Metabole flexibiliteit om vet te verbranden

Mensen met een hoge insulineresistentie verliezen efficiënter gewicht door koolhydraten te beperken.
Metabole flexibiliteit om vet te verbranden
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Metabole flexibiliteit is een concept dat naar het vermogen van het lichaam verwijst om de voedingsstof die het binnenkrijgt in grotere mate als de huidige energiebron te gebruiken. Mensen die dit mechanisme van metabole flexibiliteit kunnen activeren, verliezen efficiënter vet.

Ze hebben bovendien een grotere spiermassa en het is moeilijker om deze na verloop van tijd te verliezen. Dit komt door het feit dat hun lichaam zich voldoende aan het soort dieet aanpast waaraan de persoon het onderwerpt.

Optimalisatie van energiebronnen

Bij het opzetten van een dieet voor gewichtsverlies, is het belangrijk om te weten waar elk individu de energie vandaan haalt die hij nodig heeft. Op die manier kunnen mensen met een goede metabolische flexibiliteit zich aan het voedingssubstraat aanpassen dat ze via hun voedsel binnenkrijgen.

Bij deze mensen omvat een dieet dat rijk is aan koolhydraten het gebruik van glucose als de belangrijkste energiebron. In een situatie waarbij gevast wordt kunnen ze echter prioriteit aan vet als een energiesubstraat geven en de integriteit van het spierweefsel behouden.

Als ze een koolhydraatarm dieet volgen, dan gebruiken ze vet voor energie, terwijl ze spier- en leverglycogeen besparen. Niet alle individuen hebben echter dit vermogen, omdat het voornamelijk met de metabole gezondheid van de specifieke persoon verband houdt. Het is daarom belangrijk om je stofwisseling te optimaliseren.

Metabole flexibiliteit is afhankelijk van insulineresistentie

Verschillende bronnen van energie

Een van de factoren die de metabolische flexibiliteit van een individu kenmerkt, is hun insulineresistentie. Om deze reden verliezen mensen met diabetes meer gewicht bij een koolhydraatarm dieet. Mensen die echter voldoende gevoelig zijn voor dit hormoon, kunnen hun lichaamsgewicht verminderen met een dieet dat rijk is aan suikers.

Om de insulineresistentie te verminderen en deze metabole parameter te verbeteren, kun je dus verschillende strategieën uitvoeren, waaronder onder andere de volgende:

  • Intermitterend vasten, volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Aging Research Reviews (Engelse link). Je kunt daarnaast het effect vergroten als je je koolhydraatinname aanzienlijk verlaagt, vooral enkelvoudige suikers.
  • Voer intervaltraining met hoge intensiteit uit. Beweging kan de behandeling van ziekten zoals diabetes positief beïnvloeden, zoals blijkt uit een studie die in 2015 is gepubliceerd (Engelse link). Om deze reden kunnen zowel mensen met diabetes als pre-diabetici het gebruiken om de insulineresistentie te verminderen.

Een dieet is draaglijker met metabolische flexibiliteit

Koolhydraten

Mensen met een goede gezondheid en metabole flexibiliteit kunnen zich beter aanpassen aan veranderingen in hun dieet. Voor dit type mensen is het mogelijk om een protocol voor intermitterend vasten vast te stellen met bevredigende resultaten. Bij dit dieet wordt hun eetlust nauwelijks gestimuleerd en is het verlies van mager weefsel te verwaarlozen.

Als je dit vermogen echter niet hebt, dan is het beste wat je kunt doen om af te vallen, meestal het beperken van suikers. Een hoge insulineresistentie kan het moeilijker maken om een dieet te volgen. Zelfs in het kader van een hypocalorisch dieet kan iemand misschien niet afvallen als de hoeveelheid koolhydraten hoog is.

Misschien ook interessant om te lezen:
Waarom een ketogeen dieet goed voor je is

Verander het dieet om de gezondheid te verbeteren

Bij mensen met een zittende levensstijl die niet regelmatig sporten, is het gebruikelijk om een hoge mate van insulineresistentie te vinden. Om deze reden is het belangrijk om een reeks strategieën te implementeren die de metabolische gezondheid verbeteren voordat je diëten voor gewichtsverlies overweegt.

Dit type protocol omvat het beperken van koolhydraten en inclusief intermitterend vasten. Het moet ook een trainingsprogramma voor kracht en hoge intensiteit omvatten, zolang dit mogelijk is.

Als je stofwisseling eenmaal gezond is, dan kun je een flexibel dieet volgen. In deze situatie zal je lichaam bij het produceren van energie de juiste prioriteit aan voedingsstoffen kunnen geven.

Metabole flexibiliteit is een van de redenen waarom het voor een zwaarlijvig persoon moeilijker is om vet te verliezen dan voor een persoon die gewend is aan sport om spiermassa te behouden. Verlaag je inname van koolhydraten en verhoog je lichaamsbeweging om van deze voordelen te genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mattson MP., Longo VD., Harvie M., Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev, 2017. 39: 46-58.
  • Jelleyman C., Yates T., O’Donovan G., Gray LJ., et al., The effects of high intensity interval training on glucose regulation and insulin resistance: a meta analysis. Obes Rev, 2015. 16 (11): 942-61.
  • León Acuña, A. (2017). Influencia del estado prediabético sobre la flexibilidad metabólica en pacientes con enfermedad cardiovascular establecida.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.