Waarom neemt seksueel verlangen in de zomer toe?

Over het algemeen stimuleren de zon en warmte de productie en afscheiding van hormonen die betrokken zijn bij seksueel verlangen. Wil je meer weten? In dit artikel vertellen we je waarom seksueel verlangen in de zomer toeneemt.
Waarom neemt seksueel verlangen in de zomer toe?
Iván Losada

Geschreven en geverifieerd door de arts en chiropractor Iván Losada.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel delen we de redenen met je waarom seksueel verlangen in de zomer toeneemt. De zomer verhoogt het libido om verschillende redenen die we in twee hoofdgroepen hebben verdeeld: sociaal-werkgerelateerd en fysiologisch.

Sociaal-werkgerelateerde factoren die seksueel verlangen in de zomer stimuleren

Veel sociaal-werkgerelateerde factoren kunnen het seksuele verlangen in de zomer stimuleren. In de zomer hebben de meeste mensen bijvoorbeeld meer vrije tijd en minder werkverplichtingen. Dit leidt op zijn beurt tot verbeterde persoonlijke relaties en meer ontmoetingsmogelijkheden. Andere factoren zijn onder andere:

 • Omdat mensen in de zomer meer reizen, leidt dit ertoe dat ze mogelijk mensen ontmoeten die hun seksuele verlangen aanwakkeren.
 • De stimulans om buiten onze gebruikelijke omgeving te zijn, maakt mensen gedurfder en meer vastberaden, met minder remmingen en vooroordelen.
 • In de zomer zijn er vaak veel concerten en strandfeesten en evenementen in andere omgevingen die de perfecte mogelijkheid bieden om je libido te stimuleren.
 • Door flexibelere schema’s kunnen mensen ontspannen omdat ze niet aan hun wekkers hoeven te denken, waardoor ze hun nachten kunnen verlengen en hun verlangen de vrije loop laten.
 • Mensen dragen meer onthullende kleding in de zomer, waardoor lichaamsdelen gezien kunnen worden die tijdens andere periodes van het jaar verborgen blijven.

Vrije tijd, sociale bijeenkomsten en zelfs zomerkleding kunnen ervoor zorgen dat de seksuele driften van mensen in de zomer toenemen.

Blij koppel in zwembad

Fysiologische factoren

Lichaamsfuncties worden meestal gereguleerd, beïnvloed of gemoduleerd door ons endocriene systeem via hormonen. Hetzelfde geldt voor seksueel verlangen. Over het algemeen stimuleren de zon en warmte de productie en afscheiding van hormonen die betrokken zijn bij seks, wat de reden is waarom het in de zomer toeneemt.

De zonnestralen kunnen tot 90% van de vitamine D voor het lichaam genereren. Zoals opgemerkt in een studie, gepubliceerd in het International Journal of Endocrinology (Engels artikel), hebben mannen met grote hoeveelheden van deze vitamine, hogere niveaus van testosteron, het mannelijke geslachtshormoon.

Andere fysiologische factoren zijn onder andere:

 • Bij vrouwen nemen oestrogeen en progesteron tijdens de ovulatie toe, wat leidt tot een verhoogd seksueel verlangen en een grotere kans dat ze seks zullen hebben. Iets soortgelijks gebeurt onder invloed van hitte en zonlicht.
 • Het ‘gelukshormoon’ of serotinegehalte neemt toe. Een andere beïnvloedende factor, naast de zon en hitte, is het feit dat mensen vaak meer bewegen in de zomer.
 • Feromonen, die de seksuele drift beïnvloeden, zijn ook actiever in de zomer.
 • In de zomer nemen oxytocine en endorfines toe als gevolg van lichaamsbeweging, de zon en de hitte.
 • Het feit dat we langer daglicht hebben, zorgt ervoor dat het melatonineniveau (het hormoon dat de slaapcycli regelt) afneemt. Dit draagt blijkbaar ook bij aan het verhoogde seksuele verlangen in de zomer.
 • Experts beschouwen externe warmte als de brandstof voor het libido omdat het de productie van de interne warmte bevordert, die op zijn beurt verlangen produceert.
 • Zoals het medische tijdschrift Duodecim in één van zijn publicaties benadrukte, daar zonlicht de alertheid en energie van mensen beïnvloedt, kan het de seksuele activiteit verhogen.
Seksueel verlangen in de zomer

Verlangen van binnenuit

Seksueel verlangen activeert neurale hersengebieden die worden uitgeschakeld nadat dit verlangen is bevredigd. Het limbische systeem is belast met het activeren en remmen van seksueel verlangen. Op zijn beurt wordt het limbische systeem gereguleerd door de hypothalamus, die op volle toeren werkt tijdens de dagen met meer uren zonlicht, zoals in de zomer.

De hypothalamus is ook verantwoordelijk voor het beheersen van emoties, hartfrequenties en bloeddruk. Deze hersengebieden reguleren de emotionele effecten van de situaties die mensen ervaren en kunnen ook de zin in seks beïnvloeden. Het kan spontaan en onbedoeld ontstaan door een externe prikkel, of het kan worden gewekt door onze verbeelding en fantasieën.

Seksueel verlangen bij mannen en vrouwen

Seksueel verlangen wordt in beweging gezet door verschillende stimuli bij mannen en vrouwen. Elke man en vrouw is uniek en daarom kunnen verschillende dingen hen stimuleren. Er zijn echter enkele genderafhankelijke kwesties waarmee we rekening moeten houden.

Seksueel verlangen bij vrouwen

Seksueel verlangen bij vrouwen is veel complexer en vooral veel genuanceerder. Het is gebaseerd op beweging, door middel van interne stimuli zoals fantasieën, of externe stimuli zoals aanraken en kussen.

Het gehoor blijkt ook een belangrijke rol te spelen. Seksueel verlangen wordt gestimuleerd door:

 • Woorden
 • Fluisteren
 • Hijgen

De stemming van een vrouw beïnvloedt dit ook aanzienlijk. Stress en uitputting maken het moeilijker voor een vrouw om seksueel verlangen te voelen.

Seksueel verlangen bij mannen

Bij mannen zijn visuele stimuli, evenals verbeelding en seksuele fantasieën, veel belangrijker. Seksueel verlangen bij mannen manifesteert zich meestal al vóór een seksuele ontmoeting.

Daarom begint het op een hoger niveau van opwinding. Mensen relateren vaak verlangen met een erectie. Laatstgenoemde is dan de factor die een man in stand houdt tot de ejaculatie.

Kortom, enkele van de redenen waarom seksueel verlangen in de zomer toeneemt: hogere temperaturen en meer uren zonlicht beïnvloeden de synthese van hormonen en mediatoren, stimuleren het humeur en zorgen ervoor dat mensen meer kans hebben op een avontuurtje in de zomer.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Brotto, L. A., & Smith, K. B. (2013). Sexual desire and pleasure. In APA handbook of sexuality and psychology, Vol. 1: Person-based approaches. https://doi.org/10.1037/14193-008
 • O., K., & L., V. (2013). [How does summer affect sexual desire?]. Duodecim; Lääketieteellinen Aikakauskirja129(13), 1375–1378. Retrieved from http://www.embase.com/search/results?subaction=viewrecord&from=export&id=L369646197
 • Tirabassi G, Sudano M, Salvio G, et al. Vitamin D and Male Sexual Function: A Transversal and Longitudinal Study. Int J Endocrinol. 2018;2018:3720813. Published 2018 Jan 8. doi:10.1155/2018/3720813

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.