Wist je dat groene thee de levensduur verlengt?

De antioxidanten in groene thee helpen de vorming van vrije radicalen te verminderen. Daarom helpen ze het risico op het ontwikkelen van ziekten te verminderen. Met dat in gedachten, willen we het hebben over hoe groene thee de levensduur verlengt.
Wist je dat groene thee de levensduur verlengt?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist jij al dat groene thee de levensduur verlengt? Als het gaat om een lang en gezond leven, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je eet. Dit houdt natuurlijk in dat je vers voedsel moet eten in plaats van verwerkt voedsel en dat je bepaalde giftige stoffen zou moeten vermijden.

Er zijn echter ook andere stoffen en producten die je in je dieet kunt opnemen met als doel het verouderingsproces te vertragen. Dat is het geval met groene thee, en dat komt omdat groene thee de levensduur verlengt.

Groene thee is een infusie die rijk is aan antioxidanten en wordt in veel landen op routinebasis gebruikt. Het is een product dat al duizenden jaren oud is en dat volgens bepaalde stammen geneeskrachtige eigenschappen bezit.

Deze thee is echter geen wondermiddel. Om de voordelen voor de gezondheid op te merken, moet je het drinken als onderdeel van een gevarieerd en evenwichtig dieet.

Groene thee kan je helpen om gewicht te verliezen

Een van de voordelen van groene thee is de kracht om gewichtsverlies te stimuleren. Volgens een studie gepubliceerd in Nutrición Hospitalaria (Engelse link), produceert het dit effect binnen de context van een hypocalorisch dieet.

In die zin helpt het regelmatig drinken van groene thee de stofwisseling te stimuleren en de calorieproductie te verhogen. Bovendien heeft het een effect op de onderdrukking van de eetlust, zodat het helpt om de inname van ongezonde tussendoortjes te verminderen.

Om te profiteren van de effecten van groene thee als het gaat om het verminderen van lichaamsvet, kunt je deze infusie opnemen in je dagelijkse routine. Je kunt echter ook op zoek gaan naar een product van groenethee-extract. Beide opties zijn goed, zolang je ze combineert met een gevarieerd dieet en lichaamsbeweging.

Groene thee is goed voor het gewichtsverlies

De antioxidanten in groene thee

Een ander kenmerk van groene thee is het gehalte aan antioxidanten. Het regelmatig drinken van deze drank gaat gepaard met een lager risico op het ontwikkelen van ziekten op de middellange tot lange termijn, volgens een studie gepubliceerd in Public Health Nutrition (Engelse link).

De studie associeert het drinken van deze drank met een afname van cognitieve ziekten en onderzoekt tegelijkertijd of groene thee de levensduur verlengt.

Op dezelfde manier raadt de studie aan om de consumptie van groene thee te combineren met andere antioxidanten om de effecten ervan te maximaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld gember of veenbessenextract aan je thee toevoegen.

Voeding en lichaamsbeweging voor het voorkomen van ziekten

Op dit moment zijn de enige twee erkende methoden om de levensduur te verlengen regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding. Wat de eerste methode betreft, zou je dieet veel groenten en vis moeten bevatten. Tegelijkertijd is het beperken van je inname van transvetten, ultra-verwerkte voedingsmiddelen en alcoholische dranken van fundamenteel belang.

Als je een zittende levensstijl hebt, is het goed om ook de inname van koolhydraten te beperken. Op die manier verbeter je ook je lichaamssamenstelling en je metabole gezondheid.

Groene thee verlengt je levensverwachting

Een emmer vol cranberry's

Groene thee is een drankje met eigenschappen die gunstig zijn voor de gezondheid. Ten eerste heeft het een positief effect als het gaat om het verminderen van vetweefsel. Tegelijkertijd bevat het antioxidanten die helpen bij het voorkomen van ziekten die gerelateerd zijn aan cognitieve achteruitgang.

Groene thee verhoogt de levensduur wanneer je het regelmatig consumeert. Je kunt het ook innemen in de vorm van een supplement. Vergeet echter niet dat deze stof geen wondermiddel is. Om te kunnen genieten van de voordelen ervan, moet je ook een gezond en gevarieerd dieet volgen.

Tegelijkertijd moet je regelmatig aan lichaamsbeweging doen. Verlies van spiermassa en fysieke kracht wordt in verband gebracht met een groter risico op sterfte en een lagere levensverwachting.

Als je gezonde gewoontes aanhoudt, kan het opnemen van groene thee in je routine je levensduur verhogen en het risico op cognitieve achteruitgang verminderen. Groene thee is ook nog eens makkelijk te vinden in de supermarkt en is beschikbaar voor iedereen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vázquez Cisneros LC., López Uriarte P., López Espinoza A., Navarro Meza M., et al., Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review. Nutr Hosp, 2017. 34 (3): 731-737.
  • Shirai Y., Kuriki K., Otsuka R., Kato Y., Nishita Y., et al., Green tea and coffee intake and risk of cognitive decline in older adults: the national institute for longevity sciences, longitudinal study of aging. Public Health Nutr, 2020. 23 (6): 1049-1057.
  • Jiménez-Bonilla, Vilma, and Ana Abdelnour-Esquivel. “Identificación y valor nutricional de algunos materiales nativos de arándano (Vaccinium spp).” (2013).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.