Methylprednisolon: gebruik en bijwerkingen

Mensen die methylprednisolon of een andere steroïde gedurende een lange periode en in relatief hoge doses gebruiken, moeten er rekening mee houden dat het plotseling stoppen van de behandeling een negatieve invloed kan hebben op hun gezondheid.
Methylprednisolon: gebruik en bijwerkingen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Methylprednisolon is een synthetisch derivaat van cortison. Dit betekent dat het een deel van zijn farmacologische eigenschappen deelt, zoals de ontstekingsremmende werking ervan.

Dit medicijn heeft echter enkele voordelen ten opzichte van cortison. Het verandert bijvoorbeeld het glucose- of eiwitmetabolisme niet significant, noch verandert het de elektrolytenbalans.

Methylprednisolon behoort tot de glucocorticoïdenfamilie. Het is een groep stoffen met krachtige effecten op het lichaam. Het gaat hier onder andere om de onderdrukking van het immuunsysteem en het ontstekingsremmende vermogen.

Dit medicijn is op de markt gebracht onder verschillende farmaceutische namen. Men kan het op verschillende manieren toedienen:

  • In de vorm van pillen voor orale inname.
  • In de vorm van intraveneuze en intramusculaire toediening (voornamelijk voor noodsituaties).

Waar wordt methylprednisolon voor gebruikt?

Waar wordt methylprednisolon voor gebruikt

Dit medicijn wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige allergische of ontstekingsreacties. Deze behandeling is daarom gericht op patiënten bij wie andere therapieën hebben gefaald of niet al te effectief zijn geweest.

Verder dienen artsen methylprednisolon toe wanneer een patiënt een onmiddellijke dosis steroïden nodig heeft. Meestal kiezen ze in deze gevallen voor intraveneuze of intramusculaire toediening.

Sommige noodsituaties kunnen een anafylactische shock of een acute astma-aanval zijn. Artsen schrijven het echter ook voor voor de behandeling van auto-immuunziekten of tijdens ernstige uitbraken daarvan.

Ook voor de volgende pathologieën kan het voorgeschreven worden:

  • Ruggenmergletsel
  • Trauma’s
  • Metabole veranderingen
  • Cerebraal oedeem

Wat is het effect van methylprednisolon op het lichaam?

De manier om het te activeren is hormonaal. Nadat het door het bloedsysteem is geabsorbeerd en getransporteerd, bereikt het de celmembranen en kan het op verschillende niveaus op elkaar inwerken.

Wat betreft het ontstekingsremmende effect, remt het de synthese van eiwitten die bij dit proces betrokken zijn (Spaanse link), waardoor de natuurlijke reactie van het lichaam op stressituaties die een snelle reactie vereisen, wordt versterkt.

Het remt ook de synthese van sommige stoffen van de T-lymfocyten, cellen van het immuunsysteem om zijn immunosuppressieve werking uit te voeren. Bovendien vermindert het de synthese van interleukinen, waardoor de activiteit van cytotoxische lymfocyten afneemt.

Bijwerkingen van methylprednisolon

Bijwerkingen van methylprednisolon

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat dit medicijn aanzienlijke effecten op ons lichaam kan hebben bij langdurig gebruik en in relatief hoge doses.

Stop dus niet plotseling met de behandeling. De plotselinge onderbreking van een behandeling op basis van steroïden kan namelijk ernstige gevolgen hebben en kan zelfs tot de dood leiden.

Afgezien hiervan veroorzaakt methylprednisolon net als elk ander medicijn bijwerkingen (Spaanse link) waar men rekening mee moet houden bij gebruik. Enkele van de bijwerkingen zijn:

  • Hoge bloeddruk
  • Hyperglykemie, wat kan leiden tot een diabetische aandoening
  • Een toename van het aantal infecties door remming van het immuunsysteem
  • Duodenumzweren
  • Osteoporose
  • Een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen

Er zijn ook enkele psychologische bijwerkingen. Methylprednisolon behoort bijvoorbeeld tot de familie van steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen, dus het is waarschijnlijker dat het een soort verandering van dit type ontketent, met name stemmingswisselingen.

Enkele van de andere psychologische symptomen zijn:

Tot slot

Methylprednison behoort tot de familie van corticoteroïden en is vanwege de krachtige effecten alleen op recept te krijgen. Volg daarom altijd de richtlijnen van je arts en houd hem en de apotheker op de hoogte van eventuele nieuwe symptomen die je mogelijk ervaart.

Daarnaast is het uitermate belangrijk om geleidelijk te stoppen met het gebruik van dit type medicijn, omdat plotseling stoppen fataal kan zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Couto, A. A. de, Suzuki, A., Tâmbara, C. L., Mansur, E. M., Oliveira, G. M. M. de, Alves, M. L. M., & Westphal, O. D. (1991). Pulsoterapia com metilprednisolona em cardite reumática ativa TT – Pulsetherapy with methylprednisolone in active rheumatic fever. Arq Bras Med.
  • González-Ramallo, V. J., & García Castaño, J. (1994). Shock anafiláctico. In Protocolos de Medicina de Urgencia.
  • Flores Rivera, C., Risco Solanilla, J. C., & Cordero Torres, J. A. (2016). Cómo diagnosticar y tratar un shock anafiláctico. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/j.fmc.2016.03.001

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.