Wat gebeurt er met je lichaam als je elke dag groene thee drinkt?

Er is wetenschappelijk bewijs voor de vele gezondheidsvoordelen van groene thee. Je moet echter ook op de hoogte zijn van de contra-indicaties en bijwerkingen van deze stof.
Wat gebeurt er met je lichaam als je elke dag groene thee drinkt?

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 23 januari, 2023

Heb je je ooit afgevraagd wat er met je lichaam gebeurt als je elke dag groene thee drinkt? Deze natuurlijke drank is over de hele wereld populair geworden vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Hoewel het geen eerstelijnsbehandeling voor ziekten is, ondersteunt recent onderzoek (Engelse link) de gezondheidseigenschappen ervan.

In tegenstelling tot andere soorten thee ondergaat groene thee geen gistingsproces. Daardoor behoudt het al zijn antioxidanten en polyfenolen. Om die reden bevordert de consumptie van deze drank blijkbaar het welzijn en helpt chronische ziekten te voorkomen. Laten we het nader bekijken.

De gezondheidsvoordelen van het dagelijks drinken van groene thee

Volgens informatie uit de Chinese Geneeskunde (Engelse link) kan deze drank verschillende ziekten voorkomen. In het bijzonder worden veel van zijn geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan zijn catechine-gehalte, vooral epigallocatechine-3-gallaat.

Bovendien benadrukt ditzelfde tijdschrift dat deze stof een bron is van:

 • eiwitten: 15-20 procent in drooggewicht
 • aminozuren: Eén tot vier procent in het drooggewicht
 • koolhydraten: Vijf tot zeven procent in het drooggewicht
 • mineralen en sporenelementen zoals onder andere calcium, magnesium, chroom, mangaan, ijzer, koper en zink: Vijf procent in het drooggewicht
 • sporenhoeveelheden lipiden: Linolzuur en α-linoleenzuur
 • sterolen: stigmasterol
 • vitaminen B, C en E

Zoals je ziet, is het niet verwonderlijk dat er gedacht wordt aan een goed supplement om de kwaliteit van je voeding te verbeteren. Het is echter essentieel om te verduidelijken dat het geen vervanging is voor medische behandelingen en geen “wonderbaarlijke” eigenschappen heeft. Je moet het aan je evenwichtige voeding toevoegen als aanvulling.

Raadpleeg een arts als je een gezondheidsprobleem hebt; alleen zij kunnen een diagnose stellen en een behandeling voorschrijven. Laat hen weten of je deze thee dagelijks drinkt, want het kan een wisselwerking hebben met sommige soorten medicijnen. Nu we dat duidelijk hebben gemaakt, laten we de gezondheidsvoordelen van deze stof nader bekijken.

Groene thee
Wetenschappelijk bewijs ondersteunt de voedingseigenschappen van deze stof. Het wordt momenteel erkend om zijn bijdragen aan het algehele welzijn.

Het kan helpen bij gewichtsverlies

De hoge concentratie polyfenolen in groene thee is verbonden met zijn vermogen om de stofwisseling verbeteren en het gewicht verminderen (Engelse link). Deze antioxidanten verhogen het energieverbruik en weerhouden het lichaam ervan calorieën als vet op te slaan. Je moet echter ook een gezond dieet volgen en aan lichaamsbeweging doen.

Bevordert de preventie van diabetes

Volgens een publicatie in Integrative Medicine Research (Engelse link) kunnen de antioxidanten in deze natuurlijke drank helpen de bloedglucose onder controle te houden en diabetes type 2 te voorkomen. Bovendien voorkomt het dagelijks drinken ervan na het eten insulinepieken en de opslag van suikers in vet.

Elke dag groene thee bevordert de gezondheid van je hart

Elke dag een klein kopje van deze drank kan het risico op verschillende soorten hart- en vaatziekten verlagen, zoals de ophoping van cholesterol en stoornissen in de bloedsomloop.

