aangetoond door verschillende studies. Het consumeren van hotdogs en vooral het consumeren van het nitriet dat hotdogs bevatten, kunnen een risico vormen voor je gezondheid, vooral voor de gezondheid van kinderen.

Feiten over de consumptie van hotdogs en bepaalde ziektes

Een van de studies toont aan dat het consumeren van hotdogs en ander soortgelijk voedsel in verband kan worden gebracht met leukemie. Tijdens de studie werden de diëten van kinderen geanalyseerd vanaf hun geboorte tot hun tiende levensjaar. De kinderen die meer dan twaalf hotdogs per maand consumeerden, hadden negen keer meer kans op het ontwikkelen van deze bloedziekte. En let op: kinderen lopen dit risico namelijk ook wanneer toekomstige moeders tijdens de zwangerschap minstens twaalf hotdogs per maand eten.

Daarnaast toont een studie uitgevoerd in Denver, Colorado (Verenigde Staten) aan dat een kind wiens moeder tijdens de zwangerschap minstens één hotdog per week eet, twee keer meer risico loopt op het ontwikkelen van een hersentumor, bijna evenveel risico als mensen die regelmatig hotdogs eten.

Broodje Hotdog

Waarom zijn hotdogs kankerverwekkend?

Een van de grootste problemen in verband met hotdogs, die kinderen vaak graag eten, is dat ze nitriet bevatten als conserveringsmiddel, met als doel het tegengaan van botulisme. Wanneer je hotdogs kookt, voegen deze nitrieten zich samen met andere bestanddelen in het vlees en vormen ze samen kankerverwekkende nitrosoverbindingen.

Daarnaast zijn sommigen mensen ook van mening dat de nitrieten zich samenvoegen in de maag en zo in de maag dezelfde kankerverwekkende verbindingen vormen. Hierdoor kunnen hotdogs worden gerelateerd aan blaaskanker, hersentumoren, maagkanker, nierkanker, slokdarmkanker en gaatjes in het gebit. Alle soorten verwerkt voedsel bevatten nitrieten, niet alleen hotdogs. Dit geldt ook voor hamburgers en bacon.

Tegelijkertijd bevatten niet alle soorten hotdogs die we kunnen kopen in de supermarkt nitrieten. Je kunt aan de kleur van de hotdog zien of deze nitrieten bevat of niet. Als de hotdogs erg rood van kleur zijn (de kleur die we denken dat vers vlees heeft), dan komt dit doordat er veel conserveringsmiddelen zijn gebruikt.

Hotdogs die geen nitrieten bevatten, zijn doorgaans lichtbruin van kleur of hebben een lichtbruine huid. Laat je echter niet voor de gek houden. Sommige fabrikanten weten namelijk welke ingrediënten ze moeten combineren om ervoor te zorgen dat het lijkt alsof hun hotdogs geen nitrieten bevatten.

Hotdogfabriek

Ten eerste is het belangrijk om zelfgemaakte hotdogs te eten in plaats van geïndustrialiseerde hotdogs. Probeer hotdogs daarom altijd te kopen bij de slager of in sommige gevallen op de boerderij. Geïndustrialiseerde hotdogs kun je kopen bij de supermarkt en zitten vaak in verzegelde verpakkingen.

Daarnaast is het aangeraden om niet meer dan twaalf hotdogs per maand te eten, ongeacht waar je de hotdogs koopt. Je zou eventueel bij je plaatselijke supermarkt kunnen vragen of ze hotdogs in willen slaan die geen nitrieten bevatten en als ze op de middelbare school van je kinderen hotdogs verkopen, na kunnen vragen wat voor hotdogs dit zijn.

Het klopt dat sommige soorten groenten ook nitrieten bevatten (voornamelijk groene groenten zoals sla, bleekselderij en spinazie). De consumptie van deze groenten vermindert echter het risico op kanker. Wellicht komt dit doordat deze groenten geen nitrosoverbindingen bevatten, zelfs niet wanneer je ze kookt. De nitrieten die in groenten zitten zijn goed voor de gezondheid, omdat ze vitamine C en D bevatten, die de aanmaak van nitrosoverbindingen tegengaan. Zodoende zijn ze niet schadelijk voor onze gezondheid.

