Waarom een aantal medicijnen hoofdpijn veroorzaken

De reden waarom een aantal medicijnen hoofdpijn veroorzaken, kan variëren, afhankelijk van het oorspronkelijke type ongemak tijdens de behandeling en de gebruikte medicijnen. Lees verder om meer te weten te komen.
Waarom een aantal medicijnen hoofdpijn veroorzaken
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Alle medicijnen die je neemt om ongemak te verlichten, kan rebound-hoofdpijn veroorzaken. Het kan meer dan 15 dagen aanhouden en is meestal aan een overdosis van hoofdpijnmedicatie te wijten. Wat moet je er nog meer over weten? Lees verder voor meer details.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een medicatie-geïnduceerde hoofdpijn kunnen variëren, afhankelijk van het type initiële hoofdpijn dat wordt behandeld en ook de gebruikte medicatie.

Het is een dagelijkse of bijna dagelijkse pijn die je vaak vroeg in de ochtend wakker maakt. Het verbetert met pijnstillers, maar verschijnt weer zodra de effecten van de medicatie afnemen. Andere symptomen zijn onder andere:

 • Misselijkheid
 • Rusteloosheid en concentratieproblemen
 • Geheugenproblemen
 • Prikkelbaarheid

Welke medicijnen veroorzaken hoofdpijn?

Vrouw masseert haar slapen

Het nemen van een aantal medicijnen kan rebound-hoofdpijn veroorzaken. Dit komt vaak voor bij mensen die pijnstillers mengen. We weten niet precies waarom het nemen van een aantal medicijnen rebound-hoofdpijn veroorzaakt.

Het risico om er een te krijgen, hangt echter van de medicatie af. Weet ook dat elk medicijn voor ernstige hoofdpijnpijn dit soort hoofdpijn kan veroorzaken. Deze medicijnen omvatten bovendien het volgende:

 • Analgetica, antipyretica en anti-inflammatoire geneesmiddelen.
 • Pijnstillers zoals aspirine en paracetamol, of een combinatie van verschillende pijnstillers, kunnen hoofdpijn veroorzaken, vooral als je ze meerdere dagen achter elkaar gebruikt.
 • Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) zoals ibuprofen en naproxen zijn er ook verantwoordelijk voor en hun overmatige consumptie gedurende een lange periode veroorzaakt rebound-hoofdpijn.

Medicijnen tegen migraine

Deze tweede groep omvat sterkere medicijnen, zoals triptanen, opioïden of een combinatie van pijnstillers. Gebruik ze niet voor tien of meer dagen per maand, anders zullen ze waarschijnlijk een constante hoofdpijn veroorzaken bij degenen die dit probleem of al migraine hebben.

Opioïden zijn pijnstillers die van opium of synthetische opiumverbindingen zijn afgeleid die combinaties van codeïne en paracetamol bevatten. De hoofdpijn is bovendien veel erger bij misbruik van pijnstillers dan bij misbruik van triptanen.

Risicofactoren voor de medicijnen die hoofdpijn veroorzaken

 • Een voorgeschiedenis van chronische hoofdpijn, vooral migrainehoofdpijn
 • Frequent gebruik van hoofdpijnmedicatie (het risico neemt toe als je tien dagen of meer per maand een combinatie van pijnstillers gebruikt en het risico neemt ook toe als je meer dan 15 dagen achter elkaar pijnstillers gebruikt).

Is er een behandeling voor dit soort hoofdpijn?

Iemand ligt met pijnlijke hoofd op tafel

Het eerste dat je moet doen als je vaak door medicatie veroorzaakte hoofdpijn ervaart, is je inname van die medicijnen verminderen om de pijncyclus te doorbreken. Zodra er een bevestigde diagnose is, is het eerste wat de arts zal doen de patiënt informeren en naar een neuroloog doorverwijzen.

Je arts kan je vervolgens vragen om onmiddellijk met het innemen van de gewraakte medicatie te stoppen of om de dosis geleidelijk te verlagen. Hoofdpijn komt echter vaak voor als je met het innemen van de medicatie stopt.

Dit komt omdat dit soort hoofdpijn meestal rechtstreeks met het type pijnstiller verband houdt dat je hebt ingenomen, de tijdsperiode dat je het hebt ingenomen en ook de gebruikte doses.

Het meest gebruikelijke behandelingsregime is met een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (Spaanse link). Naproxen bijvoorbeeld elke 12 uur, gedurende 2-3 weken.

Je kunt echter ook prednison als alternatief tegen hoofdpijn gebruiken in een dosering van 60-100 mg/dag en dan tot een behandeling van 14 dagen een dalend patroon volgen.

Afhankelijkheid van pijnstillers

Zoals je kunt zien, kan medicatieafhankelijkheid een risicofactor zijn voor hoofdpijn als gevolg van overconsumptie. Het is dus mogelijk om ontwenningsverschijnselen te ervaren zoals:

 • Nervositeit en rusteloosheid
 • Misselijkheid en braken
 • Slapeloosheid
 • Constipatie

Deze symptomen duren meestal twee tot tien dagen (Spaanse link), maar kunnen enkele weken aanhouden. In veel gevallen heb je de eerste paar dagen misschien zelfs een behandeling voor angst en braken nodig.

Conclusie over medicijnen die hoofdpijn veroorzaken

Hoofdpijn veroorzaakt door overmatige consumptie van pijnstillers en verhoogde frequentie van primaire hoofdpijn zijn te voorkomen. Huisartsen kunnen ook preventieve hoofdpijnbehandelingen voorschrijven om de pijn veroorzaakt door overmatig gebruik van dit soort medicijnen te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Martínez-frías, M. L. (2012). Medidas preventivas. Alcohol.

 • Lozano, J. (2001). Fisiopatología, diagnóstico y tratamiento de las cefaleas. Offarm.

 • Ramírez, S. F., & Urrea, E. (2004). Tratamiento De La Cefalea. Acta Neurologica Colombiana.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.