Wat is een vertraagde ejaculatie?

Een vertraagde ejaculatie is een seksuele disfunctie die wordt gekenmerkt door het onvermogen van een man om te ejaculeren. Het kan zowel optreden tijdens het vrijen met een partner en bij handmatige stimulatie. Deze aandoening treft ongeveer 1,5 op de 1.000 mannen.
Wat is een vertraagde ejaculatie?
María Belén del Río

Geschreven en geverifieerd door de dokter María Belén del Río.

Laatste update: 28 juli, 2020

Vertraagde ejaculatie is de moeilijkheid om te ejaculeren ondanks een volledige erectie, voldoende opwinding en voldoende seksuele stimulatie. Hoewel het tijdens masturbatie kan voorkomen, komt het veel vaker voor tijdens het vrijen met een partner.

Deze stoornis kan tot een onbevredigend seksleven leiden en daarnaast relatieconflicten veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat de situatie zo snel mogelijk door een arts wordt beoordeeld.

Hieronder analyseren we de oorzaken die tot deze disfunctie kunnen leiden, evenals wat er gedaan moet worden voor het stellen van de diagnose en het kiezen van de juiste behandeling.

De oorzaken van vertraagde ejaculatie

Een bezorgde man in bed

Er zijn veel oorzaken van vertraagde ejaculatie. Het kan worden veroorzaakt door psychische of fysieke problemen of door het gebruik van bepaalde medicijnen. In de meeste gevallen treedt dit probleem op door een combinatie van de eerste twee.

Psychologische oorzaken

Seksueel genot hangt nauw samen met iemands geestelijke gezondheid. Daarom kan het seksuele leven van iemand worden beïnvloed als hij gestrest of bezorgd is of als hij lijdt aan andere psychologische ongemakken. De meestvoorkomende psychologische oorzaken van vertraagde ejaculatie zijn onder andere:

  • angststoornissen, stress en depressie.
  • vervorming van het lichaamsbeeld.
  • een laag zelfbeeld.
  • traumatische seksuele ervaringen.
  • problemen met de seksuele partner – gebrek aan aantrekkingskracht of de angst om niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen.
  • masturbatiegewoonten. Masturbatie ondersteund door pornografische beelden die als koppel moeilijk te reproduceren zijn kan ontevredenheid veroorzaken.

Fysieke oorzaken

Zoals gezegd kunnen er fysieke oorzaken zijn waardoor vertraagde ejaculatie optreedt. Enkele van de fysieke oorzaken van vertraagde ejaculatie zijn bijvoorbeeld:

  • neurologische oorzaken. Denk hierbij onder andere aan zenuwbeschadiging veroorzaakt door beroertes, dwarslaesie of verschillende neuropathieën.
  • geboorteafwijkingen die het mannelijke voortplantingssysteem beïnvloeden.
  • hormonale afwijkingen zoals te lage spiegels testosteron of schildklierhormoon.
  • urineweginfectie.

Farmacologische oorzaken

Het gebruik van onder meer de volgende medicijnen kunnen bij mannen de ejaculatiereactie vertragen en op die manier leiden tot een vertraagde ejaculatie:

  • antidepressiva en dan vooral selectieve serotonineheropnameremmers.
  • anxiolytica.
  • antihypertensiva.
  • anticonvulsiva.
  • de meeste soorten drugs zoals amfetaminen en alcohol

Het stellen van de diagnose van vertraagde ejaculatie

Om de diagnose van vertraagde ejaculatie te kunnen stellen zal de arts een aantal dingen moeten uitvragen en onderzoeken. We noemen hieronder de meest reguliere zaken.

  • Klinische geschiedenis. Het analyseren van de klinische geschiedenis van de patiënt kan de oorzaken van deze aandoening verduidelijken zonder dat een lichamelijk onderzoek nodig is. Als de oorzaak farmacologisch is, moet de disfunctie verdwijnen nadat de patiënt het innemen van de medicatie heeft stopgezet.
  • Bloedonderzoek om te controleren op niet eerder ontdekte aanwijzingen van hartaandoeningen, diabetes of lage testosteronniveaus.
  • Urineonderzoek om mogelijke infecties van de urinewegen op te sporen die een vertraagde ejaculatie kunnen veroorzaken.
  • Lichamelijk onderzoek. Een grondig onderzoek van de mannelijke geslachtsorganen, waaronder palpatie en een gevoeligheidstest.

Behandeling van vertraagde ejaculatie

therapie

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Als het probleem wordt veroorzaakt door het gebruik van een bepaald type medicijn, zal de arts de patiënt met de behandeling laten stoppen. In sommige gevallen zal de arts kiezen voor het verlagen van de dosering of het vervangen door een ander medicament.

  • Als de oorzaak echter fysiek is, kan deze in sommige gevallen worden gecorrigeerd door het gebruik van medicijnen.
  • Indien de oorzaak psychologisch is, is een adequate psychologische behandeling noodzakelijk.

Behandeling met geneesmiddelen

Momenteel zijn er geen specifieke medicijnen om vertraagde ejaculatie te behandelen. Over het algemeen zal de arts medicijnen voorschrijven die zijn gemaakt om andere ziekten te behandelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn onder andere:

  • Amantadine, een medicijn dat oorspronkelijk is ontwikkeld om Parkinson te behandelen.
  • Buspirone is een anxiolyticum. Dat wil zeggen dat het angsten kan verminderen.
  • cyproheptadine. Dit is een antihistaminicum dat wordt gebruikt bij de behandeling van allergieën.

Psychotherapie

Als de belangrijkste oorzaak van de vertraagde ejaculatie verband houdt met relatieproblemen of psychologische problemen, is een goede psychologische behandeling noodzakelijk.

In gevallen waarin er weinig zin in seks is of als er relatieproblemen spelen, kan sekstherapie worden gegeven door een professional in de geestelijke gezondheidszorg die de behandeling zal begeleiden. Men richt zich hierbij op zowel het verbeteren van de communicatie als emotionele intimiteit.

Als de onderliggende oorzaak een psychologisch probleem is, zoals depressie, angst, een lichaamsbeeldstoornis of een laag zelfbeeld, zal de therapeut aangeven welke behandeling hij of zij geschikt acht om deze problemen aan te pakken. Het doel blijft om te bereiken dat de patiënt kan genieten van een gezond en bevredigend seksleven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Quesada Vázquez, A. J. (2002). Trastornos del funcionamiento sexual en pacientes diabéticos. Revista Cubana de Medicina General Integral (Vol. 18). 1999, Editorial Ciencias Médicas. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252002000400005
  • García Gutierrez, E., Aldana Vilas, L., Lima Mompó, G., Espinosa Riverón, M. del R., Castillo Castillo, C., & Felinciano Álvarez, V. (2005). Disfunción sexual masculina y estrés. Revista Cubana de Medicina Militar (Vol. 34). Centro Nacional de Información de Medicina Militar. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572005000100005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.