Wat hebben succesvolle diëten gemeenschappelijk

Het volgen van roekeloze diëten zou een van de belangrijkste oorzaken kunnen zijn van vroegtijdig overlijden en chronische ziekten. Succesvolle diëten daarentegen worden geassocieerd met een hogere levensverwachting.
Wat hebben succesvolle diëten gemeenschappelijk
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Vandaag de dag is de dieetindustrie miljarden waard. Afvallen lijkt het droomdoel van miljoenen mensen te zijn. Hoewel de volgelingen van elk dieet het verdedigen en ervan overtuigd zijn dat hun plan het beste is, is de realiteit dat de gezondste en meest succesvolle diëten veel dingen gemeen hebben.

Het is belangrijk om het kaf van het koren te scheiden als het gaat om diëten en om te weten wat werkt en wat niet. Als je alle soorten effectieve en wetenschappelijk bewezen diëten analyseert en ziet wat ze gemeen hebben, zul je de echte sleutels ontdekken om slank te blijven.

Wat succesvolle diëten gemeenschappelijk hebben

Volgens een onderzoek van Yale University zijn succesvolle diëten gebaseerd op natuurlijke voeding en zeer weinig (ultra)bewerkte producten. Om dit beter te kunnen begrijpen, zullen we hieronder uitleggen wat succesvolle diëten gemeenschappelijk hebben.

1. Ze kunnen langdurig gevolgd worden

Een vrouw drinkt thee en eet fruit

Een goed dieet moet deel uitmaken van je levensstijl, daarom zijn gezonde diëten gemakkelijk op de lange termijn volg te houden. In feite zeggen deskundigen dat een goed dieet een eenvoudige, levenslange gewoonte moeten worden.

Het volgen van gevaarlijke diëten kan één van de belangrijkste oorzaken zijn van vroegtijdige sterfte en chronische ziekten. Succesvolle diëten worden daarentegen volgens Yale University geassocieerd met een hogere levensverwachting.

In tegenstelling tot wonderdiëten hebben succesvolle diëten langetermijndoelstellingen en kunnen ze als een levensstijl worden aangenomen.

2. Succesvolle diëten elimineren suiker

Dit klinkt misschien raar. Het beperken en zelfs elimineren van witte suiker is echter een punt geworden waar de meeste mensen het over eens zijn. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie beveelt het aan.

Tegenwoordig weten we dat suiker tot leververvetting kan leiden en dat het ‘t slechte cholesterol- en triglyceridengehalte verhoogt. Het consumeren van suiker heeft ook invloed op het lichamelijke en mentale welzijn.

3. Ze bevatten voldoende groenten

Succesvolle diëten, zoals bijvoorbeeld het koolhydraatarme dieet, benadrukken het belang van het eten van veel groenten waaronder:

  • broccoli
  • artisjokken
  • sperziebonen
  • kool
  • spinazie
  • paprika

Hoewel bepaalde diëten die wel werken de inname van fruit beperken (ook al accepteren ze allemaal wel een aantal laag-glycemische vruchten zoals groene appel of bessen), pleiten  ze ook  voor de consumptie van groenten.

4. Ze bevorderen van matig gewichtsverlies

Een vrouw stapt blij op de weegschaal

Diëten zoals eiwitrijke diëten of het Perricone-dieet, dat door de European Association for the Study of Obesity (EASO) wordt gerekend tot één van de beste afslankdiëten, bevorderen gezond gewichtsverlies. Dit komt omdat het doel het verliezen van extra kilo’s en het verbeteren van de gezondheid is.

Diëten die je helpen om geleidelijk aan gewicht te verliezen zijn meestal succesvoller, omdat ze je helpen de resultaten te behouden. Ook veroorzaken ze geen bijwerkingen.

5. Succesvolle diëten richten zich op kwaliteit

Dit komt omdat niet alleen de hoeveelheid voedsel die je eet ertoe doet, maar ook dat de dingen die je eet van de hoogste kwaliteit zijn. Het betekent niet dat alles per se biologisch en vers moet zijn, want er zijn producten zoals volkoren pasta die wel gezond zijn.

6. Ze beperken het gebruik van transvetten

Medische deskundigen hebben lang geleden een overeenstemming bereikt over transvetten (op de etiketten aangeduid als ‘gedeeltelijk gehydrogeneerde’ of ‘gehydrogeneerde vetten’). Dit zijn de slechtste voedingsvetten die er zijn. De staat Californië heeft restaurants zelfs verboden om ze te gebruiken.

Transvetten zijn kunstmatige vetten (industrieel vervaardigd uit plantaardige oliën) die kunnen leiden tot ontstekingen, hart- en vaatziekten en vele andere gezondheidsproblemen. In plaats daarvan raden alle succesvolle diëten het gebruik van plantaardige oliën zoals extra vierge olijfolie aan.

7. Ze zijn verzadigend

Je hoeft jezelf niet uit te hongeren om af te vallen of diabetes te bestrijden. Gezonde diëten omvatten de juiste hoeveelheden voedsel, calorieën en voedingsstoffen om ervoor te zorgen dat je altijd verzadigd bent na de maaltijd en je lichaam de energie heeft  die het nodig heeft.

Nu je weet wat succesvolle diëten gemeenschappelijk hebben, raden wij je aan om het dieet te volgen dat het beste bij jouw persoonlijke behoeften past. Als je twijfels of vragen hebt, raadpleeg dan een deskundige. Je arts of diëtist kan je helpen bij het kiezen van een dieet op basis van onder andere je huidige gezondheidstoestand, leeftijd en gewoonten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.