Corticofobie of angst voor corticosteroïden

De angst voor corticosteroïden is de afgelopen decennia toegenomen. Deze medicijnen kunnen verschillende belangrijke bijwerkingen hebben, maar ze komen eerder voor wanneer je niet de juiste dosis inneemt, of wanneer je ze langdurig gebruikt.
Corticofobie of angst voor corticosteroïden

Laatste update: 12 juli, 2020

Corticofobie, of angst voor corticosteroïden, kan worden gedefinieerd als angst voor en afstoting van een specifiek medicijn: corticosteroïden. Dit komt vaker voor wanneer deze stoffen worden gebruikt als een crème om atopische dermatitis bij kinderen te behandelen.

Volgens sommige statistieken is 20-83% van de patiënten met atopische dermatitis bang voor corticosteroïden. Deze range is erg breed, maar zoals je ziet kan het een meerderheid van de gebruikers treffen.

Het meest opvallende is dat er ook een flink aantal gezondheidswerkers zijn die ook bang zijn voor corticosteroïden. Deze medicijnen, hoewel ze in specifieke gevallen bijwerkingen kunnen veroorzaken, zijn echter ook de beste optie om veel verschillende aandoeningen te behandelen. Ook zijn er veel mythen die deze corticofobie voeden.

Wat zijn corticosteroïden

Mensen scheiden op natuurlijke wijze corticosteroïden uit, via de bijnieren en met behulp van cholesterolmoleculen. Door dit proces maakt je lichaam twee soorten corticosteroïden aan, ook wel corticoïden genoemd.

Bovendien vervullen al deze natuurlijke stoffen oneindige functies, waaronder enkele die opvallen het metaboliseren van koolhydraten en eiwitten, en het reguleren van het immuunsysteem en stressreacties zijn.

Het eerste type van deze natuurlijke corticosteroïden bevat 21 koolstofatomen. Deze zijn ook verdeeld in twee groepen. De eerste groep is glucocorticoïden, waaronder cortisol of hydrocortison. De tweede groep is mineralocorticoïden, waaronder aldosteron.

Het tweede type corticosteroïden die het lichaam produceert, zijn corticosteroïden met 19 koolstofatomen. Deze vormen hormonen zoals androgenen en oestrogenen.

Synthetische corticosteroïden zijn medicijnen die de functie van natuurlijke corticosteroïden simuleren. Hoewel ze de functie van deze hormonen kopiëren, zijn ze ook veel krachtiger dan natuurlijke corticosteroïden. Om deze reden worden ze gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen zoals:

  • Dermatitis
  • Rhinitis
  • Astma
  • Psoriasis

Dit artikel vind je vast ook interessant:
Wat is atopische dermatitis precies?

Angst voor corticosteroïden

Bijwerkingen van corticosteroïden en de angst ervoor

Over het algemeen geldt dat als je corticosteroïden correct gebruikt, met de juiste dosis en een kortere periode, het zeer zeldzaam is dat je bijwerkingen zult ervaren. Er kunnen echter bijwerkingen optreden als je de genoemde richtlijnen niet volgt en deze buiten de door de medische wetenschap aanbevolen limieten gebruikt.

Enkele bijwerkingen van corticosteroïden zijn bijvoorbeeld:

  • Gewichtstoename: ze veroorzaken vochtretentie en veranderen de stofwisseling van lipiden, wat een abnormale vetverdeling in het lichaam kan veroorzaken. Dit effect treedt echter pas op na langdurig gebruik.
  • Huidaandoeningen: je huid kan dunner en kwetsbaarder worden; striae, teleangiëctasieën of verwijding van bloedvaten kunnen voorkomen; je kunt kleur in je huid verliezen of er kan sprake zijn van hyperpigmentatie; hypertrichose of overtollig haar op abnormale plaatsen; acnevormige uitbraken.
  • Verhoging van de concentratie van je bloedglucose: corticosteroïden veranderen namelijk je glucosemetabolisme en veroorzaken uiteindelijk een verhoging van de bloedsuikerspiegel.

Er zijn meldingen van verhoogde bloeddruk en een verhoogd risico op osteoporose. Het verhoogt ook het risico op het oplopen van infecties, wat nervositeit en stemmingswisselingen veroorzaakt. Het kan ook de ontwikkeling van cataract beïnvloeden.

Tube crême met corticosteroïden

Corticofobie of angst voor corticosteroïden

Al deze mogelijke bijwerkingen kunnen dus corticofobie veroorzaken. Zoals we echter al vermeldden, is het zeer onwaarschijnlijk dat je deze bijwerkingen zult ervaren wanneer je deze medicatie in de juiste dosering en met de juiste tijdsduur gebruikt.

In de meeste gevallen treden de schadelijke effecten pas op na langdurig gebruik gedurende meerdere jaren. Om deze reden zou de reactie op deze risico’s geen irrationele angst hoeven te zijn. Je moet deze medicijnen gewoon verantwoord gebruiken, waarbij alle voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij het gebruik ervan.

Net zoals er duidelijke risico’s zijn, zijn er ook verschillende ongegronde mythen opgedoken over deze medicijnen. Een van deze mythen zegt dat deze medicijnen de hersenontwikkeling van kinderen zouden stoppen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze overtuiging, maar toch denken veel mensen dat dit waar is en vergroot het hun angst voor corticosteroïden.

Belangrijk om te onthouden

Het is altijd belangrijk om medicijnen op de juiste manier te gebruiken en om de bijwerkingen te kennen om deze te voorkomen. Het probleem met angst voor corticosteroïden is echter dat sommige mensen ten koste van alles vermijden en de behandeling van bepaalde ziekten belemmeren of voorkomen.

Voorzichtig zijn is één ding, maar angst gebaseerd op vooroordelen en niet op feiten is iets heel anders. Het is altijd verstandig om met een medische specialist te praten om eventuele twijfel weg te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Capdevila, E. F. (2004). Fobias y filias en el tratamiento con corticoides tópicos. Piel, 19(8), 405-6.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.