Volgens onderzoek gepubliceerd in Current Medicinal Chemistry (Engelse link) kunnen de antioxidanten, met name catechinen, het risico op bloedstolsels verlagen, het dichtslibben van de slagaders verminderen, en de ophoping van lipiden in het bloed helpen voorkomen.

Als gevolg daarvan wordt de consumptie ervan ook in verband gebracht met een lager risico op aandoeningen als onder meer hartaanvallen, beroertes, trombose en angina pectoris.

Groene thee bevordert de gezondheid van het hart
Regelmatige consumptie van groene thee, als onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet, helpt een hoog cholesterolgehalte onder controle te houden.

Voorkomt celdegeneratie

De antioxidanten in groene thee vormen een beschermende barrière tegen de schadelijke effecten van celdegeneratie. Ze stimuleren ook de activiteit van neuronen. Volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Molecules (Engelse link) kan groene thee helpen bij het voorkomen en behandelen van neurodegeneratieve ziekten, waaronder cognitieve disfunctie en geheugenverlies.

Voorkomt nierstenen

Elke dag een beetje groene thee kan nierverkalking en nierstenen helpen voorkomen. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Urology (Engelse link) verminderen de extracten ervan bovendien de productie en grootte van calciumoxalaatafzettingen. (Deze veranderen in nierstenen nadat ze zich in de nieren hebben afgezet.)

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
De mogelijke gezondheidsvoordelen van kaneelthee

Voorkomt gaatjes

Catechinen, een soort chemische antioxidant die in groene thee voorkomt, helpen de virussen en bacteriën te bestrijden die keelinfecties, gaatjes en andere mondaandoeningen veroorzaken.

Volgens de conclusies van een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical and Diagnostic Research (Engelse link) bleek mondwater met groene thee even effectief als chloorhexidine bij het bestrijden van bacteriën zoals Streptococcus mutans.

Vrouw bij de tandarts
Er is niet genoeg onderzoek gedaan, maar deze stof zou positieve effecten kunnen hebben tegen tandbederf veroorzakende bacteriën.

Elke dag groene thee drinken is goed voor de gewrichten

Galzuur, aanwezig in voedingsmiddelen als walnoten, granaatappel of groene thee, in combinatie met rekoefeningen, keert gewrichtsontsteking om en bevordert de aanmaak van eiwitten als collageen in gezond kraakbeen.

Een ander gedocumenteerd voordeel (Engelse link) van galzuur en groene thee is dat ze ontstekingsallergische reacties kunnen remmen. Het in vivo en in vitro anti-allergische effect van galluszuur suggereert de toepassing ervan als middel bij inflammatoire allergische ziekten.

Sportprestaties

Groene thee en gemberthee zijn in verband gebracht met betere sportprestaties, wat waardevol is voor voetballers die hun prestaties op het veld willen verbeteren.

Onderzoek (Spaanse link) stelde echter vast dat gemberthee weliswaar een negatieve invloed had op het uithoudingsvermogen van de deelnemers, maar dat groene thee wel positieve resultaten had (p= 0,006) op de snelheid en behendigheid van genoemde voetballers.

Het heeft chemopreventieve eigenschappen

De consumptie van groene thee zou soorten kanker kunnen voorkomen, zoals prostaat-, maag-darm-, borst-, long-, eierstok- en blaaskanker. Dit komt omdat antioxidanten celschade door vrije radicalen voorkomen en als chemopreventief werken.

Deze eigenschap zou dus een grote bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van niertransplantatiepatiënten die gevoelig zijn voor huidkanker. Bovendien voorkomen topische preparaten met polyfenolen in deze stof ook de schadelijke effecten van uv-licht.

Eveneens is orale mucositis een van de meestvoorkomende bijwerkingen van kankerbehandeling. Op zijn beurt voorkomt en werkt groene thee als mondspoeling (bij de topische behandeling van orale aandoeningen) tegen mucositis bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan.