Hoe worden hotdogs gemaakt?

Als je nog steeds nieuwsgierig bent naar dit product of als de resultaten van de uitgevoerde onderzoeken je niet hebben overtuigd, dan kan het misschien handig zijn om te weten hoe hotdogs eigenlijk worden gemaakt. Daarna kun je er zelf voor kiezen of je ze nog wilt eten of niet.

Hotdogs zijn een van de meest geconsumeerde voedingswaren ter wereld en tegelijkertijd een van de oudste voedingswaren. Daarnaast dragen hotdogs geheimen in zich die het waard zijn te onthullen. We hebben het in dit geval natuurlijk over geïndustrialiseerde hotdogs die je kunt kopen bij de supermarkt en die zo’n risicovolle herkomst hebben.

Artsen, voedingsdeskundigen, wetenschappers en onderzoekers hebben allemaal elk bestanddeel dat hotdogs bevatten stuk voor stuk geanalyseerd. In andere landen worden hotdogs ook wel salchichas, saucijzen, panchos of frankfurters genoemd. Er bestaan ongeveer 35 verschillende soorten hotdogs, maar wij hebben het over de klassieke Weense worsten. Elke soort heeft zijn eigen karakteristieke aroma, textuur, smaak en bovenal ingrediënten.

Vlees voor Hotdogs

De ingrediënten en de technieken die de meeste fabrikanten van de geïndustrialiseerde hotdogs met elkaar gemeen hebben zijn:

Separatorvlees

Het vlees waar hotdogs van gemaakt worden is gevogelte en is afkomstig van verschillende soorten vogels, voornamelijk kippen en kalkoenen. Na het slachten en lossnijden van het vlees blijven er vaak nog restjes vlees achter op de botten. Dit vlees wordt vervolgens door middel van een bepaalde machine, die speciaal hiervoor ontworpen is, van de botten gescheiden. Dit kan ook worden gedaan met koeienbotten of varkensbotten, alleen is dit iets ingewikkelder. Wanneer we het vlees in hotdogs microscopisch onderzoeken, kunnen we zien dat dit vlees een verscheidenheid aan weefsel en gemalen botten, zenuwen, kraakbeen, bloedvaten, huid etc. bevat.

Aroma en water

Het tweede hoofdingrediënt in hotdogs is water. Voedselvoorschriften bedingen dat minsten 10% van elke eenheid uit water moet bestaan. Sommige merken bevatten echter 50% water per eenheid. Het is aannemelijk dat dit juist goed is voor onze gezondheid.

Het probleem ligt echter niet bij het water zelf, maar bij de stoffen waarmee het vermengd wordt. In het water worden namelijk kunstmatige smaakstoffen opgelost, afhankelijk van de voorschriften van elk land. Dit zijn chemische stoffen, extracten of aroma’s die ervoor zorgen dat het vlees kruidiger wordt en meer smaak krijgt.

Zout en maïssiroop

Deze twee ingrediënten zijn in grote hoeveelheden aanwezig in alle soorten fastfood. Maïssiroop wordt toegevoegd om het vlees meer consistentie, textuur en zoetigheid te geven. Dit wordt ook vaak gedaan bij zelfgemaakte hotdogs. Zout (natriumchloride) is echter nodig voor de fabricatie, maar vaak in overdreven grote hoeveelheden. Eén hotdog bevat soms wel 500 mg zout en dit is gelijk aan 20% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Natriumfosfaat en kaliumlactaten

Vermalen Vlees voor Hotdogs

Natriumfosfaat bestaat uit een mengsel van natriumzouten en fosforzuur en functioneert als additief. In het geval van hotdogs werkt het natriumfosfaat in op de proteïnen in het vlees (waardoor de proteïnen nutteloos worden) om het vlees sappiger te maken en het verlies van water te verminderen.

Kaliumlactaat is een soort zout dat wordt gebruikt om de zuurgraad van het vlees te reguleren en werkt als een antioxidant. Het is een vleesconserveringsmiddel, omdat het antimicrobiële eigenschappen heeft (het doodt schadelijke bacteriën).

Bekijk Ook