Het heeft anti-griep eigenschappen

Catechinen, zoals EGCG, de meestvoorkomende in groene thee, minimaliseren de effecten van influenza A en B virussen. Dit is beschreven in wetenschappelijke werken (Spaanse link): dankzij het hoge natuurlijke gehalte aan catechinen in Groene thee, Camellia sinensis, zou het therapeutische antwoord kunnen zijn op de preventie en behandeling van influenza A.”

Drink je dagelijks groene thee? Wees je bewust van de contra-indicaties

De heilzame eigenschappen van deze stof worden ondersteund door onderzoek. Het is echter niet zonder contra-indicaties en bijwerkingen. De consumptie ervan moet niet meer dan twee kopjes per dag bedragen, omdat het negatieve gevolgen kan hebben, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Zenuwachtigheid
 • Diarree
 • Moeite met slapen
 • Prikkelbaarheid
 • Verhoogde hartslag
 • Duizeligheid

Je moet groene thee ook vermijden als je medicijnen gebruikt of alcoholische dranken drinkt. Dit komt door zijn cafeïnegehalte. Wanneer je cafeïne combineert met andere stoffen, kan het ongewenste effecten veroorzaken.

Deskundigen raden zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven aan het drinken van groene thee te vermijden. Dit omdat het nadelige effecten kan hebben voor de baby. Patiënten met hoge bloeddruk, bloedarmoede en spijsverteringsproblemen moeten ook het drinken van groene thee vermijden of dit onder medisch toezicht doen.

Een verantwoorde consumptie van groene thee bepaalt of het wel of niet heilzaam wordt voor je gezondheid. Zorg dat je er niet meer dan twee kopjes per dag van drinkt en ontdek wat het voor je gezondheid kan doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Barilaro, H. L. (2014). Posibles efectos profilácticos del té verde en mucositis por tratamiento quimioterápico (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata). http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/41258
 • Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13
 • Funosas, E. R., Martínez, A. B., Pignolo, M., Maestri, L., Aromando, R. F., Scozzarro, S. M., … & Hermida, P. S. (2005). Efectividad del té verde en el tratamiento de periodontitis crónica. Avances en Odontoestomatología, 21(3), 159-166. https://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v21n3/original4.pdf
 • Hursel, R., Viechtbauer, W., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2009, September). The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: A meta-analysis. International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2009.135
 • Itoh, Y., Yasui, T., Okada, A., Tozawa, K., Hayashi, Y., & Kohri, K. (2005). Preventive effects of green tea on renal stone formation and the role of oxidative stress in nephrolithiasis. Journal of Urology173(1), 271–275. https://doi.org/10.1097/01.ju.0000141311.51003.87
 • Kim, S. H., Jun, C. D., Suk, K., Choi, B. J., Lim, H., Park, S., … & Shin, T. Y. (2006). Gallic acid inhibits histamine release and pro-inflammatory cytokine production in mast cells. Toxicological Sciences, 91(1), 123-131. https://academic.oup.com/toxsci/article/91/1/123/1672576?login=true
 • Pervin M, Unno K, Ohishi T, Tanabe H, Miyoshi N, Nakamura Y. Beneficial Effects of Green Tea Catechins on Neurodegenerative Diseases. Molecules. 2018;23(6):1297. Published 2018 May 29. doi:10.3390/molecules23061297
 • Salas-Hernández, A., Hurtado-Ovalle, S. A., Marín-Padilla, A. L., Arriaga-Domínguez, M. P., Salas-Herrera, M. M., Martín del Campo-Cervantes, J., & Esparza-Ramos, S. B. Influencia del té verde y del té de jengibre en el rendimiento deportivo del futbolista Influence of green tea and ginger tea on the sports performance of the soccer player. http://portal.amelica.org/ameli/jatsRepo/486/4862106005/4862106005.pdf
 • Suzuki Y, Miyoshi N, Isemura M. Health-promoting effects of green tea. Proc Jpn Acad Ser B Phys Biol Sci. 2012;88(3):88–101. doi:10.2183/pjab.88.88
 • Weinreb, O., Mandel, S., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. The Journal of nutritional biochemistry, 15(9), 506-516. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286304001184


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.